• onze waardering

Recensie: Verdacht RECENSIE

Recensie: Verdacht – Gerard van Gemert

Mischa is vijftien jaar en woont op Terschelling. Als zijn ouders een week op vakantie gaan en hij alleen thuis blijft, vindt hij tijdens een strandwandeling een baby. Bij het kindje ligt een briefje, dat aan hem persoonlijk is gericht, met het verzoek om voor het meisje te zorgen tot het veilig genoeg is voor de moeder om haar dochter weer op te halen. Mischa neemt de baby mee naar huis. Zijn klasgenootje en stille liefde Mireille schiet hem te hulp, maar dan blijken er ineens heel veel mensen achter het kindje aan te zitten. Zal het Mischa lukken om de baby veilig te houden en met haar echte moeder te herenigen?

Verdacht is het derde deel in de jeugdserie Eilandgeheimen van Gerard van Gemert. De delen zijn los van elkaar te lezen en bestaan uit spannende verhalen voor een publiek vanaf twaalf jaar.

Als Mischa op het strand een grote tas vindt waar geen jonge poesjes in zitten - zoals hij eerst denkt - maar een baby, verzorgingsspullen en een brief waaruit blijkt dat de moeder hem persoonlijk heeft uitgekozen, begint er een spannend avontuur. Hoewel Mischa overkomt als een goede jongen die het juiste wil doen, heeft hij geen idee waar hij aan begint. Als enig kind heeft hij geen ervaring met het zorgen voor jonge kinderen. Gelukkig komt zijn klasgenootje Mireille, op wie Mischa stiekem verliefd is, op dat moment bij hem thuis langs en besluit hem te helpen. Zij blijkt een stuk beter met de baby om te kunnen gaan dan Mischa.

Diezelfde avond staat er ineens een vreemde vrouw voor de deur die beweert de moeder van de baby te zijn. Maar is dat wel zo? Als dan ook nog de politie voor de deur staat en hij verdacht wordt van ontvoering, besluit Mischa met Mireille en het kindje te vluchten. Maar waar moeten ze naartoe? En zal het twee vijftienjarige tieners lukken om voor een baby te zorgen totdat het veilig genoeg is om haar terug te geven aan haar moeder? Als dan ook nog blijkt dat de vreemde vrouw en de politie niet de enigen zijn die achter het kindje aan zitten, bevindt Micha zich ineens in een levensgevaarlijke situatie waarbij hij zelfs de politie moet vertellen wat ze moeten doen.

Verdacht is luchtig geschreven en leest lekker vlug weg. Van Gemert houdt goed de vaart er in, met uitzondering van een aantal scenes waar je als lezer zit te wachten op ‘de grote onthulling’, maar er vervolgens niets gebeurt.

Het boek is vanuit het perspectief van de vijftienjarige Mischa geschreven. Het is Van Gemert hoe dan ook goed gelukt om de belevingswereld van de tieners goed in beeld te brengen, met onderwerpen als verliefdheid, onzekere gedachten en de goedbedoelde acties die omgeven zijn door onervarenheid.

Voor een vijftienjarige komt Mischa over als een slimme en serieuze jongen. Misschien zelfs net iets te degelijk; hij had best wat mindere eigenschappen mogen hebben. De grote heldhaftigheid van Mischa en zijn grote heldenrol zijn in dat opzicht ook behoorlijk ongeloofwaardig voor een ouder publiek, maar voor de doelgroep is dit hoogstwaarschijnlijk precies goed.

Omdat de drie boeken los van elkaar te lezen zijn en dit het derde deel is, nodigt dit ook uit tot het lezen van de voorgaande twee delen; Verlamd en Vermist. Alle drie de delen hebben een ander hoofdpersonage.

Uiteindelijk is Verdacht een spannende jeugdthriller waarvan het plot goed in elkaar zit. Voor een jonger publiek zal de spannende verhaallijn zeker een pluspunt zijn en de vlotte schrijfstijl maakt dat dit verhaal toegankelijk is voor lezers van diverse niveaus.

Recensie: Verdacht – Gerard van Gemert

Eilandgeheimen - Verdacht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Mischa loopt graag over het strand, om zijn hoofd leeg te maken. Tijdens zo’n wandeling hoort hij een vreemd geluid. Het komt uit een zak bij de duinen. Mischa denkt dat er poesjes in zitten, maar als hij de zak opent, kijkt hij in de blauwe ogen van een baby. Hij neemt het kindje mee naar huis. Dat is het begin van een hoop ellende: tot zijn ontzetting wordt Mischa al snel verdacht van ontvoering. Het daverende derde boek in de jeugdthrillerserie Eilandgeheimen, waarin Gerard van Gemert de lezer voortdurend op het verkeerde been zet. Voor detectives vanaf 12 jaar.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Harteloos - Elsie Silver

 • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

 • Hildes beloning - Marie Lamballe

 • You’d be home now - Kathleen Glasgow

 • Verboden te lezen - Paul van Loon

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen