• onze waardering

Recensie: Het sneeuwmeisje RECENSIE

Recensie: Het sneeuwmeisje - Rene Denfeld

De originele titel van Het sneeuwmeisje is The child finder. Een aparte keuze om dit zo te vertalen, want het sneeuwmeisje is één van de hoofdpersonages, en de kindvinder is de andere. Het verhaal volgt deze twee personages, Naomi en Madison. Madison, het sneeuwmeisje, is drie jaar geleden op vijfjarige leeftijd verdwenen. Hoewel de kans dat ze nog leeft bijzonder klein is, huren haar ouders Naomi Cottle in, bijgenaamd 'de kindvinder'. Naomi begrijpt verdwenen kinderen beter dan wie dan ook, omdat ze zelf ooit is ontvoerd. Ze gaat op zoek naar Madison in het ruige berggebied waarin ze verdwenen is.

Deze zoektocht voert haar terug naar haar eigen verleden, naar het pleeggezin waar ze geborgenheid vond. Van de tijd daarvoor herinnert ze zich niets. Maar hoe dieper ze het bos in loopt, hoe dichterbij haar verleden komt.

Madison wordt inmiddels diep in dat berggebied vastgehouden. Om te overleven, zowel lichamelijk als geestelijk, heeft haar onbewuste haar de fantasie van een sneeuwmeisje gegeven. Omdat ze altijd binnen moet blijven, in de hut die ze deelt met een jager, heeft ze een rijke innerlijke belevingswereld.

Met het aanwenden van de rol als sneeuwmeisje zorgt Madison ervoor dat ze de kracht heeft om deze gruwel van een situatie te overleven. Voor haar is het een sprookje, maar voor de lezer  maakt Rene Denfeld pijnlijk duidelijk dat de duistere kant van dit verhaal zomaar waar zou kunnen zijn.

De zoektocht van Naomi voert haar langs sneeuw en donkere wouden en de verschillende inwoners van het gebied. Ze heeft geleerd niemand te vertrouwen en haar onderzoek is dan ook grondig. Ze komt meermaals in gevaarlijke situaties terecht, en de spanning is dan ook duidelijk aanwezig. Door beurtelings Naomi, Madison, en ook af en toe haar ontvoerder, aan het woord te laten, kruip je in de huid van deze personages en ben je zelf aanwezig in het verhaal. Je krijgt een steeds iets grotere blik op het geheel en hoe alles, en iedereen, met elkaar te maken heeft. Naarmate het verhaal vordert, zit je op het puntje van je stoel en kun je het boek niet meer wegleggen.

De zoektocht naar Madison voert Naomi ook terug naar haar eigen verleden. Ze stuit door haar dromen op meer stukjes van de waarheid en die voeren haar weer terug naar haar pleegmoeder en pleegbroer. Deze vertakking van het verhaal vraagt om een vervolg, dat hopelijk snel komt.

Naarmate het einde van Het sneeuwmeisje in zicht komt, komt de spanning tot een enorme ontlading. Het is bijna onvoorstelbaar, maar zelfs de ontvoerder kan aan het eind op begrip van de lezer rekenen. Hoop, liefde en fantasie lopen als een rode draad door het verhaal.

Het sneeuwmeisje is een verhaal dat je niet meer loslaat. Rene Denfeld weet op een indringende wijze weer te geven hoe het moet zijn voor een jong meisje om vastgehouden te worden en te vluchten in een fantasie die je in leven kan houden. De meest gruwelijke dingen worden op een zachte manier omschreven, waardoor alles nog meer onder je huid kruipt en je op sommige momenten kippenvel bezorgt.

Deze prachtige roman is zeker de moeite waard om te lezen en verdient 5 hartjes. Rene Denfeld weet goed hoe ze, ondanks of misschien wel dankzij het duistere onderwerp, een sterk verhaal neer moet zetten.


Recensie: Het sneeuwmeisje - Rene Denfeld

Het sneeuwmeisje

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Madison verdween op vijfjarige leeftijd in het bos, toen ze met haar ouders op zoek was naar de perfecte kerstboom. Dat was drie jaar geleden. Hoewel
    de kans dat ze nog leeft bijzonder klein is, huren haar ouders een specialist in: Naomi Cottle, bijgenaamd 'de kindvinder'. Naomi begrijpt verdwenen kinderen beter dan wie dan ook, omdat ze zelf ook ooit is ontvoerd.

    Naomi's zoektocht naar het meisje voert haar terug naar haar eigen verleden, naar het pleeggezin waar ze geborgenheid vond. Van de tijd daarvoor herinnert ze zich niks. Maar hoe dieper ze het bos in loopt, hoe dichterbij
    haar verleden komt.

    Diep in dat duistere woud woont een meisje dat denkt dat ze een sneeuwmeisje is. Omdat ze altijd binnen moet blijven, in de hut die ze deelt met een jager, heeft ze een rijke innerlijke belevingswereld. Haar redding ligt in
    fantasie, hoop en liefde op een plek waar je die niet verwacht.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

  • Toespijs - Judith Cyrus

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen