• onze waardering

Recensie: Door het oog van de naald RECENSIE

Recensie: Door het oog van de naald – Ken Follett

Ken Folletts Door het oog van de naald is opnieuw uitgegeven in een nieuw jasje. Door het oog van de naald was in 1978 het debuut van schrijver Ken Follett en het werd direct een bestseller, die in 1981 verfilmd werd als Eye of the Needle met Donald Sutherland en Kate Nelligan.

April 1944. Dubbelspionnen, misleidende radioberichten, namaak-barakken, imitatie-vliegvelden en geruchte over een niet-bestaande vloot vormen de ingrediënten van een briljante afleidingsmanoeuvre die de Duitsers ervan moet overtuigen dat de invasie niet in Normandië, maar bij Calais zal plaatsvinden. Eén man echter kent het geheim. Hij luistert naar de codenaam 'Die Nadel'. Als de Engelse contraspionage een meedogenloze klopjacht op hem opent, verandert dit ook het leven van de onschuldige bewoners van een afgelegen rotseilandje in de Noordzee. De nietsvermoedende oude schaapherder, de invalide man, de jonge vrouw en haar kind: zij vormen van de ene dag op de andere de vitale schakels in een keten van niet te stuiten gebeurtenissen.

In 1944 werden volop voorbereidingen getroffen voor de Geallieerde invasie van het door Hitler bezette Europa. Om niet te laten merken dat deze invasie op handen was en in Normandië zou plaatsvinden worden er door de geallieerden uitgebreide afleidingsmanoeuvres gehouden. Tegen de achtergrond van dit historisch gegeven speelt Ken Folletts Door het oog van de Naald zich af . Het verhaal van de strijd tussen de Engelse geheime dienst en een Duitse spion die de bedoelingen van de geallieerden heeft ontdekt. Faber is Hitlers beste undercover agent. Zijn wapen is een dun mes en Faber is heel scherp en slim, vandaar de naam de Naald.  De Geallieerden krijgen door dat De Naald naar Engeland komt via de eilanden en ze trachten te ontdekken wie van de eilandbewoners het is.

Ken Folletts Door het oog van de naald is een gedegen thriller , een oorlogsroman en een spionageroman van het oude soort. De geschiedkundige feiten, zijn waarheidsgetrouw beschreven en Ken Follett weet op een goede onderhoudende manier het verhaal te vertellen. Geheel volgens gewoonte uit die tijd, is  de hoofdpersoon een beetje superman en een gevecht wordt meestal beslist in zijn voordeel, maar in deze thriller komt de tegenpartij zeker niet als idioot en dom over. Maar dat zal vast komen omdat de hoofdpersoon in dit geval de vijand is en de Britse geheime dienst en het Geallieerde leger toch de good guys zijn.

Door het oog van de naald is absoluut geen cliché boek. Het is spannend en er zitten een paar onverwachte twists in. De beschrijving van het personage van De Naald, is juist heel mooi. Je ziet een koude, meedogenloze killer toch veranderen door zijn tijd bij de eilandbewoners en natuurlijk door de romantische link. Je merkt de tweestrijd in hem. Helaas kan dit van de beschrijvingen van sommige andere personages niet gezegd worden. Die blijven nog wat vlak. Je kunt duidelijk lezen wie Ken Follett belangrijk vindt en wie niet.

Wat vooral uit het boek naar voren komt is dat sommige gebeurtenissen heel toevallig lijken, maar dat al die toevalligheden toch een niet te stuiten kracht vormen, die een geheel andere uitkomst aan de geschiedenis kan geven en dat weet Ken Follett heel knap te beschrijven.

Al met al is het een fijn boek om te lezen. Spannend en onderhoudend. Daarom geef ik Ken Folletts Door het oog van de Naald 4 hartjes en ik kan het boek een ieder aanraden die van ‘gouwe ouwe’ spionagethrillers houdt.

Recensie: Door het oog van de naald – Ken Follett

Door het oog van de naald

 • Auteur:

  Ken Follett
 • Verschenen:

  9 april 2018
 • Uitgave:

  ISBN 9789022582916
  Uitgever Boekerij
  396 pagina's
 • Uitgever:

  Boekerij
 • Genre:

  Thriller
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  April 1944. Dubbelspionnen, misleidende radioberichten, namaakbarakken, imitatievliegvelden en geruchten over een niet-bestaande vloot vormen de ingrediënten van een briljante afleidingsmanoeuvre die de Duitsers ervan moet overtuigen dat de invasie niet in Normandië, maar bij Calais zal plaatsvinden. Eén man echter kent het geheim.

  Hij luistert naar de codenaam Die Nadel. Als de Engelse contraspionage een meedogenloze klopjacht op hem opent, verandert dit ook het leven van de onschuldige bewoners van een afgelegen rotseilandje in de Noordzee. De nietsvermoedende oude schaapherder, de invalide man, de jonge vrouw en het kind: zij vormen van de ene op de andere dag, de vitale schakels in een keten van niet te stuiten gebeurtenissen.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zie hier Kate Winslet haar Titanic screentest!

 • Deze bekende chicklit auteurs komen binnenkort met een nieuw boek

 • Mijn Waarheid - Sandra J. Paul 

 • Dit is geen vrouwenboek - Corina Koolen

 • Het vleermuizenboek - Charlotte Milner

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen