• onze waardering

Recensie: Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey RECENSIE

Recensie: Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey – Mary Ann Shaffer & Annie Barrows

Het verhaal van Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey: Voor de kust van Frankrijk, op het Engelse eiland Guensey, heeft een groepje bewoners de oorlog doorstaan door geregeld samen te komen en onder het genot van een aardappelschiltaart te praten over Hamlet, Jane Eyre en andere grote werken uit de wereldliteratuur. Ze komen per toeval in contact met Juliet, een schrijfster uit Londen die op zoek is naar een onderwerp voor een nieuw boek, en ontstaat er een levendige correspondentie. Langzaam maar zeker wordt duidelijk wat de bewoners van de Kanaaleilanden hebben doorstaan onder de nazibezetting en hoe de oorlog de vriendschap, saamhorigheid en onderlinge relaties van de eilanders op de proef hebben gesteld.

De ongebruikelijke titel van het boek maakt je nieuwsgierig naar het verhaal. Wat is in hemelsnaam een aardappelschiltaart en wat heeft dit te maken met een literair genootschap? Het gehele verhaal is geschreven in briefvorm waarin je kennismaakt met het hoofdpersonage Juliet Ashton, Sidney Stark ( haar uitgever ) en de leden van Het Literair Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey. Het speelt zich af nét na de Tweede Wereldoorlog, Londen krabbelt weer enigszins op en ook op de Kanaaleilanden is de nasleep zichtbaar en tastbaar van de gruwelijkheden die de mensen hebben gezien en meegemaakt. Doordat Dawsey Adams van het eiland Guernsey een boek in handen krijgt waar de naam van Juliet in staat, begint hij met haar te corresponderen. En niet alleen Dawsey maar ze gaat ook corresponderen met de overige leden van de leesclub. Uiteindelijk leidt dit er toe dat Juliet het plaatsje Guernsey bezoekt. Mary Ann Shaffer en haar nichtje Annie Barrows hebben de personages in het boek heel goed en uitgebreid uitgewerkt, je ziet de mensen gewoon voor je. Vooral Isola, die direct in het hart wordt gesloten door Juliet, is een geweldig, tot de verbeelding sprekend personage. Gaandeweg komt Juliet er achter wat de mensen voor leed hebben meegemaakt in de oorlog, leed waar ze in Londen geen weet van hebben gehad dat dit ook op de Kanaaleilanden heeft plaatsgevonden. Het verdriet, maar ook de vrolijkheid en weer proberen weer iets van het leven te maken komen erg sterk naar voren in het verhaal. Mary Ann Shaffer & Annie Barrows hebben zichzelf echt overtroffen met dit boek, het is geen wonder dat er zóveel exemplaren van zijn verkocht!

Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey is een boek wat je zeker meerdere malen zal willen lezen. Het boek verveelt geen moment, laat je vaak glimlachen en heeft ook zijn verdrietige momenten. Ik heb zelden zó’n geweldig boek gelezen!

Recensie: Het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey – Mary Ann Shaffer & Annie Barrows

Het literair aardappelschiltaart genootschap van Guernsey

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (1 stem)
  • Omschrijving:

    Bij toeval komt Juliet, een jonge schrijfster uit Londen in contact met een aantal bewoners van Guernsey, die tijdens de oorlog een leesclub vormden. Er ontspint zich een levendige correspondentie tussen de schrijfster en de eilanders. Juliet raakt gefascineerd door de verhalen en de kleurrijke karakters van de leden van het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap van Guernsey. En langzaam maar zeker wordt duidelijk wat de eilandbewoners tijdens de oorlog hebben meegemaakt en hoe hun vriendschappen, saamhorigheid en onderlinge relaties tijdens de Duitse bezetting op de proef werden gesteld. Juliet besluit af te reizen naar Guernsey, een beslissing die haar leven voorgoed zal veranderen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen