• onze waardering

Recensie: East by west RECENSIE

Recensie: East by west – Jasmine Hemsely

Met East by West geeft Jasmine Hemsley 140 nieuwe recepten. Eerder verscheen van haar hand (en die van haar zus Melissa) Hemsley Hemsley en Lekker en snel voor elke dag. De recepten in East by West baseert Hemsley op ayurveda, de ‘wetenschap van het leven’, welke ze heeft vertaald naar de westerse keuken.

In East by West wordt naast de vele recepten begrijpelijk en overzichtelijk uitgelegd wat Ayurveda inhoudt en hoe het werkt, inclusief handige schema’s en overzichten om op terug te vallen. De schrijfster vertelt met passie over haar ontdekkingen over deze oude filosofie en de praktische toepasbaarheid ervan in de 21e eeuw. Door het toevoegen van persoonlijke verhalen en de nodige humor leest e.e.a. gemakkelijk weg. De uitleg over Ayurveda is op zich helder, maar zal wellicht niet iedereen aanspreken. De recepten zijn veelal voorzien van korte stukjes waarin wat extra informatie wordt gegeven. Prachtige foto’s bij de recepten zorgen ervoor dat je zin krijgt om aan de slag te gaan.
Hoewel de recepten zelf overzichtelijk, begrijpelijk en goed toepasbaar zijn geschreven kost het moeite een er een aantal uit te kiezen om voor deze recensie te schrijven. De combinaties van smaken spreken me toch wat minder aan, het is dan ook echt even zoeken.

Als eerste recept maakte ik de Rastadal van Gary Gorrow. Hoewel het gerecht er op de foto erg smakelijk uit ziet, is het helaas niet erg lekker. Ondanks het extra toevoegen van peper blijft het flauw smaken en mist de pit waarop ik vooraf hoopte. Overigens zijn de meningen verdeeld over de smaak. Sommige tafelgenoten kregen geen genoeg van de Rastadal. Persoonlijk vond ik het niet voor herhaling vatbaar.

East by West heeft ook een hoofdstuk apotheek, waarin remedies voor een aantal klachten worden beschreven. Aangezien ik al enige tijd kamp met een verkoudheid besloot ik de rozemarijnthee te maken. Volgens de Ayurvedische principes zou rozemarijn moeten helpen bij (ondermeer) verkoudheid en ademhalingsproblemen. Het ‘recept’ is simpel genoeg. Men neme een paar takjes rozemarijn, wat kokend water en laat het 10-15 minuten trekken. Persoonlijk zou ik niet snel op het idee zijn gekomen rozemarijn te gebruiken voor het maken van thee. De smaak is echter prima. Ondanks verschillende kopjes thee merk ik helaas geen effect op mijn verkoudheid en dat is toch jammer.  

Wat dit boek bijzonder maakt is hoe je de verschillende recepten, door een kleine aanpassing kunt toespitsen op jouw ‘type/gesteldheid’. East by West is daarmee meer dan het zoveelste kookboek, mede door de uitleg die gegeven wordt over Ayurveda. Het boek zal vooral een doelgroep aanspreken die veel bezig is mind-body balans. Mensen die op zoek zijn naar een gewoon huis tuin en keuken kookboek spreekt het boek wellicht minder aan.   

Recensie: East by west – Jasmine Hemsely

East by West

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In "East by West' brengt Jasmine Hemsley de ayurvedische kookprincipes de westerse keuken in. De voedselfilosofie van ayurveda voedt, onderhoudt een herstelt het lichaam voor een optimaal evenwicht tussen lichaam en geest.
  Met 140 heerlijke recepten brengt Jasmine Hemsley oosterse smaken samen met seizoensgebonden producten uit het westen. Traditionele recepten of moderne varianten, een simpel gerecht of juist een zeer speciale: het boek heeft iets voor iedere smaak.

  Samen met simpele maar doordachte en klassieke ayurvedische rituelen voor wanneer je energielevel een boost kan gebruiken, brengt "East by West' ayurveda op een frisse manier weer tot leven.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Blauwdruk van geluk - Petra Kruijt

 • De legende ontwaakt - Helena Dahlgren

 • Dingen die we toevertrouwen aan de wind - Laura Imai Messina

 • Tong - Marly van Otterloo

 • Kerst op het eiland Skye - Kirsty Ferry

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen