• onze waardering

Recensie: Dagboek van een puber RECENSIE

Recensie: Dagboek van een puber – Raoul de Jong

Dagboek van een puber zijn fragmenten van het dagboek dat Raoul de Jong schreef in de overgang van groep 8 naar de middelbare school. Zijn huidige zelf analyseert deze teksten alsof deze door iemand anders zijn geschreven, wat soms ook bijna letterlijk zo lijkt.

Wat een feest van herkenning is Dagboek van een puber! Zeker voor generatiegenoten van Raoul de Jong die in de jaren ’90 van de vorige eeuw hun puberteit doormaakten. Niet alleen de veranderingen waar elke puber, van iedere generatie, mee te maken krijgt maar ook alles wat er speelt in de wereld daar omheen. Wel is de jonge Raoul een wat filosofisch aangelegd kind met een, voor die leeftijd, wonderbaarlijk talent om zijn emoties te herkennen en beschrijven. Daarin was hij een groot deel van zijn leeftijdsgenoten ver vooruit.

Raoul de Jong heeft een zeer prettige schrijfstijl die hij zich al op jonge leeftijd eigen heeft gemaakt. Zowel de dagboekfragmenten als de analyses lezen gemakkelijk weg en zijn zeer vermakelijk. Met een flinke dosis humor bekijkt Raoul de Jong in het heden zijn overpeinzingen als puber. Hier en daar aangevuld door wat feiten en achterafkennis om het verhaal compleet en beter leesbaar te maken. Het resultaat is een leuk boek dat van het begin tot het einde met een glimlach gelezen zal worden.

Door de lay-out van verschillende lettertypes voor de jonge en de hedendaagse Raoul de Jong is het onderscheid daartussen extra duidelijk. En samen met de illustraties zorgt het ervoor dat Dagboek van een puber ook visueel er aantrekkelijk uitziet. De indeling van verschillende periodes met namen als De Poedeljaren, Existentiële crises en liefdesdrama zorgen voor overzicht en blijk van humor bij het terugkijken op zijn puberoverpeinzingen. 

Met zijn iets meer dan honderd pagina’s is Dagboek van een puber geen tijdrovend boek om te lezen. Ideaal voor wat ontspanning als je weinig tijd hebt maar toch iets anders wilt lezen dan de krant of een tijdschrift. Het boek is vooral leuk voor generatiegenoten van Raoul de Jong omdat daar het meeste herkenning bij zal zijn. Maar iedereen die de puberteit heeft doorgemaakt zal wel iets herkennen in Dagboek van een puber.

Recensie: Dagboek van een puber – Raoul de Jong

Dagboek van een puber

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Lief dagboek, de conclusie die ik na vandaag kan trekken: ik zit in de klas met een stel massakonijnen die absoluut niet bij mij passen. Ik voel me eenzaam, leeg en alleen. Zes hele lange jaren! Zes jaar en dan is het voorbij. Leeg, helemaal leeg.

    Wie is in staat om zonder gevoel van schaamte zijn puberdagboek te herlezen? De meeste dagboeken belanden in een vergeten doos, in de haard of in een papierversnipperaar. Raoul de Jong beschouwt de auteur van zijn dagboeken daarom niet als zijn jongere zelf maar als "een twaalfjarig monster dat met veel gevoel voor drama schittert in zijn eigen op Beverly Hills 90210 geïnspireerde soapopera'. Op hilarische wijze analyseert De Jong fragmenten uit zijn dagboek waarin opstandigheden, ontluikende liefdes, gebroken harten en existentiële crises elkaar in hoog tempo afwisselen. Maar De Jong geeft niet alleen een inkijkje in de tere puberziel, zijn verwijzingen naar popmuziek, tv-programma's en nieuwsfeiten brengen je als lezer onmiddellijk terug naar de jaren negentig van de vorige eeuw.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen