• onze waardering

Recensie: De gulheid van de zeemeermin RECENSIE

Recensie: De gulheid van de zeemeermin - Denis Johnson

Vlak voor zijn dood in mei 2017 rondde Denis Johnson de verhalen in De gulheid van de zeemeermin af; een literaire bundel met vijf verhalen. De verhalen bevatten stuk voor stuk thematiek omtrent het feit dat levens op een onverwachte manier van koers kunnen veranderen. In ieder verhaal komen andere personages aan bod met ieder een andere achtergrond. Maar bovenal heeft ieder personage ook een andere toekomst voor de boeg.

De titel is mysterieus en aantrekkelijk, wat ervoor zorgt dat de lezer het boek in de handen neemt. Hoewel er het woord ‘zeemeermin’ in de titel staat, bevat het boek toch verhalen die absoluut niets met zeemeerminnen te maken hebben. De gulheid van de zeemeermin is daarom zeker geschikt voor de gevorderde lezer en zou niet onder jeugd of young adult geschikt kunnen worden. De titel komt echter terug in slechts een van de vijf verhalen.

Voordat de lezer begint in dit laatste werk van Johnson, wordt bekend dat de verhalen een boodschap over het leven brengen. De verwachtingen vertellen dat de verhalen vooral over onverwachte wendingen in het leven zullen gaan. Echter zijn de passages waarin dit thema terugkomt niet stuk voor stuk aan te wijzen. In ieder verhaal is een ander personage aan het woord om een gedeelte uit het leven te vertellen. Echter kabbelen deze levens rustig voort, met maar een enkele onopvallende twist in het verloop. Als er niet van tevoren gezegd was dat de onderliggende boodschap over veranderingen in het leven zou gaan, zou dit onduidelijk zijn gebleven.

Ieder verhaal lijkt wel in een soort dagboekvorm geschreven, hoewel de opmaak van de verhalen toch anders is. Zo is het korte verhaal met dezelfde titel als het boek opgedeeld in verschillende hoofdstukken met elk een eigen titel. Het korte verhaal ‘Triomf over het graf’ is anders, want dit verhaal is niet opgedeeld in hoofdstukken of delen. Het is leuk dat ieder verhaal anders is opgebouwd en anders wordt verteld, omdat dit de inhoud van De gulheid van de zeemeermin op een speelsere manier tentoonstelt.

Het is knap van Johnson dat hij de gevoelens van de personages via het papier over weet te brengen. Zo is in een van de vijf korte verhalen een gevangene die medicijnen moest slikken waar hij zich niet goed bij voelde. In de pieken waarin het medicijn het beste werkte waren de zinnen lang, liepen ze in elkaar over, was er abnormaal hoofdlettergebruik en lag het tempo hoog. Als lezer kreeg je het gevoel dat je opgejaagd werd, wat exact hetzelfde gevoel was als dat de gevangene kreeg.

Johnson heeft knap werk geleverd middels De gulheid van de zeemeermin. De vijf afzonderlijke verhalen zijn gebundeld en hebben elk een eigen manier om de boodschap over te brengen. Het is goed zoeken naar de onderliggende boodschap in ieder verhaal. Tot slot verdient Johnson een compliment omdat hij de sfeer zo fantastisch weet over te brengen.

Recensie: De gulheid van de zeemeermin - Denis Johnson

De gulheid van de zeemeermin

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Vijfentwintig jaar geleden verscheen van Denis Johnson Jezus' zoon, dat door de pers met enige regelmaat wordt genoemd als de belangrijkste en invloedrijkste verhalenbundel van een hele generatie. Vlak voor zijn dood in mei 2017 rondde Johnson de verhalen in De gulheid van de zeemeermin af. Na het schrijven van vele romans, betekende dit de terugkeer naar de vorm die hem een van de belangrijkste schrijvers van Amerika maakte. Hoewel de thematiek nieuw is – hij schrijft over vergankelijkheid en de onverwachte manieren waarop levens van koers kunnen veranderen – is de stijl nog altijd onmiskenbaar de zijne. Deze krachtige verhalen behoren zonder twijfel tot zijn allerbeste werk.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen