• onze waardering

Recensie: Tess of the road RECENSIE

Recensie: Tess of the road – Rachel Hartman

Wanneer haar tweelingzus Jeanne zich verlooft met een rijke man, is Tess blij. Ze heeft Jeanne twee jaar gesteund in de zoektocht naar een rijke man en hun familie heeft dit huwelijk nodig vanwege hun wankelende financiële situatie. Voor Tess ligt er geen huwelijk in het vooruitzicht, vanwege een schandaal twee jaar geleden. Voor haar lijken nu alleen nog werken als kindermeisje voor Jeanne of bij de nonnen gaan mogelijke toekomstscenario’s. Tess vindt echter beide geen optie en besluit in haar eentje op pad te gaan.

Tess of the Road is geschreven door Rachel Hartman en is het eerste deel van een duologie. Het speelt zich af in het middeleeuwse koninkrijk Goredd. Deze verhaalwereld is bekend uit Hartmans eerdere werk, namelijk uit haar Seraphina duologie, bestaande uit de boeken Seraphina en Shadow Scale. Seraphina is het halfzusje van Tess en komt ook in Tess of the Road voor. Het is leuk om al bekend te zijn met de verhaalwereld en Seraphina, maar dat is niet per se nodig om het verhaal van Tess goed te kunnen volgen.

‘Pleasure is deceit, longing is selfish, and bodily lust distracts us from our purpose, the greater glory of Heaven. I am meat, and meat is for worms; it does not deserve to want.’

De moeder van Tess preekt gedurende Tess’ jeugd over de zonden van lust en verlangen en over de plaats van de vrouw in de wereld. Tess wordt vaak gestraft door haar moeder omdat ze zo nieuwsgierig is. Haar moeder ziet haar als een lastig en egoïstisch kind en ze is erg streng voor Tess.

‘No penance could be more terrible than this. Her very heart was dead.’

Tess drinkt regelmatig net iets te veel wijn en komt vaak in de problemen. Zo slaat ze op de bruiloft van haar tweelingzus een priester neer. Vanaf het begin van het verhaal weet je als lezer dat Tess iets zondigs heeft gedaan, maar je weet niet wat het precies is. Tess verzwijgt de oorzaak van haar problemen en heeft het er vrijwel nooit over. Door middel van flashbacks kom je uiteindelijk achter haar grote geheim en snap je haar pijn beter.

Op haar reis krijgt Tess gezelschap van Pathka, een ‘quigutl’ die ze al kent sinds haar jeugd. Een quigutl is een soort pratende hagedis en stamt af van draken. Pathka helpt en beschermt haar onderweg. Voor het grootste gedeelte van haar reis is Tess vermomd als man omdat dat het reizen makkelijker en veiliger voor haar maakt. Onderweg maakt ze kennis met het harde werk op boerderijen en helpt ze bijvoorbeeld een oude verwarde man die gekidnapt is. Elke ontmoeting helpt haar steeds een stap verder in haar ontwikkeling.

Het verhaal draait volledig om de karakterontwikkeling van Tess. Je leeft erg met haar mee, omdat ze veel verdrietige dingen heeft meegemaakt. Een nadeel is dat het verhaal erg traag van opbouw is, en dat er eigenlijk maar weinig gebeurt. Er ontbreekt een duidelijk einddoel en er is maar weinig actie of spanning in het verhaal te bekennen.

Tess of the Road is een trage fantasyroman van Rachel Hartmann over religie, vrouwenrechten en boetedoening. Naarmate het personage van Tess zich ontvouwt raak je steeds benieuwder naar waar haar reis haar in het volgende deel gaat brengen…

 Recensie: Tess of the road – Rachel Hartman

Tess of the Road

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In the medieval kingdom of Goredd, women are expected to be ladies, men are their protectors, and dragons get to be whomever they want. Tess, stubbornly, is a troublemaker. You can't make a scene at your sister's wedding and break a relative's nose with one punch (no matter how pompous he is) and not suffer the consequences. As her family plans to send her to a nunnery, Tess yanks on her boots and sets out on a journey across the Southlands, alone and pretending to be a boy.

    Where Tess is headed is a mystery, even to her. So when she runs into an old friend, it's a stroke of luck. This friend is a quigutl--a subspecies of dragon--who gives her both a purpose and protection on the road. But Tess is guarding a troubling secret. Her tumultuous past is a heavy burden to carry, and the memories she's tried to forget threaten to expose her to the world in more ways than one.
     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen