• onze waardering

Recensie: Een indiaan als jij en ik RECENSIE

Recensie: Een indiaan als jij en ik – Erna Sassen

Een Indiaan als Jij en Ik gaat over Boaz. Boaz is een bijzondere jongen met een fascinatie voor indianen. Als er een nieuw meisje bij hem in de klas komt, met de ,voor hem, prachtige naam Aïsha weet hij zeker dat zij een echte indiaan is. Hoewel Aïsha geen Nederlands spreekt, verzint hij een manier om met haar te communiceren. Via petrogliefen, zoals een echte indiaan betaamt. Aïsha en Boaz maken samen een werkstuk over ‘De leuke kanten van de Maya’s’, want Boaz heeft al snel door dat Aïsha bijzonder schrikachtig reageert op oorlog en dode dieren. Tussen de twee kinderen ontstaat een bijzondere vriendschap, waardoor Boaz helemaal opbloeit. Zijn eerste echte vriend.  
 

In een Indiaan als Jij en Ik van Erna Sassen is Boaz een gelaagd karakter. Een jongen met een grote fascinatie en interesse voor verschillende onderwerpen. Maar ook een jongen die bijzonder snel afgeleid en verveeld is in de klas en moeilijk sociale contacten maakt. Na slechts enkele bladzijde weet Erna Sassen al een ongelooflijke sympathie voor deze jongen op te wekken. De fantasierijke en liefdevolle manier waarop Boaz naar de wereld kijkt, de manier waarop Boaz met aandacht en onhandigheid kijkt naar zijn nieuwe vriendin, en probeert te reageren op wat zij nodig heeft, maakt dit een warm verhaal dat regelmatig een glimlach bij de lezer zal doen opwekken. De gedachten die Boaz heeft over de ruzies van zijn vader en de manier waarop Boaz omgaat met dieren zijn mooie passages, met oog voor het gewone.


Mooi aan Een Indiaan als Jij en Ik is de liefde die door bladzijdes heen sijpelt. De liefde van Boaz voor indianen, voor Aïsha en zijn oma. De liefde van oma voor Boaz en de manier waarop zij voor zijn rechten probeert op te komen. Dit jeugdboek staat vol met kleine levenslessen, zonder dat het op een bepaald moment vervelend wordt. Heel subtiel wordt de vluchtelingenproblematiek geïntroduceerd, waarbij de boodschap van Boaz glashelder is: “Ik wilde zo graag een indianenvriend en toen was die indianenvriend opeens geen indiaan meer en alles bleef hetzelfde!”. Ook opkomen voor wat je belangrijk vindt wordt aangesneden: Boaz moet vechten voor zijn eigen wensen, tegen volwassenen die het uit al hun goede bedoelingen toch verkeerd kunnen doen.


Het verhaal van Boaz en Aïsha is aangevuld met prachtige tekeningen van Martijn van der Linden. Primaire kleuren sijpelen door het boek heen, wat de juiste ondersteuning biedt aan het verhaal. Feitjes over indianen en lastige woorden worden in kaders en onderaan de bladzijde toegelicht.
Een Indiaan als jij en Ik is een hartverwarmend jeugdboek, over hoe anders zijn helemaal niet zo anders hoeft te zijn.

Recensie: Een indiaan als jij en ik – Erna Sassen

Een indiaan als jij en ik

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Aïsha is nieuw in de klas. En ze is een indiaan. Boaz weet het zeker. Aïsha spreekt een andere taal. Hij verstaat haar niet, maar haar tekeningen begrijpt hij wel. Dan besluiten papa en de juf dat Boaz een klas moet overslaan. Omdat hij meer "uitdaging' nodig heeft. Maar wil Boaz dat wel, net nu hij Aïsha gevonden heeft?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen