• onze waardering

Recensie: De happiness-goeroe RECENSIE

Recensie: De Happiness-goeroe – Jette Schröder

Iris heeft zich uit de naad gewerkt bij haar stage, maar wanneer ze vertrekt voelt ze zich erg ondergewaardeerd. Een vriendin is voor haar stage een evenement aan het regelen, en wil dit perfect doen. Wanneer op het laatste moment de waarzegster afzegt, besluit Iris om voor haar in te vallen. Tijdens haar invalbeurt ontdekt ze dat ze het heerlijk vindt om vrouwen te helpen, om vrouwen zich weer happy te laten voelen. Zo ontstaat Iris’ alter ego Vlinder. Als Vlinder zet Iris een blog op, gaat ze vloggen en presenteert ze online masterclasses. Ze groeit uit tot een ware held die vrouwen helpt om hun leven weer vleugels te geven. Voor het eerst voelt Iris zich echt gewaardeerd. Maar wat als ze ontmaskerd wordt? Zal het dan over en uit zijn met de roem?

De Happiness-goeroe is het eerste Young Adult-boek dat de Nederlandse Jette Schröder geschreven heeft. Het boek oogt kinderlijk door de felle kleuren, de glitters en de vlindertjes op de cover. Echter, gedurende het lezen realiseer je je dat dit is gedaan om het boek nog meer een positieve vibe over te laten brengen. Hierdoor spatten niet alleen figuurlijk de vrolijke glitters van de pagina’s af, ook de cover schittert prachtig mee. Dat is namelijk het gevoel dat je zal krijgen wanneer je De Happiness-goeroe dichtslaat: een vrolijk en positief gevoel. Ook al ben je goed bezig met je leven op het gebied van vriendschap, je studie of werk, je krijgt toch de drang om er nog nét iets meer uit te halen.

Wat fijn is van dit boek, is dat het een mix is tussen fictie en non-fictie. Natuurlijk is het verhaal fictie, maar Vlinder (het alter ego van Iris) geeft bijzonder realistische tips mee die iedereen kan gebruiken in het dagelijks leven. Het is als het ware een non-fictie boek met tips waarin je je leven nog meer happiness kan geven, verwerkt in een fictie verhaal. Deze tips komen in uiting door de verschillende blogs die Vlinder schrijft. Niet alleen deze tips waren prettig om te lezen, ook de hele fictie-kant van dit boek. Iris is een doodnormale studente die opeens een nationale ster wordt. Je leest hoe ze hiermee omgaat en hoe ze het allemaal aanpakt. Af en toe zou je je kunnen afvragen of het realistisch is dat het Vlinder/Iris zo gemakkelijk afgaat (onwijs veel volgers in een korte tijd), maar dit is alleen maar nog leuker voor het verhaal.

Alhoewel Iris/Vlinder een doorsnee meisje is, wordt ze in een klap nationaal bekend. Ze wordt benoemd in de grootste online magazines, en wordt uitgenodigd op de tofste evenementen. Tenminste, als Vlinder. Iris zelf is namelijk een doorsnee studente die een bijbaantje nodig heeft om gedurende haar studietijd rond te komen. Daarbij is ze in het dagelijks leven totaal geen zweverige happiness-goeroe, alleen in haar rol als Vlinder. Hierdoor zouden veel jonge vrouwen zich kunnen identificeren met Vlinder, iets wat in mijn ogen erg belangrijk is in het verhaal. Want als Iris in een klap zoveel succes kan behalen, waarom zou jij dat dan niet kunnen?

Een ding waar veel jonge vrouwen juist heel happy (of niet!) van worden: de liefde. Ook aan liefde geen gebrek in De Happiness-goeroe. Iris heeft namelijk een vreselijk irritante onderbuurman... Ja, je raadt het waarschijnlijk al. Toch vond ik deze romance goed uitgewerkt, alhoewel iedere lezer bij de ontmoeting al weet dat deze twee bij elkaar zullen eindigen. Je moet trouwens niet denken dat liefde een erg grote rol speelt in dit boek, want dat is namelijk niet het geval. Vriendschap speelt namelijk nog een veel grotere rol. Iris heeft namelijk twee super goede vriendinnen, maar de vraag is of zij Iris ook zullen steunen wanneer Iris zo’n groot succes beleeft.

De Happiness-goeroe is een positief ingesteld en vrolijk verhaal. Je neemt een kijkje in het leven van Iris, die zichzelf transformeert naar Vlinder. Door dit leuke verhaal zal je hopen dat Jette Schröder nog meer Young Adult-boeken gaat schrijven!

Recensie: De Happiness-goeroe – Jette Schröder

De Happiness-goeroe

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Om een vriendin in nood te helpen, valt Iris tijdens een spectaculair feest in voor een bekend tv-medium. Ze verdiept zich in mantra's, leert een paar spirituele oneliners uit haar hoofd en geeft zichzelf een mooie artiestennaam: Vlinder.

  Tot haar eigen verbazing is haar optreden een doorslaand succes. Binnen de kortste keren zijn duizenden meiden in de ban van de mysterieuze, gemaskerde goeroe die de 'Happiness Lifestyle' predikt.

  Iris besluit haar dubbelrol nog even te blijven spelen. Ze blogt, vlogt, opent een heuse Happiness-webshop en geeft zelfs online masterclasses als 'Find Your Inner Rainbow' en 'Embrace Your Flaws'.

  Ze heeft het zo druk met haar nieuwe carrière dat haar studie en vriendschappen onder druk komen te staan. De terugkerende aanvaringen met haar knappe, maar irritante onderbuurman dragen ook niet echt bij aan haar
  Happiness. Hoe lang duurt het voor het echt uit de hand loopt?

  En is er dan nog wel een weg terug?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Schermtijd - Linda van Rijn

 • Monsterjager - Rob Geukens

 • Thin Air - Kellie M. Parker

 • Het piratenmaal - Jonny Duddle

 • Tom Clancy Nul uur - Don Bentley

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen