• onze waardering

Recensie: Stormwind RECENSIE

Recensie: Stormwind – Jackie van Laren

De afgelopen tijd heeft Vincent zich ingezet voor zijn beste vriend Axel en zijn strandtent. Als Axels vriendin Wende zijn taken overneemt, ziet hij zijn kans schoon en vertrekt naar surfparadijs San Diego. Maar na drie maanden begint de vrijheid, blijheid te vervelen. Hoewel hij eigenlijk niet precies weet wat hem dwars zit, keert Vincent terug naar zijn geliefde Waddeneiland. Daar ontmoet hij Milena, Wende’s nichtje, dat op het eiland is om bij te komen nadat ze is weggehaald bij een loverboy. Vincent valt als een blok voor haar en begint zich af te vragen of het misschien tijd is zijn leven in rustiger vaarwater te brengen. Maar kan hij dat wel? En zou dat dan kunnen samen met Milena?

Vincent is een flierefluiter en een flirt. Zijn leven draait met name om surfen en meisjes. Dat weten we al uit het eerste deel van de Eilandliefde-serie van Jackie van Laren. In Duingras was hij als beste vriend van de love interest van de hoofdpersoon een belangrijk bijfiguur. In deel twee van de serie is de hoofdrol voor hem weggelegd. Stormwind pakt het verhaal op waar we na de laatste pagina van Duingras gebleven waren: Wende is voor Axel naar het Waddeneiland verhuisd. Maar deze keer zijn de rollen omgedraaid: Wende en Axel zijn bijfiguren in het verhaal van Vincent.

Stormwind wordt dan ook vanuit het perspectief van Vincent verteld. Zoals Van Laren dat ook in deel één liet zien, is ze er erg goed in haar personages allemaal een eigen stem te geven. Wende en Axel zijn nog altijd herkenbaar als dappere doorpakker en brombeer. Deze keer krijgt Vincent meer diepte, omdat we meegenomen worden in zijn gedachten. De handige vrouwenversierder blijkt ook zijn onzekerheden te hebben. Wat is zijn plek in het leven, en waar is die plek? En is hij in staat tot een trouwe liefdesrelatie, na al zijn veroveringen uit het verleden?

Maar ondanks dat we deze keer in Vincents hoofd zitten, leren we hem amper kennen. We ontdekken dat zijn onzekerheid voortkomt uit het gevoel dat hij een nietsnut is. Oké, maar waarom? Op die vraagt wordt geen antwoord gegeven. En eerlijk gezegd vliegt Stormwind nogal uit de bocht met de loverboy-geschiedenis. Milena heeft de meest verschrikkelijke dingen meegemaakt. Heb je dan niet meer nodig dan anoniem wegkruipen op de bank van je nicht? En als ze zich vervolgens in de armen van Vincent stort, vraag je je als lezer af of dat niet veel te snel gaat... Deze problematiek is toch echt iets te gecompliceerd voor een zijlijntje in een luchtige chicklit.

Stormwind heeft als Vincents verhaal een heel andere toon dan Duingras. Toch is het tegelijkertijd herkenbaar als een verhaal van Van Laren en leest het even vlot weg als zijn voorganger. Prima luchtig leesvoer, want het is heerlijk om weer op het Waddeneiland van Wende, Axel en Vincent te zijn, en te lezen hoe het hen verder vergaat. Maar je vraagt je wel af of Van Laren deze luchtigheid nog twee boeken interessant kan houden. Of wordt het straks meer van hetzelfde met Mayke de nieuwe keukenhulp van de Grote Vis, en Vincents rijke surfervriend Cam? Dat zullen we snel genoeg weten. Springvloed (en overigens ook deel vier Tegenstroom) verschijnt in augustus 2018.

Recensie: Stormwind – Jackie van Laren

Eilandliefde 2 - Stormwind

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Vincent is een surfer, een losbol, een vrijbuiter. Dus als zijn beste vriend Axel zijn hulp niet meer nodig heeft in Grote Vis, de strandtent die ze samen runden, omdat Axels nieuwe geliefde Wende zijn plek inneemt, kan hij dat alleen maar toejuichen: vrijheid, blijheid. Toch? Hij verruilt het Waddeneiland voor surfparadijs San Diego en geniet van zijn leventje in de zon, vrij van enige verplichting, maar na drie maanden slaat de verveling toe. Hij mist Axel, hij mist kitesurfen en hij mist… iets wat hij zelf nog niet kan benoemen.

    Als Vincent terugkeert naar het eiland, blijkt de vriendenkring daar uitgebreid te zijn met de achttienjarige Milena, een nichtje van Wende dat na een traumatische gebeurtenis een veilige haven nodig had. Terwijl hij met hernieuwde energie en motivatie helpt bij allerlei nieuwe plannen met Grote Vis, gaat hij zich steeds meer betrokken voelen bij het welzijn van Milena. Maar die durft niet zomaar iemand te vertrouwen…

     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen