• onze waardering

Recensie: De olifant van de bovenbuurman RECENSIE

Recensie: De olifant van de bovenbuurman - Roos van Rijswijk

Roos van Rijswijk woonde jarenlang onder een enorme herrieschopper; ze heeft geen idee wat er boven haar hoofd wordt uitgespookt, maar ze laat er haar eigen fantasie op los. Het leek wel of – ja, het moést wel een olifant zijn, die 's nachts tapdanst, aan karaoke doet en samen met de bovenbuurman een luidruchtige kangoeroe heeft geadopteerd.

Soms hebben ze gillende ruzie, maar meestal is het leven één groot feest. Ze schreeuwen hun gesprekken boven de muziek uit en legen af en toe een zak knikkers op de laminaatvloer.

Roos van Rijswijk heeft zich laten inspireren door de ontspannende klanken van de huisgemaakte bowlingbaan van de bovenbuurman, het getrompetter van de olifant en de sprongen van de kangoeroe. De olifant van de bovenbuurman is het resultaat en gaat over de avonturen van het wonderlijke drietal. Samen met de illustraties van Sylvia Weve vormen ze een idyllische schets van hun kakofonische geluk. Wie wil daar nu niet onder wonen?

De avonturen van die de bovenbuurman, de olifant en hun huisdier de kangoeroe meemaken zijn eindeloos; de ene activiteit is nog absurder dan de andere. Fenders stemmen, kozijnen vervangen, boekenkasten omschoppen, gaten boren, operette zingen, zakken knikkers legen op de laminaatvloer, ontbijten met een draaiorgel of racen met een botsauto, niets is te gek in De olifant van de bovenbuurman. Door de korte stukjes tekst, die worden afgewisseld grappige illustraties, lijkt het op een prentenboek voor volwassenen.

De beelden die Roos van Rijswijk met haar tekst oproept zijn absurd en humoristisch, iedereen die ooit een luidruchtige (boven)buurman heeft gehad zal het herkennen; wát zijn die mensen in hemelsnaam aan het doen? Maar De olifant van de bovenbuurman is meer dan dat, voor wie tussen de regels door leest.

Thema’s als ‘de ander’, onbegrip en intolerantie staan centraal maar ook eigenwaarde, mens- en vrouwbeeld, stereotypering en aanpassing aan wat ‘normaal’ is komen voorbij. Eigenlijk wordt dit boekje daarmee één grote metafoor. Elk klein hoofdstukje stelt een eigen thema of kwestie aan de kaak en het is als lezer heerlijk om je daarin te verliezen. Maar ook zonder deze onderliggende lagen, ook als puur vermaak is dit fijne boekje een leuk leestussendoortje van drie hartjes.

Recensie: De olifant van de bovenbuurman - Roos van Rijswijk

De olifant van de bovenbuurman

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Roos van Rijswijk woonde jarenlang onder een enorme herrieschopper; wat er daarboven werd uitgevoerd, was haar altijd een raadsel. Het leek wel alsof... ja, het moést wel een olifant zijn, die 's nachts tapdanst, aan karaoke doet en met de bovenbuurman een luidruchtige kangoeroe heeft geadopteerd. Soms hebben ze ruzie, maar meestal is het leven één groot feest. Ze schreeuwen hun gesprekken boven de muziek uit, schuren even lekker de verwarmingsbuizen om te ontspannen en legen af en toe een zak knikkers op de laminaatvloer.

  Van Rijswijk liet zich inspireren door de ontspannende klanken van de zelfgemaakte bowlingbaan van de bovenbuurman, het getrompetter van de olifant en de sprongen van de kangoeroe. Ze schreef de avonturen van het wonderlijke drietal op; samen met de illustraties van Sylvia Weve vormen ze een idyllische schets van hun kakofonische geluk. Wie wil daar nu niet onder wonen?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Blauwdruk van geluk - Petra Kruijt

 • De legende ontwaakt - Helena Dahlgren

 • Dingen die we toevertrouwen aan de wind - Laura Imai Messina

 • Tong - Marly van Otterloo

 • Kerst op het eiland Skye - Kirsty Ferry

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen