• onze waardering

Recensie: De witte stip RECENSIE

Recensie: De witte stip – Gerard van Gemert

In de witte stip volgen we Onesmus Malandi, een jongen die samen met zijn vader, moeder, twee broertjes en zusje in een hut in de Keniaanse bergen woont. Zijn familie heeft het niet breed en terwijl zijn ouders hard aan het werk zijn op het land om groente en fruit te kweken, brengt Onesmus zijn tijd het liefste door met voetballen. Zijn grote droom is om toegelaten te worden op de voetbalschool, waar soms talentenscouts van grote clubs uit Engeland komen. Zou hij ooit in de Premier league voetballen? Zolang de directeur van de voetbalschool hem niet wil toelaten, maakt Onesmus natuurlijk totaal geen kans. Op een dag vertelt de beste vriend van Onesmus dat de voetbalschool jongens zoekt die tegen het elftal van de school willen voetballen, zou zijn droom dan misschien toch ooit uitkomen?

Onesmus is een echte doorzetter, een harde werker, alleen ontbreekt het hem soms aan kansen. Hij blijft in zichzelf geloven, hij is ook immers echt goed en ooit zullen ze hem ontdekken, daar is hij van overtuigd. Onesmus en zijn beste vriend Jamar mogen uiteindelijk spelen en natuurlijk spelen ze ontzettend goed, maar dit alles gaat alleen maar werken als ze ook heel veel zullen trainen en oefenen. Iets wat niet heel handig is nu de oogsttijd voor de deur staat en Onesmus zijn ouder zal moet helpen. Als hij niet op de training zal verschijnen, kan hij zijn voetbalcarrière wel vergeten. Dan heeft de directeur ook nog wat vervelende dingen achter de hand om de jongens tegen te werken, wat het verhaal allemaal nog net wat spannender maakt.

Dit verhaal heeft redelijk wat zwaarder en heftige thema’s maar toch is het luchtig en mooi vertelt. Zo speelt onder andere armoede een grote rol en daarbij komen best wel wat dingen kijken (slechte huisvesting, het moeten verkopen van producten voor geld om te kunnen leven en daarnaast ook de druk van veeleisende kopers). Dit boek geeft een mooi en vooral ook realistische inkijk in het leven van een Keniaanse familie.

Gerard van Gemert zijn schrijfstijl is beeldend, luchtig en erg fijn om te lezen. Het boek telt 142 pagina’s en is aangevuld met zwart-wit tekeningen van illustrator Mark Janssen. Tekeningen bekijken tijdens het lezen is voor kinderen natuurlijk altijd een erg fijne en een aangename afwisseling op de grote stukken tekst. De hoofdstukken in dit boek zijn vrij kort, wat het gemakkelijk maakt om tussendoor eens een hoofdstuk te lezen en voor kinderen die een lagere concentratieboog hebben is dit natuurlijk ideaal.

De witte stip is wel echt een boek voor jongens (en meisjes) die heel erg van voetbal houden. Je leest in dit boek genoeg over het hele voetbal gebeuren, hoe je loopt met de bal, hoe je ruimte schept en hoe je omgaat met balbezit en ga zo nog maar even door. De auteur Gerard van Gemert is dan ook vooral bekend van zijn eerder verschenen voetbalboeken.

Kortom wil je een verhaal lezen over hoe voetbal soms een ontsnapping biedt uit uitzichtloze situaties, een verhaal met mooie lessen en boodschappen en vooral ook het houden van hoop, dan is De witte stip zeker een boek voor jou! Het is een boek voor sportievelingen vanaf ongeveer elf jaar.

Ook is er ondertussen al een vervolg op dit voetbalverhaal van Gerard van Gemert, de titel van het tweede deel uit deze serie is: De rode bal.

Recensie: De witte stip – Gerard van Gemert

De witte stip

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Onesmus Malandi woont met zijn vader, moeder, twee broertjes en kleine zusje in een hut in de Keniaanse bergen. Ze hebben weinig geld. Terwijl zijn ouders op het land werken, brengt Onesmus zijn tijd het liefst door met voetballen op het veldje bij school. Hij droomt ervan om te worden toegelaten op de voetbalschool een stuk verderop. Daar komen soms talentenscouts van grote clubs in Engeland. Hoe mooi zou het zijn om ooit op de Premier League te spelen? Onesmus is een doorzetter, maar is dat genoeg?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen