• onze waardering

Recensie: Marionet RECENSIE

Recensie: Marionet - Daniel Cole

De Britse Daniel Cole brak vorig jaar van de ene op de andere dag door met zijn debuut Ragdoll dat origineel bedoeld was als scenario voor een tv-serie. In Ragdoll wordt in een appartement een lichaam gevonden dat is samengesteld uit zes verschillende lijken die in elkaar zijn genaaid tot een gruwelijke lappenpop. Rechercheur Wolf probeert samen met zijn collega's Baxter en Edmunds om achter de identiteit van de slachtoffers te komen en om nieuwe moorden te voorkomen.

Marionet is het tweede deel in het drieluik over de rechercheurs Wolf, Baxter en Edmunds.
In Marionet staat vooral rechercheur Baxter centraal en de nasleep van de lappenpoppen moorden. Al snel lijkt er een copycat moordenaar aan het werk wanneer er in de VS een lijk wordt gevonden dat in dezelfde houding wordt opgehangen als de lijken bij de lappenpop moorden. Wanneer er ook in Londen lijken worden aangetroffen, lijken beide zaken met elkaar te maken te hebben.

Ondanks dat Marionet het vervolg is op Ragdoll is het verhaal prima op zichzelf te lezen. Hier en daar vraag je je wel af wie nu precies Wolf is en wat er dan precies met hem gebeurd is, maar dit is niet hinderlijk en zorgt er hooguit voor dat je nieuwsgierig wordt naar het eerste boek van Cole en dit zeker ook wilt gaan lezen.

Cole heeft een aangename schrijfstijl en zuigt je als een draaikolk binnen korte tijd meteen het verhaal in waarna je het boek eigenlijk het liefste in één ruk uit zou lezen. Gebeurtenissen volgen elkaar snel op en het verhaal is dan ook geen moment saai of voorspelbaar. Je volgt de rechercheurs alsof je een stagiair bent die overal bij aanwezig is en ziet hoe het team stapje voor stapje dichter op de huid van de moordenaar kruipt.
Een belangrijke vraagt voor het onderzoeksteam blijft lange tijd: hoe krijgt de moordenaar de slachtoffers zover dat ze er niet voor terugdeinzen om iemand te vermoorden? Want de ogenschijnlijk 'gewone' mensen lijken weinig gemeen te hebben, behalve dan dat ze soortgelijke gebeurtenissen hebben meegemaakt en een psychiater hebben bezocht. Wie of wat zorgt ervoor dat deze mensen over de grens stappen van goed naar kwaad? Ondertussen zwelt de heftigheid van de moorden aan waardoor je je af vraagt of de rechercheurs nog op tijd zullen zijn om hierachter te komen...

Marionet davert in een moordend tempo door, maar dit doet zeker niets af aan de kwaliteit van het verhaal en de personages. Cole beschrijft een knap staaltje onderzoekswerk waarbij elk detail onderzocht en uitgelicht wordt en ook de hoofdpersonen hebben diepgang en ontwikkelen zich verder gedurende het verhaal. Cole weet op een mooie manier te laten zien hoe de relatie tussen Baxter, Curtis en Rouche zich opbouwt en hoe het wederzijdse vertrouwen zich ontwikkelt.
Naast deze diepgang en de spanning en sensatie bevat het boek ook een dosis humor die je zo nu en dan hartelijk laat lachen. Dit is wat mij betreft een fijne afwisseling met al het dood en verderf.

Marionet is samenvattend een razend spannend verhaal met interessante hoofdpersonages, dat je opslokt en meeneemt in een wereld vol dood en verderf afgewisseld met een dosis humor. Dit maakt het tot een unieke thriller waarbij niet alles alleen maar kommer en kwel is, maar er naast die traan ook ruimte is voor een lach.

Kortom: ren naar de boekhandel en verslindt Marionet zoals ik dat ook gedaan heb!

Recensie: Marionet - Daniel Cole

Marionet

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    In Marionet, het vervolg op bestseller Ragdoll van Daniel Cole, is er een copycat moordenaar aan het werk…
    Rechercheur Emily Baxter krijgt te maken met een nieuwe zaak die haar akelig bekend voorkomt: een lichaam dat in dezelfde onmogelijke houding is opgehangen aan draden als bij de Ragdoll-moorden. Dit keer ligt het lichaam echter aan de andere kant van de wereld, en met het woord LOKAAS in de borst gekerfd.
    Terwijl de media-aandacht steeds groter wordt, moet Baxter helpen bij een andere moordzaak. En dan treft ze eenzelfde soort moord aan: nu staat het woord POPPEN op de borst. Voor wie is het lokaas bedoeld, en wie zijn de poppen? Maar nog belangrijker, wie heeft de touwtjes in handen?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen