• onze waardering

Recensie: Bestemming onbekend RECENSIE

Recensie: Bestemming onbekend – Paul Mosier

Rider is een twaalfjarig meisje die zowel haar moeder als haar oma verloren is. Omdat er niemand anders is die voor haar kan zorgen, moet ze naar een oudoom die ze nog nooit ontmoet heeft. Hiervoor moet ze met de trein een reis van een aantal dagen maken. Zo ontmoet ze nieuwe mensen en maakt onverwachte vrienden.

Bestemming onbekend is het verhaal van de reis van Rider. Ze is alleen, maar een medewerker van de trein moet op haar letten. Omdat ze geen andere familie meer heeft, moet ze naar iemand van wie ze niets weet. De titel is hiermee meteen verklaard.  Ja, je weet wel dat ze naar Chicago reist, maar haar bestemming is onbekend. Ze heeft geen idee of ze in een goed huis terecht komt.

Rider is niet de echte naam van het meisje. Hoe ze wel heet, wordt niet vermeld. Omdat ze een naamkaartje heeft waar 'Rider' en dan haar achternaam, Hughes, op staat, vraagt een medepassagier of Rider haar naam is. Ze zegt ja. Voor een jong meisje heeft ze een hoop meegemaakt, dus ze verzint graag dingen of verdraait de waarheid. Dit is een menselijke eigenschap en begrijpelijk voor een kind in haar situatie. Het maakt het geloofwaardig.

Voor een jeugdboek is Bestemming onbekend van Paul Mosier best een heftig verhaal. Rider heeft veel meegemaakt, waaronder het overlijden van haar moeder en oma, maar ook heeft ze haar vader nooit gekend en kampte haar moeder met een drugsverslaving. Ze heeft in een tehuis moeten wonen, en als het niet werkt om bij haar oudoom te wonen, moet ze naar pleegzorg.

Het is logisch dat Rider hierdoor de nodige zorgen en problemen heeft. Ze heeft moeite om zich aan mensen te hechten, omdat ze bang is dat ze haar in de steek laten of ze overlijden. Haar moeder heeft haar vaak beloftes gedaan die ze niet na is gekomen, dus haar vertrouwen in mensen is grotendeels weg. Dit is helaas in het echte leven ook het geval – eens teleurgesteld, is het moeilijker om het vertrouwen terug te krijgen. Paul Mosier kaart hiermee echte problemen aan, die ook voor een kind een grote impact op hun leven kunnen hebben.

Gelukkig maakt Rider vrienden op haar reis. Ze ontmoet mensen van verschillende leeftijden en achtergronden. Op haar eigen manier helpt zij al die mensen of leert ze iets over het leven.

In Bestemming onbekend komt ook poëzie aan bod. Een medereiziger geeft haar een gedichtenbundel die Rider erg aanspreekt. Hierdoor maakt ze een besluit voor haar toekomst, wat haar weer een beetje hoop geeft.

Niet aan te raden voor jonge kinderen, maar wel mooi en sprekend geschreven. Er worden echte problemen en gevoelens gebruikt, en die maken het een pakkend verhaal. Het is moeilijk weg te leggen en je hebt hem snel uit! Omdat het vanuit het perspectief van een kind geschreven is, is het wel vrij simplistisch, maar dit is juist verfrissend. Daardoor is het een makkelijk boek om tussendoor te lezen of er even bij te pakken als je wat tijd te doden hebt.

Recensie: Bestemming onbekend – Paul Mosier

Bestemming onbekend

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Rider zit in de trein. Dagenlang. In haar eentje. 

  Als Riders grootmoeder sterft, is er nog maar één familielid bij wie ze terechtkan: een oudoom in Chicago die ze nooit eerder heeft ontmoet. Om daar te komen wordt ze in Californië op de trein gezet voor een dagenlange reis. Helemaal aan haar lot overgelaten is ze niet: omdat ze minderjarig is, wordt ze in de gaten gehouden door Dorothea, een medewerkster van de spoorwegmaatschappij. Rider heeft niet veel bezittingen: alleen een rugzak, wat geld voor eten voor onderweg – dat ze op de eerste dag al uitgeeft – en een doos met iets belangrijks erin. Tijdens haar reis komt Rider erachter dat de trein een wereld op zich is, met bijzondere bewoners die ze gaandeweg beter leert kennen, zoals de oude Carlos, Neal van de snackbar, de padvinder die van gedichten houdt, en Dorothea natuurlijk. Maar een treinreis is ook tijdelijk, dus van al die mensen die ze net heeft leren kennen zal ze ook weer afscheid moeten nemen. De indruk die deze mensen achterlaten is echter onuitwisbaar. En wat zit er toch in die doos die zij koestert?

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen