• onze waardering

Recensie: Gezond Fastfood RECENSIE

Recensie: Gezond Fastfood – Nora French

Nora French is naast gezondheidscoach ook moeder van een hongerig gezin. Ook haar kinderen eten het liefste hamburgers, pasta, friet en pizza. Daarom besloot zij het kookboek Gezond fastfood te maken. In het boek staan gezonde alternatieven voor het traditionele fastfood, maar gezond fastfood betekent voor Nora French ook gezonde gerechten die snel klaar zijn.

Wat gezond eten is, is niet voor iedereen hetzelfde. Wat voor de één werkt, werkt voor de ander misschien niet. Er zijn een paar basisprincipes: 1. Gebruik je gezonde verstand, 2. Eet niets wat niet kan rotten, 3. Volwaardige voeding, 4. Er is niet één passend dieet, 5. Gezondheid is besmettelijk, 6. Eten is niet alles. Voordat je je kan gaan verlekkeren aan de recepten in het boek geeft Nora French nog een lijst met haar 13 favoriete producten, handige tips, een checklist met basisingrediënten, haar favoriete keukenhulpjes én een voorbeeld van een weekmenu. De checklist met basisingrediënten vond ik nogal onzinnig, net als de tip om er een foto van te maken voor wanneer je boodschappen doet. Immers: kan je niet beter kopen wat je volgens een recept dat je wilt maken nodig hebt? Dan houd je ook geen ingrediënten over.

Net als veel collega kookboekschrijvers en foodbloggers beperkt Nora French de hoeveelheid koolhydraten en stimuleert ze het eten van veel groenten. Aan het begin van het boek wordt uitgelegd waarom veel koolhydraten minder goed voor je zijn. Daarnaast zijn alle recepten in het boek glutenvrij. Pas op bladzijde 105 blijkt waarom. Nora French heeft zelf een soort van glutenintolerantie. Zij adviseert mensen die vaak last hebben van hoofdpijn, buikpijn en een opgeblazen gevoel drie weken glutenvrij te eten om te kijken of dat de klachten wegneemt. Overigens wordt het eten van gluten in andere gevallen niet afgeraden.

De recepten in Gezond Fastfood zijn onderverdeeld in ontbijt, salades, soepen, hoofdgerechten, snacks en zoet. De recepten worden afgewisseld met informatie over bijvoorbeeld vetten, koolhydraten, proteïnen en gluten.

Voor het ontbijt recepten van smoothies (Ik maakte een zalige Virgin Pina Colada) en yoghurt met noten en granen, maar ook een English breakfast, gezonde pannenkoekjes, muffins, glutenvrije broodjes en plantaardige melk.
Bij de salades staan behalve klassieke salades combinaties zoals boerenkool met avocado. Ook vind je hier eenvoudige dressings die je zo zelf maakt. Daar ben ik het met Nora French eens: Koop nooit kant-en-klaar-dressings want die zitten vaak vol met suikers en andere toevoegingen.
Naast acht verschillende soepen staan in Gezond Fastfood tips om de soepen met wat toelagen tot een volledige maaltijd om te toveren: Bloemkoolflatbread, crunchy crackers of hartige broodjes.

Thuis houden wij het voor het avondeten vaak bij één gang. Dat moet dan wel voor iedereen voldoende zijn. Ik geef het toe: waarschijnlijk mis ik gewoon de koolhydraten. Wat in Gezond fastfood helpt zijn de bij de recepten geplaatste 'Lekker met...'-tips. Dat zorgt ervoor dat het voldoende is én zelfs dat je soms koolhydraten erbij kan eten. Er zijn ook gezonde koolhydraten!
Ik maakte de Veggies con carne. Een groenterijke variant van de Chili con carne. Wij hadden daar geen 'Lekker met...' voor nodig. Hij was gewoon lekker en dankzij de bonen miste ik geen aardappelen, rijst of pasta.

Na de hoofdgerechten volgen de snacks. Daarin onder andere gevulde avocado's, dips en sauzen, witlofbootjes met sardientjes en partyfood. Gezonde alternatieven voor de bitterbal en leuk om eens te presenteren.
Het laatste hoofdstuk 'zoet' bevat veel desserts met fruit. Maar ook een recept voor pindakaas-bananenijs en een bonen-brownie. Ik geloof niet dat die bij mij thuis op tafel zal komen. Maar dat zal wel aan mij liggen.

Gezond Fastfood is een fraai vormgegeven boek met bruikbare tips voor een gezonde levensstijl. De recepten zijn goed maakbaar en smakelijk maar niet spectaculair. Ik geef het boek vier hartjes.

Recensie: Gezond Fastfood – Nora French

Gezond fast food

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wil je gezond eten, maar heb je weinig tijd? Dan is dit kookboek écht iets voor jou! Voilà! 100 gezonde fastfoodrecepten van Nora French, gezondheidscoach en moeder van een hongerig gezin. Met 'Gezond fastfood' eet je lekker en gezond, zonder uitgebreid inkopen te hoeven doen of lang in de keuken te moeten staan. Nora's recepten zijn ingedeeld op tijd en bevatten pure en onbewerkte ingrediënten. Je kookt met gewone superfoods die makkelijk verkrijgbaar zijn, zoals courgette, ui, tomaat, banaan en aardbeien. Voor ieder moment van de dag en voor elke gelegenheid vind je in dit boek simpele en smaakvolle recepten. Denk aan pannenkoekjes, salades en chocoladelekkernijen, maar ook aan burgers, pasta en pizza in een gezond jasje. Maaltijden die in de smaak vallen bij het hele gezin. Iedereen eet gezellig mee!

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen