• onze waardering

Recensie: Koken met kleur! RECENSIE

Recensie: Koken met kleur – Joke Boon

In Koken met kleur! geeft journalist en kookboekenschrijfster Joke Boon ruim 100 recepten in alle kleuren van de regenboog. Door natuurlijk kleurig te eten krijg je vanzelf alle voedingstoffen binnen, zonder dat je hier allerlei ingewikkelde theorieën op toe hoeft te passen. Joke Boon geeft in Koken met kleur! een grote hoeveelheid vrolijk makende vitaminerijke gerechten, die gemakkelijk te maken zijn door de thuiskok. Eerder verscheen van Joke Boon onder meer het succesvolle kookboek Bonen!

Joke Boon verloor op 4-jarige leeftijd haar reukvermogen en daarmee ook een groot deel van haar smaak. Zij schreef eerder een boek over deze handicap Het mysterie van de reuk. In de loop der jaren ontwikkelde zij een manier van koken waarmee zij, door te letten op smaak maar ook op kleur, textuur en structuur van ingrediënten en specifieke smaakmakers toch een smakelijk bord op tafel kan zetten. In Koken met kleur! start ze met uitleg over kleur en de rol die kleur in de natuur, voedingsmiddelenindustrie en de smaakbeleving heeft. Vandaaruit vertelt ze hoe het eten van kleurrijk voedsel een directe invloed heeft op onze gezondheid. Om gezond te blijven is het hele spectrum aan kleur elke dag nodig.  Na deze, overigens boeiende, uitleg volgen ruim 100 recepten in alle kleuren. Het eerste dat opvalt is de beperkte hoeveelheid ingrediënten die in de meeste recepten wordt gebruikt, enkele uitzonderingen daargelaten. Geen ingewikkeld gedoe maar een korte beschrijving van het recept, met daarbij mooie foto’s.

Bij het maken van de gerechten bleek echter dat niet alle ingrediënten even gemakkelijk te verkrijgen waren. Zo maakte ik de paarse aardappel avocadosalade met limoenmayonaise en gerookte zalm (zie foto) Heerlijk, ook zonder de paarse aardappel die nergens te krijgen was. Gemakkelijk te maken, maar dat gemis aan paarse aardappel bleef wel wat knagen, zeker gezien Jokes uitleg over het belang van kleuren.

De paprika uit de oven als bijgerecht in combinatie met de kisir (zie foto) is erg lekker, maar ja, helaas wel allebei rood. Voor de smaak maakt het geen enkel verschil, beiden prima en zeker voor herhaling vatbaar. Toch is het Koken met kleur! wel een uitdaging. Met de achtergrondinfo ben je je weliswaar bewust dat het eten van verschillende kleuren een must is, toch is het niet altijd even eenvoudig. Aan de recepten van Joke Boon ligt dat overigens geenszins. Met Koken met Kleur! levert zij een praktisch en inspirerend boek af, dat veel gebruikt zal gaan worden.

Recensie: Koken met kleur – Joke Boon

Koken met kleur!

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Eet jezelf vrolijk en gezond!

    Gezond eten: wie weet nog wat dat is? Door natuurlijk kleurig te eten krijg je bijna vanzelf alle voedingstoffen binnen, zonder ingewikkelde theorieën of formules. De kleur van een voedingsmiddel houdt verband met de voedingstoffen die het bevat: rood fruit en rode groentesoorten bijvoorbeeld, bevatten in grote lijnen dezelfde vitaminen en mineralen. In dit boek vind je informatie én recepten in alle kleuren van de regenboog. De ruim 100 gerechten zijn eenvoudig, origineel, maakbaar en perfect voor grauwe dagen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen