• onze waardering

Recensie: 400 minuten RECENSIE

Recensie: 400 minuten - Jack Heath

Het boek 400 minuten bevat tien spannende verhalen, waarbij elke seconde telt. Tien jonge helden moeten zien te overleven, terwijl het gevaar steeds groter wordt. Nika beklimt een smeltende gletsjer, die het hele dorp weg kan vagen. Nancy zit vast in een zinkend schip en Charith moet een bus besturen wanneer de chauffeur blind wordt door een bom. Allen hebben maar veertig minuten voordat ze zullen sterven. Lukt het de helden om op tijd aan het gevaar te ontsnappen?

400 minuten is ontzettend geschikt voor kinderen die moeite hebben met lezen of lezen totaal niet leuk vinden. Elk verhaal is ongeveer twintig bladzijdes, waardoor het voor de lezer makkelijk is om geconcentreerd te blijven. Het duurt ongeveer 30 minuten om een verhaal uit te lezen, gebaseerd op de gemiddelde leessnelheid.

Aan de zijkant van de pagina’s staat hoe lang de hoofdpersoon nog heeft om te overleven, hierdoor blijft het tot het laatste moment spannend of de hoofdpersoon het gaat redden. Het boek is geschreven voor kinderen rond de leeftijd van twaalf jaar en hier heeft de schrijver duidelijk rekening mee gehouden. Veel verhalen zijn vrij onrealistisch en hangen van toeval aan elkaar. Er gaat niet iets écht fout in de verhalen. Een kind gaat vliegen in een gevechtsvliegtuig en schakelt een levensgevaarlijke robot uit, terwijl de enige ervaring die de jongen heeft een vliegtuigsimulatie op zijn computer is. Daarnaast zijn de verhalen van wisselende kwaliteit. Sommige verhalen hebben een goede opbouw en de acties van de hoofdpersoon zijn goed te volgen, maar sommige verhalen zijn erg van de hak op de tak. Het is voor de lezer dan niet helemaal duidelijk wat er precies gebeurt.

Het laatste verhaal ‘Het eiland’ is het hoogtepunt van 400 minuten. In dit verhaal komen allerlei personages en gebeurtenissen uit de voorgaande hoofdstukken terug. Het blijkt dat alle verhalen terugleiden naar één hoofdvijand. In dit hoofdstuk vallen er veel puzzelstukjes op zijn plaats en dit zorgt ervoor dat het boek op een mooie manier eindigt. Verder zijn de onderwerpen van de verhalen creatief en onderscheidend van elkaar. Eentje speelt zich af op de bodem van de oceaan en een ander speelt zich af in een dierentuin.  Hierdoor raakt de lezer niet verstrikt in allerlei verhalen die op elkaar lijken. Een aantal verhalen spelen zich tevens af in de toekomst, bijvoorbeeld een meisje die duikt naar een boot die gezonken is in 2017.

Jack Heath heeft een boek geschreven vol actie, wat erg geschikt is voor moeilijke lezende kinderen. Binnen ongeveer twintig bladzijden wordt een spannend verhaal neergezet, waarin een jonge held moet zien te overleven. Van megamuggen tot moordende robots, 400 minuten van Jack Heath heeft het allemaal!

10 helden, 10 gevaren,
40 minuten om te ontsnappen!

Recensie: 400 minuten - Jack Heath

400 Minuten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    10 gevaren. 10 dappere kinderen. En maar 40 minuten om te ontsnappen…

    Brad is in de leeuwenkuil gevallen en de grote katten zijn hongerig. Na een explosie pakt Charith het stuur over van de stuurloze bus maar dan ontdekt hij dat de rem het niet doet. Taks klas is op excursie naar een legerbasis wanneer ze oog in oog komen te staan met een experimentele militaire robot. De jacht begint...

    Jack Heaths tien korte verhalen zijn elk dertig minuten lang nagelbijtend spannend. In de kantlijn tellen de actieminuten af van 40 naar 0 minuten – je weet dus precies hoeveel minuten je nog hebt. En tot op de laatste seconde vraag je je af wie er zal blijven leven en wie zal sterven.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Thuiskomst - Reina Crispijn

  • Waar we gaan is nacht - Tracey Rose Peyton

  • De moord in inkt - Helen Cox

  • De boom die een wereld was - Yorick Goldewijk

  • Tussen twee kwaden - Laura Diane

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen