• onze waardering

Recensie: Jaren van de tijger RECENSIE

Recensie:  Jaren van de tijger – Joost van Driel

Jaren van de tijger begint bij een vechtpartij waarin Patrick, een jonge onderzoeker aan de universiteit, op straat in elkaar wordt geslagen. Zijn vriendin Femke is hier ook bij maar kan niks tegen de mannen beginnen. Dan is daar Ines die hen te hulp schiet. 
Patrick raakt in de ban van haar en dankzij haar komt hij terecht bij een groep die een geheimzinnige Chinese vechtkunst beoefend, Bowuguan. Patrick sluit zich aan en bouwt een bijzonder soort vriendschap op met Ines maar ook met Steve die hij hier ontmoet. Ze krijgen les van 'il dottore', een geheimzinnige oudere man die veel aanzien heeft. Maar is alles wel zoals het lijkt?

Patrick is niet ongevoelig voor vrouwelijk schoon en Ines is zo mysterieus dat Patrick in haar ban raakt. Ines is ook een van de redenen waarom hij zich op Bowuguan stort en al snel wordt Patrick meegesleurd in de vechtkunst en traint hij vaak, meestal samen met Ines en Steve.
Wanneer ze met zijn drieën op bezoek mogen komen in het huis van 'il dottore' heeft Patrick het vermoeden dat vele diploma's die er hangen nep zijn. Toch zegt hij er niets van. Dat verzwijgen doet Patrick wel vaker. Zo weet zijn vriendin Femke niet dat hij met Ines omgaat en duikt hij schijnbaar zonder moeite met verschillende andere vrouwen het bed of de bosjes in. 

Steve lijkt uitverkoren en krijgt vanaf dit moment vaak persoonlijke lessen van ‘il dottore’. Maar welke plannen heeft hij?

Het begin van Jaren van de tijger is soms lastig te volgen, je moet in het verhaal raken. Wanneer je  er eenmaal in zit leest het vrij gemakkelijk. Nadeel kan zijn dat het boek redelijk eenzijdig is. De vechtkunst Bowuguan staat centraal evenals de drie hoofdpersonen. Dit is op zich niet erg maar Van Driel heeft weinig spanning in het verhaal verweven. Dit zorgt ervoor dat het verhaal redelijk saai is en blijft. Dit is jammer want Van Driel weet genoeg vraagtekens te plaatsen waardoor er meer situaties mogelijk zijn. Op lang niet alle vragen krijg je als lezer antwoord in Jaren van de tijger. Ook het einde is open.

De relatie tussen de drie hoofdpersonen blijft mysterieus en gaat verschillende kanten op. Er  speelt liefde, vriendschap, jaloezie en achterdocht. Patrick vermoed bijvoorbeeld op een moment dat Steve geld van hem in zijn eigen zak steekt. Toch doet hij hier niks mee.

Verder lijkt Ines al veel langer bezig te zijn met Bowuguan maar lijken Steve en Patrick vrij snel op minstens hetzelfde niveau als zij te zitten. Nu heb ik geen verstand van vechtkunst maar ik zou denken dat hier meer tijd voor nodig zou zijn.

Heb je interesse in vechtkunsten dan kan ik mij voorstellen dat dit verhaal je aantrekt. Van Driel heeft een redelijk vlotte schrijfstijl waardoor het boek ook voor een leek te behapstukken is. Echter door het missen van spanning en antwoorden is het boek minder goed dan het had kunnen zijn.

Recensie:  Jaren van de tijger – Joost van Driel

Jaren van de tijger

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Patrick, een jonge onderzoeker aan de universiteit, wordt op straat in elkaar geslagen. Studente Ines schiet hem te hulp en brengt hem in contact met een geheimzinnige Chinese vechtkunst. Hij krijgt les van de charismatische dottore en sluit vriendschap met Steve. Met overgave duikt Patrick in de betoverende wereld vol geweld en levenslust. Maar zijn liefde voor Ines en de eisen van il dottore zetten de vriendschap met Steve onder druk. Patrick zal ingrijpende keuzes moeten maken voordat zijn vrienden hem definitief ontglippen.
    Jaren van de tijger vertelt het verhaal van de vriendschap tussen drie jonge mensen en hun verlangen naar een ander leven. Een roman over de magie van geweld en de kracht van de liefde.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen