• onze waardering

Recensie: De macht RECENSIE

Recensie: De Macht – Naomi Alderman

Wat als de rollen werden omgedraaid en de vrouwen de overhand hebben? In De Macht ontdekken vrouwen dat ze het vermogen hebben om elektriciteit via hun handen te produceren, ze kunnen met een simpele aanraking pijn doen, martelen en doden. Niet alle vrouwen hebben dezelfde macht. Sommige hebben een grotere elektrisch vermogen en sommige zijn beter in staat om te controleren en gebruiken wat ze hebben. De Macht laat zien hoe de wereld zou zijn als mannen, niet vrouwen, in angst voor hen fysieke veiligheid zouden moeten leven. Het verhaal word verteld door de ogen van vier verschillende mensen, wiens levens elkaar kruisen als de vrouwen de leiding nemen: Roxy is de stoere dochter van een gangster en ze ontdekt haar kracht na een aanval op haar moeder. Alie een jonge vrouw die wegloopt bij haar gewelddadige pleegouders en beland in een klooster waar ze de mogelijkheid vindt zichzelf opnieuw te ontwikkelen. Margot is een ambitieuze burgemeester en een alleenstaande moeder van twee dochters. En dan laat Naomi Alderman ons ook nog de veranderingen zien vanuit het perspectief van een man door middel van Tunde. Hij is een jonge journalist die de wereld rond reist om verslag te doen van alle gebeurtenissen. De hoofdstukken die vanuit zijn gezichtspunt worden verteld zijn confronterend. Vooral toen hij vrouwen begon te vrezen want zo voelen de meeste vrouwen zich ook als ze 's nachts alleen over straat lopen. 

De Macht bouwt een beeld op van hoe een wereld kan veranderen, wanneer iets in de samenleving veranderd. De lezer ziet de samenleving veranderen wanneer de macht zich begint te manifesteren en een lokale crisis groeit al snel uit tot een wereldwijde epidemie. Er komen heftige onderwerpen in het verhaal voor zoals verkrachting, mishandeling, huiselijk geweld en genitale verminking. Onderwerpen waar vrouwen helaas mee te maken hebben over de hele wereld. Dit boek bevat veel belangrijke onderwerpen maar de uitvoering laat te wensen over. Ik denk dat Naomi Alderman veel meer probeerde te bereiken dan het verhaal toeliet, waardoor het verhaal onderontwikkeld aanvoelde. Het was ook moeilijk om na de eerste ontdekking van de krachten en het daaropvolgende effect op de wereld mijn aandacht bij het verhaal te houden. 

Het verhaal wordt verteld als een historisch roman in een tijd waarin vrouwen de wereld eeuwenlang hebben geregeerd en mannen en hun rechten beperkt zijn. De auteur van de geschiedenis is een man genaamd Neil en hij correspondeert met een vriendin genaamd Naomi voor advies en opbouwende kritiek. 

Dit boek had een veelbelovende start maar helaas weet Naomi Alderman dit niet vast te houden. Over het algemeen was ik geïntrigeerd door het uitgangspunt van De Macht en het verhaal roept interessante vragen op, maar ik had liever gezien dat er een nieuwe invalshoek was hoe vrouwen met macht omgingen. Vrouwen en mannen verwerken en reageren op dingen immers heel anders. Maar misschien wilde Naomi Alderman laten zien dat macht iedereen veranderd. Dit boek ondermijnde vrouwen en welk goed dat ze met macht kunnen doen en dat is voor mij een groot verlies van wat een echt krachtig boek zou kunnen zijn geweest.

Recensie: De Macht – Naomi Alderman
 

De Macht

  • Auteur:

    Naomi Alderman
  • Verschenen:

    25 januari 2018
  • Uitgave:

    ISBN 9789025451868
    Uitgever Atlas
    400 pagina's
  • Uitgever:

    Atlas
  • Genre:

    Roman
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Er gebeurt iets merkwaardigs overal ter wereld: meisjes die door slechts een aanraking mensen fysiek pijn doen. Dit geweld openbaart zich aanvankelijk bij zelfverdediging tegen agressie van mannen. Het lijken een paar geïsoleerde gevallen, maar al spoedig is het epidemisch. En ze kunnen die kracht opwekken en doorgeven aan andere vrouwen.
    Het maatschappelijke proces waarbij de mannen de klassiek vrouwelijke rol moeten innemen is niet meer tegen te houden. Met De macht heeft Alderman een bijzonder originele roman geschreven met een waanzinnige vaart, waar ze niettemin prachtige, maar ontnuchterende bespiegelingen doorheen weeft over de valkuilen van macht en wat macht met mensen kan doen – ongeacht hun geslacht.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Leon en Mikki De reusachtige overwinning - Josien de Graaf

  • Loepzuiver - Karin Slaughter 

  • Gemaakt van rode klei - Shelly Roso

  • Dokter Anne en de dierenhelden: Paarden in gevaar - Laurie Halse Anderson

  • Het winterhuisje in Applemore – Rachael Lucas

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen