• onze waardering

Recensie: De muizen RECENSIE

Recensie: De muizen – Lenneke Westera

Op een middag zijn ze er ineens: de muizen. Fien ontdekt er wel tachtig achter de kliko. Dat is op zich al merkwaardig, maar het wordt nog vreemder als ze ’s avonds tegen Fien beginnen te praten…
Veel zeggen de muizen niet, alleen de woorden ‘San Francisco’ en ‘Peru’.
Dat is het begin van een bijzondere reis, helemaal naar Amerika. Een reis waarbij de muizen blijven opduiken. Ze lijken Fien aanwijzingen te geven, en als ze die volgt komt ze met haar meester, die verdacht veel op een indiaan lijkt, zelfs diep in de jungle terecht.

De muizen van auteur Lenneke Westera laat zich niet zo gemakkelijk beschrijven. In eerste instantie lijkt het op een avontuurlijk reisverhaal, waarin hoofdpersoon Fien samen met haar meester een reis maakt langs verschillende culturen, en uiteindelijk terecht komt bij een inheemse indianenstam. De muizen zelf spelen een relatief kleine rol in het verhaal, en lijken vooral belangrijk te zijn in het hoofd van Fien – en in de mooie illustraties van Marc Suvaal.


Hoewel spannend beschreven, is het vooral de filosofische lading die dit boek onderscheidend maakt. Hoofdpersoon Fien is dromerig en op een prettige manier zelfverzekerd. Op school gaat het niet denderend, maar daar lijkt ze absoluut niet mee te zitten: dit is een meisje dat vertrouwt op haar eigen kracht en intuïtie, iets dat de indianen van de stam waarin ze terechtkomt ook opvalt. De boodschap van De muizen is daardoor een hele mooie: vertrouw op jezelf, wees wie je bent en trek je niets aan van het oordeel van anderen. Voor de doelgroep – kinderen in de bovenbouw van de basisschool - is dit een hele wijze les.


Toch houd je als lezer geen onverdeeld positief gevoel over aan dit boek. Dat heeft verschillende oorzaken. Zo schrijft Westera heel vlot en gemakkelijk, maar is haar vertelstijl ook wat afstandelijk. De personages blijven hierdoor vrij vlak en het verhaal bevat weinig humor, iets dat voor veel kinderen wel een belangrijke voorwaarde is. Doordat hoofdpersoon Fien veel oog voor detail heeft, bevat het boek veel beschrijvingen. Deze zorgen ervoor dat de lezer alles gemakkelijk voor zich ziet, maar het haalt ook af en toe de vaart uit het verhaal.

Daarnaast zijn er wat sprongen en wendingen die ietwat ongeloofwaardig overkomen: waarom vinden Fiens ouders het bijvoorbeeld meteen goed dat ze op stel en sprong met haar meester naar Zuid-Amerika vertrekt?


De levenslessen van de indianen doorspekken het boek met wijsheden die af en toe wat drammerig overkomen, maar het boek tegelijkertijd een filosofisch en spiritueel tintje geven.

De muizen is een bijzonder verhaal, avontuurlijk en met een filosofische lading. Hoewel niet iedereen dit jeugdromandebuut van Lenneke Westera zal waarderen, is het voor de doelgroep zeker een aanrader.

Recensie: De muizen – Lenneke Westera

De Muizen

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Als de muizen opduiken, neemt het leven een verrassende wending.

    Die woensdag moest ik de kliko aan de straat zetten. Daar heb ik een hekel aan. Ik vind het een stinkding. Maar het moest. Ik rolde de kliko bij de schutting vandaan. En daar stonden ze. Tegen de onderste plank van de schutting aangedrukt. Met zijn tachtigen. De muizen.
    Op een middag zijn ze er opeens: de muizen. Dat is op zich al merkwaardig, maar het wordt nog vreemder als ze 's avonds tegen Fien beginnen te praten... Veel zeggen de muizen niet - alleen de woorden 'San Francisco' en 'Peru' - maar dat blijkt het begin van een bijzondere reis, helemaal naar Amerika. Een reis waarbij de muizen blijven opduiken. Ze lijken Fien aanwijzingen te geven, en als ze die volgt komt ze met haar meester - die verdacht veel op een indiaan lijkt - zelfs diep in de jungle terecht... allemaal dankzij de muizen.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen