• onze waardering

Recensie: Vet RECENSIE

Recensie: Vet – Bas Robben

Het kookboek Vet schrikt iedere man of vrouw op dieet waarschijnlijk direct af. Zo ook mij. Zo schroomt Bas Robben niet om reuzel, olie of mascarpone te gebruiken. Niet echt ingrediënten die in mijn woordenboek voorkomen.

Na het winnen van de prijs voor Kookboek van het jaar voor het eerste boek Zuur, heeft Bas Robben een nieuw kookboek het leven ingeroepen genaamd Vet. Van dit boek ga je spontaan op dieet. Ik ben benieuwd wat Bas Robben nu als volgende boek in petto heeft. Wordt het Heet of toch Bitter? Hij zet in ieder geval een prachtige lijn neer.

Hoewel de titel Vet absoluut afschrikt, is het heerlijk om te koken met de producten die ze vroeger daadwerkelijk gebruikten. En ja – toen dachten ze nog niet zo na over een grammetje boter extra. Terwijl je in de tijd van nu dit boek alleen al openslaat en mogelijk een kilo bent aangekomen. Nee, met dit boek mag je weer eten. Echt voedsel dan ook wel.

Toch is het lastig om twee recepten uit te kiezen, vanwege het missen van een frituur en de wat lastig vindbare producten. Daarnaast heeft de wereld van nu ons geleerd op de slechte ingrediënten en de kilocalorieën te letten. Uiteindelijk koos ik voor een zelfgemaakte kruidenboter en kabeljauw met venkel.

Door de kruidenboter werd ik echt omver geblazen. Dit ga ik zeker vaker maken. Heerlijk op een warm stokbroodje waardoor de kruidenboter letterlijk wegsmelt.  

De kabeljauw met venkel is prima. Ik ben erg verbaasd hoe al die verschillende smaken zo goed samen gaan. Toch had ik iets meer van het gerecht verwacht en is dit zeker niet mijn favoriet.

Toch wel een kleine notitie: voor best wel wat recepten heb je een frituur nodig. Dus laat je niet ontmoedigen. Ikzelf werd na het zien van een afbeelding enthousiast en het water liep me dan nog net niet in m’n mond, maar dan bleek dat je een frituur nodig hebt. Aanschaffen dan, zul je denken. Maar nee, uit zelfbescherming komt zo’n vetpan het huis toch echt niet in.

Kortom, geniet van Vet, maar wel met mate. Perfect als jij kan genieten van jouw eigen portie vet op z’n tijd. En niet wegrent van frituren, konfijten en bakken.

Recensie: Vet – Bas Robben

Vet

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Bas Robben weet het zeker: vet is lekker. Vet maakt bovendien gelukkig. Alle reden om na Zuur te duiken in zijn tweede kookboek 'Vet'. Vet geeft een gerecht niet alleen smaak, het heeft ook een functie in de keuken. En dus gaan we conserveren, frituren, konfijten, infuseren en bakken.

    In 'Vet' tref je niet alleen spannende recepten, maar ontdek je bijvoorbeeld ook de functie van boter in bladerdeeg. Vet conserveert je zelfgemaakte rilette, maakt je Utrechtse sprits bros, geeft een krokant laagje aan je friet en geeft textuur aan je mayonaise. Bas duikt in de verschillen tussen verzadigde en onverzadigde vetten en gebruikt onder andere reuzel, schmaltz, ossenwit, ghee en zelfgekarnde boter.

    Met goede en leuke theoretische achtergrondinformatie, leer je klassiekers als confit de canard, Zeeuws spek en Italiaanse lardo maken, maar ook aantrekkelijke recepturen als Taiwanees gefrituurde kip met veel te veel witte peper, softijs van mascarpone met granaatappelmelasse en Japanse ramen met een flinke lepel reuzel. Natuurlijk sluit Bas af met een paar lekkere cocktails waarin vet ook een rol speelt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen