• onze waardering

Recensie: Vanuit hier zie je alles RECENSIE

Recensie: Vanuit hier zie je alles – Mariana Leky

Vanuit hier zie je alles speelt zich af in een dorpje waar nooit iets gebeurt. Maar als Selma, de gemoedelijke grootmoeder van de 10-jarige Louise, droomt van een okapi, sterft er altijd iemand binnen 24 uur. De laatste droom van Selma gaat dan ook als een lopend vuurtje het dorp rond en zorgt ervoor dat de eigenzinnige bewoners in de 24 uur die volgen in compleet wantrouwen doorbrengen. Sommigen houden zelfs op met bewegen om maar ongeschonden de 24 uur na Selma’s droom door te komen. Zo dichtbij een mogelijke dood, veranderen de dingen; hartenwensen worden uitgesproken en geheimen opgebiecht. Ondanks dat het erop lijkt dat er deze keer niemand zal sterven, valt er niet te ontkomen aan het lot: de beste vriend van Selma’s kleindochter Louise verongelukt op dramatische wijze. Jaren later wordt Louise verliefd op Frederik, een boeddhistische monnik die in Japan woont. Hun relatie beperkt zich tot het schrijven van brieven, maar als Selma sterft, staat hij weer voor haar neus.

Mariana Leky schrijft vanuit het perspectief van Louise, wiens opgroeien we volgen. Op die manier leren we de dorpsbewoners en hun eigenaardigheden kennen. Astrid, de afwezige moeder, Peter, de reislustige vader, Selma, de rots in de branding. Daarnaast ook de lieve opticien, de bijgelovige Elsbeth, depressieve Marlies die doperwten uit blik eet. En natuurlijk Frederik, de grote liefde van Louise’s leven, een boeddhistische monnik die in een Japans klooster verblijft.

Aan de hand van fotoboeken die Peter, de vader van Louise, elk jaar als verjaardagscadeau stuurt naar zijn moeder Selma en de vertalingen die de opticien voor haar doet, volgen we Peter’s wereldreis. Louise doet een opleiding en trouwt met studiegenoot Andreas, maar leert uiteindelijk haar hart te volgen. De opticien biecht uiteindelijk zijn liefde voor Selma op aan de hand van koffers vol ‘briefbeginnetjes’.

Het verhaal gaat voornamelijk over onuitgesproken liefdes, doodgaan, vriendschap, geheimen en de dagdagelijkse realiteit. Mariana Leky heeft een pure, originele manier van schrijven waardoor je je continu in staat van verwondering voelt. Vanuit hier zie je alles is geen enkel moment saai te noemen. De dialogen in het boek zijn aandoenlijk, soms zelfs naïef te noemen, maar dit is alleszins amusant en hartverwarmend.

Met veel gevoel zet Mariana Leky een onvergetelijke liefde neer. De kleurrijke dorpsbewoners, met hun gewoontes en hun (on)hebbelijkheden, hebben, ondanks hun wereldvreemdheid, toch ‘last’ van alle menselijke emoties. Hiermee wordt in Vanuit hier zie je alles een wereld geschapen waarvan je maar heel moeilijk afscheid kunt nemen

Je zult als lezer je in elk van de personages kunnen verplaatsen. Het is een origineel en heerlijk licht verteerbaar verhaal, wat zeker vier hartjes waard is.

Recensie: Vanuit hier zie je alles - Mariana Leky

Vanuit hier zie je alles

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wanneer Selma over een okapi droomt, weet iedereen in het dorp hoe laat het is: binnen 24 uur zal er iemand sterven. Halsoverkop worden hartenwensen uitgesproken en geheimen opgebiecht. Maar er valt niet te ontkomen aan het lot: de beste vriend van Selma's kleindochter Louise verongelukt op dramatische wijze. Jaren later wordt Louise verliefd op Frederik, een boeddhistische monnik die in Japan woont. Hun relatie beperkt zich tot het schrijven van brieven, maar als Selma sterft, staat hij weer voor haar neus.
    Met veel gevoel zet Mariana Leky een onvergetelijke liefde neer. De kleurrijke dorpsbewoners met hun gewoontes en hun (on)hebbelijkheden scheppen in Vanuit hier zie je alles een wereld waarvan je maar heel moeilijk afscheid kunt nemen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen