• onze waardering

Recensie: River café 30 RECENSIE

Recensie: River café 30 – Ruth  Rogers

River Café 30 is uitgebracht ter gelegenheid van het 30 jarig bestaan van het wereldberoemde Italiaanse restaurant langs de Thames in London. Het restaurant is destijds opgericht door Ruth Rogers en de inmiddels overleden Rose Gray. De man van Ruth, Richard, ontwierp het interieur. River Café 30 verschijnt 22 jaar na het eerste boek uitgegeven door het restaurant en bevat klassieke, opgefriste recepten en 30 nieuwe recepten.

Wat meteen opvalt aan het boek is het felroze op snee. Bladerend door het boek valt op dat felle kleuren de uitstraling van het meer dan 300 pagina's tellende boek bepalen. De kleuren zijn een directe verwijzing naar het met een Michelinster bekroonde restaurant.

De eerste pagina's geven op zeer smaakvolle wijze een beeld van de ontwikkeling van het restaurant. Natuurlijk wordt uitgebreid stil gestaan bij Rose Gray die een enorme stempel heeft gedrukt op het restaurant. De prachtige zwart-wit foto's, die door het hele boek staan, schetsen een bijna nostalgisch beeld van een restaurant dat overigens springlevend is.


De foto's van de gerechten zijn daarentegen erg sober. Zelfde witte kleed, zelfde bord. Allemaal genomen in de tuin achter het restaurant, maar die staat niet op de foto's.

De recepten zijn onderverdeeld zoals een traditionele Italiaanse maaltijd is opgebouwd: Antipasti, Primi, Secondi, Contorni en Dolci. Een uitgebreide Italiaanse maaltijd begint met een hapje, een antipasti noemen ze dat in Italië. In River Café 30 vind je Langoustines, asperges, eekhoorntjesbrood en verse ansjovis maar ook minder goed verkrijgbare ingrediënten als Agretti (monniksbaard) en bottarga van harderkuit.


Het grootste hoofdstuk is dat van de primi. Dat is in Italië niet zomaar het voorgerecht. Overigens heeft het hoofdstuk nog een onderverdeling in Zuppa, Risotto, Polenta en het meest uitgebreide deel de Pasta. Natuurlijk staat ook het recept voor vers pastadeeg in het boek maar voor de meeste recepten kan ook kant-en-klare pasta worden gebruikt. De soms geweldige eenvoud van de Italiaanse keuken blijkt bijvoorbeeld uit het recept voor spaghetti met citroen. Met enkel wat basilicum, Parmezaanse kaas en olijfolie toch weer een heerlijk pastagerecht.
Aanzienlijk kleiner is het hoofdstuk Secondi. Dit hoofdstuk is weer opgedeeld in vlees en vis met apart een onderdeel 'sauzen'.
Uit dit hoofdstuk maakte ik de gestoofde ossenhaas met parmaham en rozemarijn en gestoofd in rode wijn. Een typische secundi waarbij het meer gaat om de kwaliteit van het vlees en de wijn dan om de hoeveelheid.


Nadeel aan het hoofdstuk vind ik dat veel van de gerechten nogal exclusief zijn. Voor pijlinktvis, zeeduivel, zwezerik, fazant, kwartel of duif zal je toch echt even naar een speciaalzaak moeten. De sauzen, voor meerdere doeleinden geschikt, zijn dan vaak weer wel goed maakbaar met goed verkrijgbare ingrediënten.
In het hoofdstuk Contorni (bijgerechten) staan de gerechten die je kan serveren bij de secundi. Vooral groenten en aardappelgerechten. Ik serveerde mijn ossenhaas met haricots verts met parmezaanse kaas en aardappels met pancetta uit de oven. Zo werd het eigenlijk toch nog één volledige maaltijd. Het was lekker maar de smaken waren uiteindelijk niet echt uitgesproken.


Het laatste hoofdstuk bevat de nagerechten, 'dolci' in het Italiaans. En daarin natuurlijk veel ijs. Een ijsmachine is daarvoor onmisbaar. Andere dolci zijn bijvoorbeeld chocoladetaart, peren-amandeltaart en gegrilde witte perziken met Amaretto.

River Café 30 van Ruth Rogers, Rose Gray en anderen geeft een mooi beeld van een bekend restaurant waar ook Jamie Oliver ooit begonnen is. Sommige recepten zijn wat moeilijker te realiseren wat begrijpelijk is voor een sterrenrestaurant. Andere zijn weer verrassend eenvoudig. Voor een lekkere pasta of risotto bijvoorbeeld zal ik dit boek zeker nog wel eens openslaan. Ik geef het boek 3 hartjes.

Recensie: River café 30 – Ruth  Rogers

River Cafe 30

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het jubileumboek van 30 jaar River Café: simpel, modern, Italiaans kookboek

  River Café is al 30 jaar het meest bekende restaurant van Londen. En dat vieren we met dit werkelijk prachtige jubileumkookboek River Cafe 30. Simpele, modern Italiaanse gerechten, met ingrediënten van het seizoen: dat is de kracht van de keuken van River Café. River Cafe 30 bevat de lekkerste 90 recepten van toen + 30 compleet nieuwe recepten. De must have voor alle foodies.

  River Café in Londen is een van de bekendste restaurants ter wereld, van eigenaren en topchefs Rose Gray (zij overleed in 2010) en Ruth Rogers. River Café is de keuken waar Jamie Oliver werd ontdekt.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Gezocht: gast-recensenten voor Het lied van de wolken

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen