• onze waardering

Recensie: De stad wint altijd RECENSIE

Recensie: De stad wint altijd  - Omar Robert Hamilton

De stad wint altijd speelt zich af in Caïro in 2011 en brengt de Egyptische revolutie en de nasleep hiervan in kaart. Het verhaal draait om het stel Khalil en Mariam. Mariam is een verpleegster en Khalil maakt deel uit van Chaos, een tijdschrift, website en podcast die al het nieuws rondom de opstand in Caïro brengt. Echter loopt alles altijd anders dan gedacht en de toewijding van Khalil, Mariam en alle andere mensen die deel uitmaken van Chaos wordt op de proef gesteld.

Bij het lezen van de eerste pagina’s van De stad wint altijd, is de toon meteen gezet. De opstand uit 2011 in Caïro wordt niet geromantiseerd, maar de lezer wordt direct met de neus op de gruwelijke feiten gedrukt. Het boek begint in een mortuarium en het is meteen pijnlijk duidelijk dat de opstand op en rondom het Tahrirplein veel doden met zich meebrengt.

Schrijver Omar Robert Hamilton weet goed wanneer hij woorden nodig heeft om een situatie te beschrijven, maar weet ook wanneer hij de dramatiek van een gebeurtenis juist meer kracht bijzet door geen woorden te gebruiken. Zoals een flashback van maar twee pagina’s lang, die niet alleen een tragische gebeurtenis benadrukt, maar ook een van de vele martelaars een gezicht geeft. Alle hoofdstukken zijn vaak maar een paar pagina’s lang. Enerzijds maakt dit het verhaal op sommige momenten dramatisch, anderzijds krijg je als lezer niet de kans om een personage te leren kennen.  

De stad wint altijd is een boek waar je je hoofd goed bij moet houden, anders ben je de draad snel kwijt. Echter is dit soms erg lastig aangezien je de vele karakters die aan bod komen, inclusief de hoofdpersonen Khalil en Mariam, maar oppervlakkig leert kennen. De gebeurtenissen die de personages meemaken zijn heftig, maar je leert de personages verder niet echt kennen. Hamilton lijkt het weergeven van de verloop van de opstand belangrijker te vinden dan de ontwikkeling en dieptegang van zijn personages. Zo vormen Mariam en Khalil een stel, maar de liefde tussen de twee is niet erg merkbaar. Echter zou de schrijver zich kunnen verdedigen met het feit dat op dat moment de opstand –en alles hieromheen- belangrijker was voor beide personen. Wel weet de schrijver alles over de revolutie te vertellen, waardoor het goed lukt om hier een helder beeld van te schetsen.

Het boek bestaat uit gebeurtenissen op chronologische volgorde. De ene gebeurtenis wordt snel afgewisseld door de ander en de hoofdstukken zijn vaak maar een paar pagina’s lang. Sommige hoofdstukken tellen zelfs maar één pagina. Het zijn keer op keer enkel fragmenten die worden behandeld, waardoor het boek soms meer wegheeft van een geschiedenisboek dan van een roman.

Wat wel erg interessant is, is de rol die social media in het verhaal speelt door middel van de verhaallijn van Chaos. Media als Twitter en Facebook werden tijdens de opstand volop benut om het nieuws de wereld in te helpen en om op de hoogte te blijven. Er zijn al veel boeken geschreven over oorlogen, opstanden en revoluties, maar er zijn er nog maar weinig geschreven over de rol van social media tijdens een revolutie.

Schrijver Omar Robert Hamilton schetst met zijn roman De stad wint altijd een helder beeld van de Egyptische revolutie in 2011 dat zich afspeelde op en rondom het Tahrirplein in Caïro. Zijn kennis en omschrijvingen van de revolutie zijn scherp, maar zijn personages leer je slechts oppervlakkig kennen. Daarnaast is enige kennis van de revolutie (en interesse hierin) een must als je dit boek wilt lezen.

Recensie: De stad wint altijd  - Omar Robert Hamilton

De stad wint altijd

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De stad wint altijd is een opmerkelijke roman over een van de belangrijkste gebeurtenissen van de afgelopen jaren, de Arabische Lente. Omar Hamiltons debuut schakelt tussen hoogtepunten als de nachtelijke veldslagen tegen de corrupte politie en dieptepunten als zijn eenzaamheid in New York na de nederlaag, en dompelt de lezer daarmee onder in een van de meest wezenlijke gebeurtenissen van de 21ste eeuw. Hamiltons proza is beklemmend visueel, intens lyrisch en ongegeneerd politiek.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen