• onze waardering

Recensie: Een bijna definitieve lijst van nachtmerries RECENSIE

Recensie: Een bijna definitieve lijst van nachtmerries - Krystal Sutherland

Esthers familieleden zijn op z’n zachts gezegd een tikkeltje vreemd. Ieder van hen heeft een fobie, behalve Esther. Ze is wel bang voor dingen – voor 50 dingen om precies te zijn. Deze 50 angsten heeft ze geschreven als een lijst. Ze probeert deze angsten te vermijden, zodat die niet kunnen uitgroeien tot fobieën. Maar dan krijgt Jonah, een oud-klasgenoot van Esther, de bijna definitieve lijst van nachtmerries in handen. Jonah weet Esther over te halen om samen de confrontatie met de 50 angsten aan te gaan, zodat Esther erover heen komt. Gaat dit Esther lukken?

Een bijna definitieve lijst van nachtmerries is geschreven door Krystal Sutherland. Van haar is al eerder een boek uitgegeven, Sterrenstof, bij dezelfde uitgever, Young & Awesome. Sterrenstof is een dramatisch Young Adult verhaal over een jongen dat verliefd wordt op een beschadigd meisje. Een bijna definitieve lijst van nachtmerries is totaal iets anders! Alhoewel ook dit boek het nodige drama bevat, wordt dat op een hele andere manier geuit dan in Krystals vorige uitgegeven boek. In Een bijna definitieve lijst van nachtmerries laat de schrijfster haar fantasie de vrij loop, terwijl het boek toch in het Young Adult Contempory-genre valt. Zo is het natuurlijk al vreemd dat letterlijk iedereen in de familie van Esther een fobie heeft (en niet zo’n beetje ook) , maar ook heeft Esther een beste vriendin die niet praat. Haar beste vriendin kan wel praten, maar dit doet ze gewoon niet. In de meer dan tien jaar durende vriendschap heeft Esther haar nog nooit horen praten.

Hierdoor kan je dus zeker concluderen dat Een bijna definitieve lijst van nachtmerries een zeer uniek boek is. Niet alleen het verhaal an sich is bijzonder, zo zijn ook de personages. Wat kenmerkend is aan Esther is dat zij zich elke dag verkleedt. Elke dag. Je kan dit misschien raar vinden, maar de reden erachter is eigenlijk heel zielig: ze wil liever niet haar eigen ik zijn. Gedurende het boek hoop je als lezer dan ook dat naar mate ze haar angsten te boven komt te staan, ze een stukje van de echte Esther laat zien. Als je het feit dat ze zich altijd verkleed, een vreemde familie heeft en gebarentaal spreekt tegen haar beste vriendin (die gewoon kan praten) wegdenkt, is Esther best een normaal meisje. Het is een meisje dat ook graag geliefd wil worden door anderen, en op den duur ook door een jongen…

Een groot pluspunt aan dit verhaal is de relatie tussen Esther en Jonah. Als lezer krijg je een beetje het gevoel alsof Jonah zomaar uit de lucht komt vallen, omdat Esther hem ook al een hele lange tijd niet gesproken heeft. Dat hij opeens vaak wil afspreken, voelt wel een beetje vlot. Wat echter niet vlot verloopt, zijn hun gevoelens naar elkaar toe. Beetje bij beetje beginnen ze erachter te komen dat ze de ander best wel leuk vinden. Het was fijn om te lezen dat ze niet als twee verliefde pubers direct op elkaar vallen. Dat zou ook helemaal niet passen bij zowel Esther als Jonah.

Het verhaal zelf is erg uniek en zelfs een beetje vreemd, maar erg interessant. Gedurende het lezen zal je als lezer niet het gevoel krijgen dat het verhaal stil komt te liggen, maar juist het gevoel dat het verhaal continu in beweging is. Gedurende het lezen heb ikzelf niet op het puntje van mijn stoel gezeten, maar ik was zeker wel benieuwd hoe het verhaal zou eindigen. Zou Esther over haar angsten heen kunnen komen? Zal haar gezin weer een hechte familie worden? Blijven Esther en Jonah echt bij elkaar? Dit zijn vragen die gedurende het lezen steeds door je hoofd zullen spoken. Hierdoor moet en zal je weten hoe het verhaal eindigt, waardoor je Een bijna definitieve lijst van nachtmerries niet snel weg zult leggen.

Recensie: Een bijna definitieve lijst van nachtmerries - Krystal Sutherland

Een bijna definitieve lijst van nachtmerries

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Face your fears...

  Duisternis, pleinvrees, water... Al Esthers familieleden hebben een fobie. Esther weet nog niet wat haar grote angst is, omdat ze zo ongeveer alles uit de weg gaat: liften, kleine ruimtes, grote drukte, spinnen en nog veel meer. Tot ze wordt bestolen door een klasgenoot van vroeger. De mysterieuze Jonah steelt haar lijst met angsten. Tot Esthers eigen verbazing haalt Jonah haar over om samen alle angsten op haar lijst tegemoet te treden. Met onverwachte gevolgen...

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: #Selfie

 • Ule

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen