• onze waardering

Recensie: Achtergelaten RECENSIE

Recensie: Achtergelaten – Susanne Koster

In het boek Zwarte lieveling van Susanne Koster, het eerste deel van de Oneindigheidstrilogie, kon je het verhaal lezen van Saskia die thuis mishandeld wordt en in een tehuis wordt geplaatst. Ook kon je in dat boek lezen dat Saskia een kleinere zusje heeft genaamd Jonka. In het tweede deel van deze trilogie met de titel Achtergelaten wordt daarom het verhaal van Jonka verteld.

Jonka wordt mishandeld door haar stiefvader, krijgt weinig te eten, omdat ze zogenaamd te dik is en wordt uitgescholden. Als haar moeder haar stiekem een koekje geeft, wordt haar moeder door haar stiefvader afgesnauwd. Het gaat zelfs zover dat Jonka van haar stiefvader vervolgens ook nog vlak voor de zomervakantie verplicht naar een tehuis wordt gestuurd. Hoewel ze dit niet helemaal leuk vindt, is dit wel het begin van een lange tocht waarbij ze zich los probeert te maken van thuis en haar eigen weg probeert te kiezen.

Wat heel erg opvalt is dat Achtergelaten erg haastig geschreven lijkt. Er worden ook veel tijdsprongen gemaakt. Het ene moment lees je bijvoorbeeld dat Jonka net zomervakantie heeft en niet veel bladzijdes later is de zomervakantie weer afgelopen. Het ene moment lees je wat er gebeurt in de maand september, het andere moment zijn we opeens weer een heleboel maanden of soms zelfs jaren verder. Dat vond ik minder fijn om te lezen, omdat je dan het gevoel hebt dat je hele stukken van het verhaal mist.

Ondanks de vele tijdsprongen en af en toe een haastige schrijfstijl, leest het boek wel heel erg vlot. Je gaat snel door het verhaal heen en voor je het weet heb je het verhaal al uit. Ook grijpt het verhaal snel je aandacht en laat het je aandacht ook niet los voordat het verhaal afgelopen is.

Wat ik ook heel mooi vond om te lezen was hoe Jonka zich gedurende het boek ontwikkelt. Ze zwerft van het ene tehuis naar het andere en gaat ook wonen bij haar echte vader, maar nergens is ze echt gelukkig. Toch ontwikkelt Jonka zich tot iets geweldigs. In het begin van het boek was ze nog een klein, angstig meisje, maar gedurende het boek ontwikkelt ze zich tot een prachtige jonge vrouw die voor zichzelf weet op te komen. Ze weet hoe ze het verleden achter zich moet laten, dat ze zelf haar keuzes kan maken en dat ze ook gelukkig kan zijn. Dat was prachtig om te zien.

Achtergelaten van Susanne Koster is dus een mooi boek dat je aandacht de hele tijd blijft vasthouden. Het is gebaseerd op ware gebeurtenissen, waardoor het verhaal ook erg realistisch is. Daardoor kan je je ook goed inleven in Jonka. Dit aangrijpende verhaal over een interessant en belangrijke onderwerp zal de lezers daarom zeker aanspreken.

Recensie: Achtergelaten – Susanne Koster

Oneindigheidstrilogie 1 - Achtergelaten

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De aangrijpende jeugdroman van Susanne Koster, opnieuw uitgegeven als tweede deel van De oneindigheidstrilogie over mishandeling, hoop en oneindige liefde. Voor young adults.

  Jonka wordt, op aandringen van haar stiefvader, in een tehuis geplaatst. Vanaf dan heeft ze maar één doel: niemand tot last zijn en niets vertellen over wat er thuis is gebeurd. Toch knaagt er iets: haar moeder heeft haar immers gewoon laten vertrekken ... Na vele omzwervingen maakt Jonka zich los van haar thuis en kiest zij haar eigen weg, ondanks de pijn en het gevoel in de steek gelaten te zijn.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Onze aanraders voor Netflix in maart 2024

 • Deze films en series verschijnen in maart 2024 op Netflix

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Als ik je weer zie

 • Mijn grote flapjesboek van alle dieren - Carrie Love

 • Argylle - Elly Conway

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen