• onze waardering

Recensie: Kan ik je vertrouwen RECENSIE

Recensie: Kan ik je vertrouwen – Hanni Münzer

Het jaar 1944 in Nazi-Duitsland, de Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. Marlene, een jonge Duitse vrouw, probeert zich in deze zware tijd staande te houden. Ze is een spionne die informatie verzamelt over Duitse acties en aanslagen. Marlene krijgt de opdracht om per trein naar Warschau te reizen om daar het verzet op te zoeken. Ze overleeft meerdere aanslagen en ontmoet veel nieuwe mensen, maar de strijd lijkt nog lang niet gestreden en ze krijgt nog veel te verduren.

De historische roman Kan ik je vertrouwen van Hanni Münzer is een intrigerend verhaal over een sterke, jonge Duitse vrouw die weet wat ze wilt en totaal onverschrokken is. Dit sterke personage is een grote kracht in het boek, samen met het tweede tienerpersonage Trudie. Deze vrouwelijke personages maken de lezer duidelijk dat ook vrouwen een grote rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog, maar ook dat vrouwen heel wat te verduren hebben gekregen. Hanni Münzer werpt in haar roman bijvoorbeeld licht op hoe jonge meiden werden misbruikt voor het plezier van de Duitse soldaten, waarna deze meiden na de oorlog voor Nazi-hoer worden uitgemaakt. Het is erg interessant om te lezen dat deze gebeurtenissen niet zo zwart op wit waren. Geen enkele vrouw onderging deze behandelingen met plezier. Naast de nodige aandacht voor de gruweldaden uit oorlogstijd, is er ook ruimte voor het verwerken van verdriet, de liefde en de zoektocht naar geluk. 

Erg interessant is dat aan het begin van meerdere hoofdstukken een pagina met Oorlogsflarden is ingevoegd. Hier staan statistieken of korte feiten over soldaten of gebeurtenissen van tijdens de Tweede Wereldoorlog vermeld. Deze feiten dragen bij aan de historische context van het verhaal en geven extra informatie over diverse gebeurtenissen van tijdens deze oorlog. Aan het eind van Kan ik je vertrouwen, waar het verhaal zich op dat moment in het heden afspeelt, maakt Hanni Münzer de lezer duidelijk dat oorlog nooit een oplossing is en dat, zolang vrouwen gelijke rechten en kansen aan de man krijgen, vredestijden verlengd kunnen worden. Hiermee geeft ze een specifiek moraal aan haar roman mee.

Hoewel Hanni Münzer veel gebeurtenissen aanhaalt in Kan ik je vertrouwen, lijkt het verhaal ook enige diepgang te missen. Een aanslag die de hoofdpersonages meemaken wordt slechts kort omschreven, waarna het verhaal weer snel door gaat. Dat maakt dat de lezer minder in het verhaal gezogen wordt en daardoor minder de spanning beleeft die wel beoogt wordt. Dit gevoel blijft je tijdens het lezen van het hele boek bij en dat maakt dat de roman niet een echte ‘page-turner’ is. Wanneer je juist niet zo houdt van diep uitgeschreven gebeurtenissen, dan is deze roman iets voor jou. Kan ik je vertrouwen is verder met een vlotte pen geschreven. Het veelvuldig gebruik van woorden als ‘omdat’ en ‘daardoor’ maakt wel dat handelingen of gedachten te veel verklaard of uitgelegd worden. Ook staan er nog enkele taalfouten in het boek. De personages worden verder goed en krachtig neergezet en de lezer groeit als het ware met de hoofdpersoon in het verhaal mee. Marlene zou nog wat menselijker neergezet kunnen worden door te laten blijken dat ook zij angst zou hebben gekend en gebukt ging onder de ellendige gebeurtenissen die zij moest meemaken. Dat zou de geloofwaardigheid van het personage ten goede komen.

Recensie: Kan ik je vertrouwen – Hanni Münzer

Kan ik je vertrouwen

  • Auteur:

    Hannie Munzer
  • Verschenen:

    29 maart 2018
  • Uitgave:

    ISBN 9789401607896
    Uitgever Xander
    478 pagina's
  • Uitgever:

    Xander
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    München, 1944. Diep geraakt door de gruwelijke oorlog besluit Marlene zich aan te sluiten bij het verzet.

    Met haar intelligentie, schoonheid en moed groeit ze snel uit tot een van de meest gezochte vrouwen van het Derde Rijk. Marlene wordt omringd door gevaar en vraagt zich af wie in haar omgeving nog te vertrouwen is.

    Als ze verliefd wordt op een uitzonderlijke man, komt Marlene voor de zwaarste, meest hartverscheurende beslissing ooit te staan. Ze heeft de kans de koers van de oorlog te veranderen en zo miljoenen levens te redden, maar daarvoor is het onvermijdelijk dat juist die ene man moet sterven...

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen