• onze waardering

Recensie: Wolf RECENSIE

Recensie: Wolf – Kristien Hemmerechts

Een van de grandes dames uit de Vlaamse literatuur is zonder enige twijfel Kristien Hemmerechts. Hemmerechts schreef al een zeer uitgebreid oeuvre bij elkaar en is vaak controversieel. Daarom wordt ze door de ene op handen gedragen, door de anderen verguisd en uitgespuwd. Ze wordt vaak verweten ‘vrouwenboeken’ te schrijven, en het moet gezegd, haar romans zijn niet gespeend van enige feministische inslag. Haar nieuwste roman, Wolf, lijkt echter een buitenbeentje in haar werk en daarom doet het ook zo verrassend aan.

In Wolf maakt de lezer kennis met Vladimir Oeltsjenko. Hij is onderweg naar de Ardennen. Tijdens zijn tocht sijpelt langzaam zijn achtergrond door. Hij stamt uit een Russisch-Belgische familie met heel wat problematieken: alcoholisme, seksueel misbruik, manipulatie. Hijzelf is het resultaat van een onenightstand van zijn vader met een prostituee en werd na vijf dagen door zijn grootmoeder weggenomen bij zijn moeder. Zijn woede hierover is vijftig jaar later nog immens. Hij haat zijn grootmoeder tot in zijn diepste vezels en zijn ‘hart gaat tekeer als een wolf’. Hij brengt zijn leven door als pianist van de blinde zwarte stand-upcomedian (en tevens beste vriend) Leander. Deze ligt in het ziekenhuis met een dubbele longontsteking en wordt door zijn zus afgeschermd. Om alles een plaats te kunnen geven en te verwerken is er zijn therapeute Lieselotte. Van haar kreeg hij het adres van een therapieoord in de Ardennen. Hij hoopt ook vurig dat zij daar aanwezig zal zijn omdat hij ervan overtuigd is dat de liefde van een vrouw hem kan redden. Een zwaar auto-ongeluk leidt uiteindelijk tot een ommekeer bij Vladimir. Na enkele tragische gebeurtenissen krijgt hij zijn leven opnieuw op de rails en met de hulp van Leander, en Tessa, een nieuwe liefde in zijn leven lijkt alles de goede weg op te gaan.

De eerste helft van het boek stevent Vladimir in typische Hemmerechtsstijl af op het onvermijdelijke. Hij worstelt zo sterk met zichzelf, de wolf in hem is zo onrustig , dat enkel een tragische afloop soelaas zal kunnen bieden. Hemmerechts beschrijft Vladimir dan ook als een niet meer te redden ziel die een laatste wanhopige poging wil doen. Hij is een vat vol frustraties die iedereen en alles tegen zich in het harnas jaagt en waar iedereen bang voor is. Na het kantelpunt, halverwege het boek, verandert dit helemaal. De tegenstelling tussen pessimist Vladimir en optimist Leander, die evenveel trauma’s te verwerken had, werkt de auteur zeer goed uit. Met de figuur Tessa erbij draait Vladimir ineens van de onrustige wolf naar iemand die wil liefhebben en leven. En daarin zit precies de sterkte van deze roman: de ijzersterke karaktertekening.  Minder sterk is dan weer het verhaal zelf en de boodschap erachter. Wolf doet zeer sterk denken aan een sprookje met een negatieve aanloop en eind goed, al goed. Traumaverwerking is natuurlijk een geliefkoosd en populair thema bij auteurs. Het therapieoord in de Ardennen doet vrij karikaturaal aan en misschien schuilt daar ook onderhuidse kritiek van Hemmerechts in. Uiteindelijk overwint de liefde alles, lijkt de klassieke boodschap die ze wil meegeven.

Recensie: Wolf – Kristien Hemmerechts

Wolf

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vladimir Oeltsjenko werd op zijn vijfde levensdag door zijn grootmoeder uit de armen van zijn moeder gestolen. Zo vertelt hij het althans. Maar is het wel waar? Vijftig jaar later is hij nog altijd boos. Zijn woede staat elk ander gevoel in de weg. Hij is ervan overtuigd dat alleen de liefde van een vrouw hem kan redden. Maar waar zal en kan hij die vinden? Wolf neemt het lezer mee naar het hart van een man die wil liefhebben, maar daar tot zijn wanhoop niet in lijkt te slagen.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen