• onze waardering

Recensie: De trooster RECENSIE

Recensie: De trooster - Esther Gerritsen

Een politicus, Henry Loman, gaat op retraite in een klooster. Daar is het Jacob die hem naar zijn kamer brengt. Jacob heeft sinds zijn geboorte een scheef gezicht, en alleen al daardoor is hij het gewend om een andere plek in de samenleving in te nemen. Hij heeft in het klooster een soort uitzonderingspositie, als klusjesman/conciërge is hij toch onderdeel van de gemeenschap, ondanks dat hij geen broeder is.

Geheel tegen de regels van het klooster vangt Jacob de nieuwe gast in het klooster op. Jacob stelt zich eerst wat terughoudend op, maar gaandeweg groeit er iets tussen de gelovige Jacob en de overspelige Henry. Jacob verliest zich in de aandacht die hij krijgt en is bereid ver te gaan om de vriendschap te behouden.

Esther Gerritsen laat in dit boek veel levensbeschouwelijke thema’s aan bod komen. Omdat De trooster gesitueerd is rond Pasen, waardoor de bijbehorende thema’s zoals eenzaamheid, lijden, zondebesef en vergeving centraal staan.

Jacob vertelt de verhalen rondom deze thema’s aan Henry Loman en zorgt ervoor dat ze gaan leven. Door hierbij gebruik te maken van natuurlijke dialogen, zorgt Esther Gerritsen ervoor dat het boek goed wegleest.

De trooster volgt het verhaal van Jacob parallel aan het lijdensverhaal van Christus. Op een haarscherpe manier ontleedt ze de relaties tussen mensen, de verwachtingen en belangen die daarbij spelen en ze stelt de vanzelfsprekendheid der dingen ter discussie.

De grootste verandering blijkt uiteindelijk niet plaats te vinden bij Henry Loman. Hij is de retraite in het klooster ingegaan als tijdelijk ontsnapping, zeker van zijn zaak dat zijn vrouw hem toch wel weer gaat vergeven voor zijn overspel. Nee, de grootste verandering vindt juist bij Jacob plaats. Hij krijgt het gevoel zo betrokken te zijn bij het leven van Henry dat hij de verlossing kan brengen.

Terwijl de kloosterbroeders zich voorbereiden op het Paasfeest, raakt Jacob onbedoeld bevriend met Henry, die geïntrigeerd is door de botte Jacob. Deze is op zijn beurt verbaasd en vereerd door zijn aandacht, en wel zodanig dat hij alles doet om nog dichter bij Henry te zijn. En daar gaat het mis.

Jacob wordt meegesleept door zijn behoefte erkend te worden door Henry, een behoefte die hij dacht niet te kennen. Hij gaat langzaam de grens over in deze religieuze, symbolisch geladen omgeving. Het roept associaties op met Bijbelse waarschuwingen.

Het prettige aan De trooster is dat er niet echt een duidelijke religieuze boodschap in zit. Esther Gerritsen kan heel fijnzinnige, intelligente beschrijvingen geven van menselijk falen, waardoor je als lezer ontroerd raakt. Maar ook de beschrijvingen van hoop, geloof en geluk worden zo puur en precies beschreven dat De trooster zowel tragisch als gelukkig maakt. Mede door deze mooie beschrijvingen en het ontbreken van religieuze boodschappen, maakt dat het boek prettig wegleest. De dialogen zijn zowel vlot als voer tot nadenken over de thema’s die aan de orde komen. Dit boek krijgt dan ook 4 hartjes.

Recensie: De trooster - Esther Gerritsen

De trooster

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Geheel tegen de regels van het klooster in wordt een nieuwe gast opgevangen door Jacob, de conciërge. Aanvankelijk stelt Jacob, zich bewust van de hiërarchie binnen de orde, zich terughoudend op. Maar gaandeweg groeit er een verstandhouding tussen de gelovige conciërge en de gast die een misdaad op zijn geweten heeft. Jacob verliest zich in de aandacht die hij krijgt en is bereid ver te gaan om de vriendschap te behouden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De geest in het plafond - Emily Jackman

  • Een schot in de roos - Iris Visser

  • Valentijn Kraai en meneer Dood – Jenny Spangler

  • Ooievaarsblues - Bart Chabot

  • Gezinsverpakking - De Chabotten

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen