• onze waardering

Recensie: Het beste van Kookschrift van een Kookgek RECENSIE

Recensie: Het beste van Kookschrift van een Kookgek – Joop Braakhekke

Joop Braakhekke is natuurlijk een fenomeen in de keuken. Jarenlang had hij het programma Kookgek, waarvan hij Kookschriften van een Kookgek in de boekenwinkels bracht. Nu in deze bundel vind je zijn klassiekers, aangevuld met foto’s uit zijn carrière en vlotte, vrolijke verhalen over zijn leven.

Het beste van Kookschrift van een Kookgek is opgebouwd in menu’s van drie gangen. De gangen zijn soms wat vreemd, aangezien het niet altijd voorgerecht, hoofdgerecht en dessert is. Het hele kookboek past in de stijl van Braakhekke zelf, spontaan en lekker vrij. Dit is even wennen. Zo geeft hij een recept van asperges, maar beschrijft daar omheen nog een aantal variaties met asperges. Het hele boek schreeuw uit: Doe lekker je ding, experimenteer in de keuken! Dit maakt dit kookboek echt wel anders dan andere kookboeken. Een echt overzichtelijk ingrediëntenlijstje vind je dan ook niet altijd. Een nadeel hiervan is dat je de hoeveelheden soms wat onduidelijk zijn. De titel is dan ook reuze passend, een kookschrift… het voelt immers alsof Joop hier en daar wat heeft gekrabbeld in een schriftje, terwijl hij aan het koken was, en dat dit nu is verschenen in een getypte bundel.

Als eerste maakte ik het gehaktbrood. Vervolgens maakte ik de gegrilde groene asperges. De eerste was wat uitgebreider, de tweede wat simpeler. Beide gerechten waren goed uit te voeren volgens de tekst in het kookboek. Het eerste recept was echt opgesteld en ingedeeld, zoals je gewend bent in andere kookboeken. Dat was fijn, want voor dit iets uitgebreidere recept had ik dat ook wel nodig. Het tweede recept was wat eenvoudiger en daarom waren 3 à 4 zinnen voldoende om dit tot een succes te maken.

Voor de keukenprinsen- en prinsessen die houden van overzicht, is Het beste van Kookschrift van een Kookgek wel wat warrig soms. Wat heb je nu precies nodig voor het recept? Wat zijn nou de stappen, die je gewend bent van andere kookboeken, en alleen maar puntsgewijs hoeft te volgen? Kan je wel tegen wat vrijheid en experimenteren, dan is dit kookboek prima voor jou. Is dit niet het geval, dan is dit misschien niet het beste boek voor in jouw collectie. Zelf behoor ik tot de laatste groep.

De gerechten in het kookboek zijn best afwisselend. Qua stijl en smaak met name wat bourgondisch, brasserie-achtige ingrediënten en recepten. Iets wat we tegenkomen in de meest gangbare restaurants in Nederland, maar dan soms met net even dat beetje extra en wat specialer. Dit maakt Het beste van Kookschrift van een Kookgek niet per se passend voor de beginnelingen in de keuken, maar de gevorderden en pro’s zullen dit boek gemakkelijker kunnen gebruiken.

Recensie: Het beste van Kookschrift van een Kookgek – Joop Braakhekke

Het beste van Kookschrift van een Kookgek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Met het tv-programma Kookgek veroverde Joop Braakhekke onze harten, met het enorme succes van alle Kookschriften van een Kookgek onze keukens. Wie herinnert hem zich niet: de gezellige bon vivant, vrolijk roerend in potten en pannen op tv? In deze ode aan topkok Joop Braakhekke vind je zijn beste brasserieklassiekers - denk aan tonijncarpaccio of Caesar salad, lamsnek met ratatouille en pain perdu - aangevuld met de mooiste verhalen en foto's uit Joops rijk gevulde leven. Eenvoudige en tijdloze gerechten vol joie de vivre: proef het plezier van je bord!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Waar is de cast van Teen Wolf nu

 • 10 redenen waarom Stephen Amell een lekker ding is

 • 10 momenten die bewijzen dat Shrek geen kinderfilm is

 • Zo werden de seksscènes in Bridgerton gemaakt

 • De best verkochte kinderboeken per leeftijd

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen