• onze waardering

Recensie: Werk aan de winkel RECENSIE

Recensie: Werk aan de winkel – Folkert Oldersma  

Brit en Boris zijn goede vrienden. Regelmatig zijn ze in de winkel van Onno te vinden, maar klanten komen er steeds minder. Als Onno ook nog eens ziek wordt, besluiten Brit en Boris hem te helpen om zijn zaak te kunnen behouden. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Ze worden gedwarsboomd door een vervelende dorpsgenoot en tot overmaat van ramp wordt de hele winkelvoorraad vernield. Slaagt het tweetal erin om de winkel weer succesvol te maken?

Werk aan de winkel is het eerste boek over Brit en Boris, een ondernemend duo met een grote dosis lef! Het boek is geschreven voor aanpakkers vanaf acht jaar. Deze leeftijdsgrens lijkt passend bij de inhoud en schrijfwijze van het verhaal. De zinnen bevatten een juist aantal woorden en hoewel er wat betreft educatie diepgang in het verhaal zit, blijft de jonge lezer aangespoord verder te lezen. Het is knap dat Oldersma deze balans heeft gevonden. Het verhaal wordt vergezeld door passende illustraties van Frodo de Decker.

Het boek bevat een flinke dosis educatie. De educatie blijft passend bij de context. Zo is er aan het eind van Werk aan de winkel nog een interview met Brit en Boris te vinden over hoe de lezer het kan aanpakken ondernemer te worden en/of een onderneming te starten. Dit interview is op een speelse en haalbare manier opgesteld, zodat de jonge lezer na het lezen van het boek daadwerkelijk aan de slag kan. Daarnaast is er in de plot zelf ook telkens educatie verweven. Zo worden er medische begrippen aangeboden en worden deze juist uitgelegd als Brit en Boris Onno in het ziekenhuis bezoeken.

Om beurten zijn Brit en Boris aan het woord. De onderbouwing hiervan geeft Oldersma op zijn persoonlijke website: "Ik paste dat voor het eerst toe bij 'Schokkend', een boek over de aardbevingen in Noord-Nederland waar ik erg trots op ben. (...) ik merkte dat dat dit het verhaal meer vaart gaf. Ik kon onderwerpen (...) vanuit verschillende oogpunten tonen. Ik vond dat het goed werkte en daarom heb ik het ook toegepast bij de serie boeken rond Brit en Boris." Er mag Oldersma gelijk gegeven worden. Hoewel er hier en daar overlapping tussen de inhoud van de afwisselende hoofdstukken plaatsvindt, zorgt het om beurten Brit en Boris aan het woord laten voor diversiteit en meer vaart. Zoals Oldersma zelf al toegaf worden op deze manier de onderwerpen vanuit verschillende perspectieven getoond.

Samenvattend kan gezegd worden dat Werk aan de winkel zeker een aanrader is voor kinderen en de oudere jeugd. Het is geen dik boek, maar Oldersma heeft goed nagedacht over hoe hij de plot zou opbouwen en laten verlopen. Om beurten zijn Brit en Boris aan het woord, wat zorgt voor spanning en een leerzame, positieve leeservaring.

Recensie: Werk aan de winkel – Folkert Oldersma 

Werk aan de winkel

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Brit en Boris zijn goede vrienden. Niets meer en niets minder. Regelmatig zijn ze in de winkel van Onno te vinden, maar klanten komen er steeds minder. Als Onno ook nog eens ziek wordt, besluiten Brit en Boris hem te helpen om zijn zaak te kunnen behouden. Maar dat blijkt niet zo eenvoudig. Ze worden gedwarsboomd door een vervelende dorpsgenoot en tot overmaat van ramp wordt de hele winkelvoorraad vernield. Zou het tweetal erin slagen om de winkel weer succesvol te maken?

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Pillen waardoor je glitterpoep krijgt

 • Once Upon A Time seizoen 7 komt eraan ondanks vertrek Emma

 • Lucy Hale onthult een fout in de intro van Pretty Little Liars

 • Nee! Dit is vreselijk Pretty Little Liars nieuws

 • Vriendinnen die samen drinken zijn gelukkiger

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen