• onze waardering

Recensie: Sophia RECENSIE

Recensie: Sophia - Sophia van Sorgen

Het boek Sophia is een autobiografische roman. Het is het verhaal van Sophia, bij wie twee keer kanker wordt ontdekt. De eerste keer is ze 17 jaar, woonachtig bij haar ouders in Winterswijk. De tweede keer is ze een jonge, succesvolle vrouw in Amsterdam. De tweede keer is haar omgeving weer in paniek, maar Sophia niet. Ze weet niet zeker of ze beter wordt, maar ze weet wel zeker dat ze de behandeling aangaat op haar manier. Ze neemt de touwtjes in handen en onderzoekt de voor haar beste manieren van behandelen. Die zoektocht brengt Sophia terug bij zichzelf, door te luisteren naar haar intuïtie en haar eigen pad te bewandelen.

Sophia van Sorgen dwingt met haar boek Sophia respect af. Wat een powervrouw! Ze mag dan misschien niet meer in Winterswijk wonen, haar Achterhoekse nuchterheid klinkt in het hele boek door. Ze neemt je mee tijdens haar behandelingen tegen kanker in 1994 en in 2011. In 1994 is Sophia 17 jaar jong en in 2011 33 jaar. Twee levensfases die, zonder kanker, soms al lastig genoeg zijn. Sophia verhaalt op een beeldende manier hoe zij beide keren voor een totaal andere behandeling koos. “In 1994 was het toch een stukje simpeler, de tumoren zaten overal, er was geen tijd te verliezen; geen chemo betekende sowieso de dood. Maar nu is de situatie anders en is er ruimte voor een andere aanpak. Daarmee is er ook twijfel.”

Het boek Sophia start met het bericht, dat Sophia de diagnose borstkanker krijgt in 2011. Gelijk op de eerste bladzijde, een heftige opening, maar Sophia laat ook gelijk de humor doorklinken. Dit zorgt ervoor dat je gelijk in het verhaal zit, maar niet op een zwaarmoedige manier. Ze beschrijft de arts die haar het slechte nieuws komt vertellen als Dr. Panda. Deze vrouwelijke arts heeft zich namelijk te zwaar opgemaakt en haar ogen doen denken aan een panda. Vanaf dit moment, de diagnose dat Sophia voor de tweede keer kanker heeft, neemt ze je in het boek mee naar 1994. Beide momenten wisselen elkaar nu af in het boek, gemarkeerd door ***. Het verschil in beleving is erg mooi om te lezen.

Als Sophia voor de tweede keer kanker krijgt, besluit ze niet te kiezen voor chemotherapie. Welke behandeling ze wel wil, weet ze eerst niet. “Mijn woonkamer is veranderd in een soort researchcentrum, mijn keuken lijkt op een voedingslaboratorium en mijn printer draait overuren.” Sophia zoekt alles uit, leest alles wat los en vast zit en wint informatie in bij lotgenoten en artsen van over de hele wereld. Bij alles wat je leest, voel je de drang om te leven, te overleven en de ziekte te overwinnen. Sophia heeft zich heel nauw aan voedingsschema’s gehouden. Ze schrijft zelfs dat haar voeding haar medicijn was. Dat drukt je als lezer even met de neus op de feiten. Want ja, we weten allemaal dat suiker slecht voor je is, dat alcohol slecht voor je is. Maar dat voeding zo’n grote rol kan spelen, heb ik me nooit gerealiseerd.

Sophia is een prachtig boek. Een lastig onderwerp is heel bespreekbaar gemaakt. No-nonsens en humor zijn de sleutelwoorden. Sophia laat je deelgenoot worden in haar ‘strijden’ tegen kanker. En dat je hierin dicht bij jezelf moet blijven, je eigen intuïtie moet volgen. Sophia van Sorgen heeft een vlotte schrijfstijl, ze laat niets onbesproken. Dit zorgt ervoor dat je grote sympathie opbouwt voor Sophia, wat een prachtmens.

Recensie: Sophia - Sophia van Sorgen

Sophia

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Dit is het verhaal van een jonge vrouw die ontsnapte aan beklemmende adviezen en een bezorgde omgeving, en het vliegtuig pakte naar de andere kant de wereld. Bij Sophia is twee keer kanker ontdekt. De eerste keer was ze een puberend meisje in Winterswijk, de tweede keer was ze een jonge, succesvolle vrouw in Amsterdam met de wereld aan haar voeten. De tweede keer is haar omgeving weer in paniek, maar Sophia niet. Ze weet niet zeker of ze zal genezen maar ze weet wel dat het verloop van haar leven voortaan volgens haar regels zal gaan. Als een moderne Alice in Wonderland beweegt Sophia zich in een landschap vol bijzondere ontmoetingen om uiteindelijk thuis te komen bij zichzelf.
   

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Deze tv-series worden in 2021 gecanceld o.a. Lucifer en Brooklyn Nine-Nine

 • Recensie: WandaVision

 • 7x de leukste bookish items met kaarten uit fantasy boeken

 • Vrij uitzicht - Anya Niewierra

 • De makkelijke keuken - Karin Luiten

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen