• onze waardering

Recensie: Welkwoud RECENSIE

Recensie: Welkwoud - Tahereh Mafi

In het magierijke Welkwoud woont de dertienjarige Laylee, de laatst overgebleven mordeshoor. Eigenlijk zou ze niet de laatste moeten zijn, aangezien haar vader ook een mordeshoor is. Haar vader is na het overlijden van Laylee's moeder weggelopen om de Dood te vinden, maar hij is al twee jaar niet meer thuis geweest... Hierdoor moet Laylee al het – letterlijk – vuile werk doen, en dit heeft haar helemaal uitgeput. Ze heeft het gevoel dat ze dood aan het gaan is, dat ze kapot is van het werk dat haar iedere dag te wachten staat. Dan staan opeens Alice en Oliver voor de deur, twee onbekende tieners die vastbesloten zijn om Laylee te helpen. Maar staat de eenzame Laylee wel open voor hulp? En hoe kunnen Alice en Oliver weer kleur in het leven van Laylee brengen?

Welkwoud is het tweede tienerboek dat Tahereh Mafi heeft geschreven, uitgegeven door Blossom Books. Welkwoud is een soort van vervolg op Verdermeer, maar ook niet helemaal. Als lezer kan je namelijk Welkwoud lezen zonder Verdermeer gelezen te hebben. Wanneer zich situaties voordeden waarbij het noodzakelijk was dat je bepaalde dingen uit Verdermeer moest weten, werd dit uitgebreid toegelicht. Zelf heb ik Verdermeer niet gelezen, en Welkwoud was alsnog heel goed te doen. Het had mij wel leuker geleken als ik van tevoren ook Verdermeer gelezen had, omdat bepaalde personages terugkomen in Welkwoud. Dus als je van Verdermeer genoten hebt, weet ik zeker dat het onwijs leuk is om Welkwoud te lezen.

Welkwoud wordt verteld als een sprookje. Er is een almachtige verteller die je meeneemt in het leven van Laylee. Deze almachtige verteller weet alles: wat er gebeuren gaat, hoe de personages zich voelen. Het fijne aan deze verteller was dat hij/zij/het interactie zoekt met de lezer. Het lijkt alsof de verteller gedurende het lezen tegen je praat. Zo geeft hij waarschuwingen voor gruwelijke dingen die zich te wachten staan, maar ook wordt er gemeld wanneer er iets goeds gaat gebeuren. Dit is vooral voor de jongere lezer interessant. Het boek valt namelijk niet onder het Young Adult-genre, maar is meer bedoeld voor de iets jongere lezers (vanaf 12 jaar). Door de interactie tussen de verteller en de lezer wordt je nog meer het verhaal ingezogen. Daarnaast lijkt het ook alsof er iemand is die jou het verhaal voorleest, iemand die het verhaal aan je vertelt. Dit zorgt ervoor dat je je als lezer erg betrokken voelt bij het verhaal.

Het verhaal van Laylee is een bijzonder verhaal, en wordt door Tahereh Mafi waanzinnig goed op papier gezet. Het speelt zich namelijk af in een wereld waarin magie niets ongewoons is, en waar spinnen kunnen communiceren met mensen. De inwoners van deze wereld hebben ieder een speciale gave, een gave waar soms niet iedereen vanaf weet. Laylee heeft de gave dat zij met doden kan communiceren. Dit heeft ze nog nooit aan iemand verteld; het is echt haar geheim. Niet dat het gek is dat ze haar geheim nog nooit aan iemand heeft vertelt, want voor de komst van Alice en Oliver praatte ze vrijwel met niemand. Laylee is een heel eenzaam meisje dat onwijs zwaar werk moet verrichten. Dit heeft uiteraard impact op haar karakter. Ze vindt het bijvoorbeeld moeilijk om anderen te vertrouwen, en ze vindt het nog lastiger om vrienden te maken. Verwacht dus geen vrolijk en levensluchtig meisje.

Al snel merk je als lezer dat het totaal niet goed gaat met Laylee, en dat ze hulp nodig heeft. Niet alleen hulp met haar werk, maar vooral met haar gezondheid. Alhoewel Laylee geen vrolijk meisje is en merendeel van de tijd flink chagrijnig, voel je toch bewondering voor dit meisje. Het is namelijk niet voor niets dat zij zo beschadigd is, zowel van binnen als van buiten. Het verhaal zelf is dus door middel van de alwetende vertellen goed geschreven. Maar de dingen die in het verhaal gebeuren zijn ook leuk om te lezen. Je krijgt het gevoel alsof het verhaal nooit stilstaat, en je wil maar verder blijven lezen. Dit wil je, omdat je benieuwd bent hoe het met Laylee af gaat lopen. Gaat ze het redden? Krijgt het ongelukkige meisje dan toch een gelukkig einde?

Welkwoud is dus een leuk verhaal, dat zich afspeelt in een wereld dat vol in het teken staat van magie. Door de almachtige vertellen zal je je als lezer erg betrokken voelen bij het lezen van dit boek. Laten we hopen dat er nog meer boeken in deze wereld verschijnen!

Recensie: Welkwoud - Tahereh Mafi

Welkwoud

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Dit Perzische sprookje begint op een ijzig koude avond...

    Laylee woont in het magische Welkwoud, waar de bewoners een gouden huid hebben en de winter vieren met eindeloos veel feestjes. Maar zij doet niet mee aan alle feestelijkheden. Laylee kan zich bijna niet meer herinneren hoe het was voor haar moeder overleed. Voordat haar vader door zijn verdriet zijn verstand verloor. Voor ze achterbleef als de enige mordeshoor van Welkwoud - degene met de taak de doden te wassen en klaar te maken voor het hiernamaals.
    Door het zware werk en de eenzaamheid die daarmee gepaard gaat, worden Laylee's handen stijf en verliest ze langzaam haar kleur. Maar als een stel vreemdelingen verschijnt, wordt Laylee's wereld op zijn kop gezet en herontdekt ze kleur, magie en de helende kracht van vriendschap.


Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen