• onze waardering

Recensie: Gangsterstaat RECENSIE

Recensie: Gangsterstaat- Tod Goldberg

In Gangsterstaat, van Tod Goldberg, heeft huurmoordenaar Sal Cupurtine het leven in Las Vegas opgepakt, waar hij drie jaar eerder is ondergedoken. Als rabbijn David Cohen gaat hij door het leven en brengt hij wijze woorden vanuit de Talmoed, een van de belangrijkste boeken binnen het jodendom, en hier en daar een quote van Bruce Springsteen. Ondertussen gaan zijn maffiazaakjes gewoon door en stroomt het geld binnen. Geld dat hij nodig heeft om zijn vrouw en kind uit Chicago weg te halen en naar het buitenland te vluchten. Ondertussen is voormalig FBI-agent Matthew Drew op zoek naar Sal Cupertine om de dood van zijn oud-partner te wreken.

Gangsterstaat is een vervolg op het eerste deel Gangsterland. De eerste drie hoofdstukken staan vol namen van huurmoordenaars, criminele bendes en andere personages. Dit maakt het, zeker als je het eerste deel niet hebt gelezen, lastig om doorheen te komen. Doordat er zoveel namen voorbij komen is het lastig om te onthouden wie wie is en wie wat doet. Daarnaast zijn de zinnen lang en de hoofdstukken zo mogelijk nóg langer. Hoofdstukken van meer dan 30 bladzijdes zijn geen uitzondering. Vanaf hoofdstuk 4 begint het verhaal prettiger weg te lezen en loopt ook de verhaallijn lekker door. De hoofdstukken wisselen elkaar af in perspectief vanuit rabbijn David Cohen en Matthew Drew, maar ook van de in Chicago achtergebleven vrouw van David, alias Sal. Ondertussen krijgt de lezer steeds meer inzicht in het maffiabolwerk, beter bekend als de Familie. De strijd om de macht binnen de Familie barst los. Omdat rabbijn David Cohen van oorsprong niet tot de Joodse gemeenschap behoort, maar wel de nodige kennis moet hebben, krijgt de lezer een interessant kijkje in het leven van deze bevolkingsgroep.

Het is geen boek dat je snel even uitleest. Het zit echter wel, als je eenmaal de personages beter leert kennen, goed in elkaar. De spanning stijgt, de dialogen zijn goed en verhaallijnen verweven zich met elkaar. Alsof er nog niet genoeg gebeurtenissen in het boek zitten, verwerkt Tod Goldberg ook  de tragedie van 11 september 2001 in het verhaal. Een gebeurtenis die voor  bepaalde personages in het boek erg handig uitkomt. Het einde van het boek laat nog vele vragen achter, wat kan betekenen dat er nog een derde deel op zich laat wachten.

Hoewel het verhaal langzaam op gang komt en niet prettig leest op het begin, verandert dit na de eerste paar hoofdstukken. Tod Goldberg weet Gangsterstaat zo te schrijven dat het einde uiteindelijk toch spannend wordt en je uitkijkt naar een vervolg.  

Recensie: Gangsterstaat- Tod Goldberg

Gangsterstaat

 • Auteur:

  Tod Goldberg
 • Verschenen:

  24 oktober 2017
 • Uitgave:

  ISBN 9789021407845
  Uitgever Q
  416 pagina's
 • Uitgever:

  Q
 • Genre:

  Thriller
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Er zijn drie jaar verstreken sinds in Gangsterland huurmoordenaar Sal Cupertine onderdook in Las Vegas om voortaan als rabbijn David Cohen door het leven te gaan. Zijn maffiazaakjes lopen uitstekend en het geld stroomt binnen. Geld dat Sal alias David nodig heeft om zijn gezin op te kunnen halen uit Chicago en naar het buitenland te vluchten.

  Intussen is voormalig FBI-agent Matthew Drew nog altijd van plan om Sal Cupertine te vinden en zo de dood van zijn oud-partner te wreken. In een casino komt hij onzacht in aanraking met Ronnie Cupertine, Sals neef en het hoofd van de Familie, de grootste misdaadorganisatie van Chicago. Dat veroorzaakt een kettingreactie van gebeurtenissen waardoor rabbijn David Cohen voor zijn leven moet gaan vrezen.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

 • Recensie: Brothers for Life 

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen