• onze waardering

Recensie: Niets om het lijf RECENSIE

Recensie: Niets om het lijf – Kaat de Cock

Alhoewel Marie vaak ruzie heeft met haar moeder, loopt haar leven op rolletjes. Ze heeft leuke vrienden, en ze heeft ook de knapste jongen van het dorp aan de haak geslagen. Dan opeens hoort ze vanuit verschillende hoeken nare opmerkingen over haar lichaam. Dat ze te dik is. Wanneer ze haar vriendje vreemd ziet gaan, besluit ze om iets te doen aan de overtollige kilo’s. In eerste instantie besluit ze gezonder te eten, maar dit loopt helemaal uit de hand…

Niets om het lijf is een boek dat je direct een kijkje geeft in het normale leven van Marie. Je leest dat Marie uit gaat met haar vriendje, Adam. Direct in de intro krijg je als lezer al het gevoel dat Adam niet de jongen is waar Marie later oud mee gaat worden. Gedurende het boek merk je ook dat het leeftijdsverschil tussen hen (zij is 15 en hij 19) een probleem gaat vormen. Marie wil namelijk te erg haar best doen om volwassen over te komen, en ze ziet hem eerder als een geëerde god dan als een gelijke aan haar. Hierdoor voel je aankomen dat Marie heel erg ver kan gaan zodat anderen haar leuk of mooi gaan vinden.

Marie als personage is een heel gewoon meisje. Ze doet misschien iets te kattig tegen haar moeder, maar wellicht dat we dat op die leeftijd allemaal wel (onbewust) deden. Ze is een meisje dat leuk gevonden wil worden door iedereen, ook iets wat wij wellicht allemaal wilden. Hierdoor zullen veel meiden van die leeftijd die het boek lezen zich kunnen identificeren met Marie. Ik vind het goed van Kaat de Kock dat ze bij zo’n heftig onderwerp, gekozen heeft voor een personage dat net zo normaal is als ieder van ons. Met andere woorden, dit zou iedereen kunnen overkomen. Natuurlijk kies je er zelf voor, maar op een gegeven moment wordt Marie als ‘ziek’ bestempeld. Het zelfbeeld dat ze heeft komt totaal niet overeen met de werkelijkheid, iets waar veel meiden tegenwoordig last van blijken te hebben.

Het verhaal zelf loopt een beetje zoals het loopt, en er gebeuren geen onwijs spannende dingen. Je volgt een paar maanden uit het leven van Marie, maar verwacht geen plottwists of dergelijke. Je merkt trouwens wel dat je daar gedurende het lezen totaal geen behoefte aan hebt. Sterker nog, het is fijn dat Kaat de Kock ervoor gekozen heeft om geen plottwists in het verhaal te verwerken. Hierdoor blijft de lezer geconcentreerd op een probleem: de vermageringsobsessie van Marie. Alhoewel er verder geen spannende dingen gebeuren, blijf je wel geboeid het verhaal lezen. Je moet en zal weten hoe het eindigt met Marie, de lieve meid die soms verkeerde beslissingen maakt.

Niets om het lijf leest heerlijk door, omdat er wordt geschreven in korte hoofdstukken. Het taalgebruik is heel toegankelijk, waardoor je merkt dat dit boek zich zeker richt op de 15-jarige meiden onder ons. Daarnaast is het maar een dun boekje; het telt 147 pagina’s. Alhoewel het een dun boek is, krijg je als lezer wel het gevoel dat het hele verhaal van Marie verteld is. Je krijgt niet het gevoel dat je te snel door het verhaal heen gaat, alsof sommige stukken afgeraffeld zijn. Integendeel, je krijgt een heel duidelijk beeld hoe deze periode uit Marie’s leven tot stand is gekomen en hoe haar omgeving daarmee gehandeld heeft.

Niets om het lijf is een onwijs fijn boek voor meiden rond de 15 jaar. Het verhaal is realistisch geschreven en leest erg vlot door.

Recensie: Niets om het lijf – Kaat de Cock

Niets om het lijf

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een treffend geschreven roman over een tiener die worstelt met anorexia en automutilatie. Voor young adults.

  De vijftienjarige Marie is best tevreden met zichzelf en haar leven. Oké, de verhouding met mama is niet altijd perfect, maar verder is ze een normale tiener. Tot ze een paar opmerkingen krijgt over haar figuur. En als haar vriendje haar dan ook nog dumpt, begint ze te twijfelen aan zichzelf. Vond hij haar ook te dik en te lelijk? Misschien moet ze toch eens wat meer op haar lijn gaat letten ...

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Thuiskomst - Reina Crispijn

 • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

 • De moord in inkt - Helen Cox

 • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

 • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen