• onze waardering

Recensie: Papa RECENSIE

Recensie: Papa - Jesper Stein

Het verhaal: Axel Steen, voormalig commissaris van politie, krijgt opdracht van de CIA om de Russische maffiabaas Grigor Grigovich – ook wel Papa genoemd – in te rekenen. Om door te dringen tot de kringen van de Russische maffia infiltreert hij in het Amsterdamse criminele milieu. Ondertussen doet zijn oud-collega, Vicky Thomsen, onderzoek naar een omvangrijke kluizenroof. Er blijken een aantal kostbare ruwe diamanten van de Russische staat te zijn gestolen. Het onderzoek verloopt moeizaam. Terwijl ze wordt tegengewerkt blijkt dat Papa de eigenlijke bezitter van de diamanten was en worden de diamantenrovers één voor één opgeruimd. Vicky verdenkt een van haar collega’s ervan betrokken te zijn bij de bankroof. Dan doet ze een beroep op Steen en komen de zaken in een stroomversnelling. Maar het loopt niet zoals gepland. Papa neemt wraak, en die is een stuk giftiger dan ze voor mogelijk houden.

Papa is het vijfde boek in de reeks over de voormalige commissaris Axel Steen, maar dat heel erg goed op zichzelf te lezen is. Jesper Stein verwijst af en toe naar boek vier in dit verhaal, maar dit is niet storend en voegt hierdoor juist wat toe zodat je het verhaal omtrent Axel Steen beter begrijpt. De eerste indruk van Papa is, dat het typisch door een man geschreven is. Kort maar krachtige zinnen, soms wat plastisch uitgedrukt, hard en duister. Het begin van het boek is nogal langdradig en het duurt een tijdje voordat de vaart in het verhaal komt. In het begin is dit een ergernis, maar door de uitgebreide en gedetailleerde uitleg begrijp je het verhaal hierdoor wel beter. Het is dus even doorbijten, maar doordat de hoofdstukken verdeeld zijn in de 2 verschillende hoofdpersonages, Axel Steen en Vicky Thomsen, wordt je juist nieuwsgierig gemaakt. Het boek bestaat uit 3 delen, maar er zit niet veel tijdsverschil tussen deze delen. Het speelt zich zowel in Denemarken als Amsterdam af in het criminele circuit, en doet hierdoor vooral denken aan een Scandinavische misdaadserie.

Axel Steen wordt door Jesper Stein beschreven als een doorgewinterde undercover agent die voor niets terugdeinst, maar toch ook een gevoelige kant heeft. Hij vraagt zich dan ook vaak af of hij dit werk wel wil blijven doen om meer tijd te kunnen besteden aan zijn geliefden. Vicky Thomsen is een jonge, zeer goede adjunct-commissaris op de afdeling Vermogensdelicten. Ze is erg goed in haar werk, maar wordt door haar mannelijke collega’s op allerlei manieren tegengewerkt. Ze mist de samenwerking met Axel en heeft veel respect voor hem. Het gehele onderzoek wordt geleid door de Amerikanen die Papa willen berechten in de VS. Het personage Bashkim de rechterhand van Papa die zaken wil doen met Axel en de Amerikaan Volster die het gehele onderzoek leidt worden goed uitgewerkt. Het onderzoek van zowel Axel als Vicky blijken in verband met elkaar te staan wat leidt tot een spannende finale!

Voor de liefhebbers van een goede Scandinavische thriller die niet terugdeinzen van een realistisch geschreven verhaal  is Papa van Jesper Stein een aanrader! Bloedstollend!

Recensie: Papa - Jesper Stein

Papa

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Axel Steen, voormalig commissaris bij de politie in Kopenhagen, werkt voor de Deense inlichtingendienst en wordt ingezet bij een internationale undercoveroperatie die is bedoeld om de Russische maffiabaas Grigor Grigovich, ook bekend als Papa, op te pakken.

  Steen infiltreert in het Amsterdamse criminele milieu en legt via hun contacten met de Russische maffia. Het lukt Steen om onder grootste geheimhouding een afspraak met Papa te maken in Kopenhagen.
  Papa wil grote hoeveelheden cocaïne kopen in ruil voor wapens die naar Syrië getransporteerd zullen worden. Maar als Steen en Papa elkaar eindelijk in Kopenhagen ontmoeten heeft Papa zijn eisenpakket aangepast en stelt hij nieuwe voorwaarden. Wat volgt is een bloedstollende race tegen de klok waarbij de internationale inlichtingendiensten er alles aan doen om de Russische maffiabaas in handen te krijgen. Daarbij is Steen zijn leven niet zeker.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Gezocht: gast-recensenten voor Het lied van de wolken

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen