• onze waardering

Recensie: Kronieken van goud en bloed - Vrijbuiters RECENSIE

Recensie: Kronieken van Goud en Bloed: Vrijbuiters – H.P. Janssens

Vrijbuiters is het tweede deel van de Kronieken van goud en bloed serie. In het eerste deel heb je kennis gemaakt met Vasco Montalbán de zoon van een Spaanse arts, die leeft in de Franse 16e eeuw. Je leest in deel één hoe hij samen met zijn kleine nichtje op de vlucht slaat, omdat hij en zijn familie zijn veroordeeld tot de brandstapel. In dit tweede boek gaat het verhaal verder, alleen nu jaren later, als ze gesetteld zijn in Rome. Vasco en zijn nichtje Adrienne zijn inmiddels een stuk ouder en Adrienne is een echte eigenwijze puber. Dit boek zoomt (in tegenstelling tot het eerste deel) in op haar leven. Samen met haar geliefde Loïc loopt ze weg en belanden ze op een schip midden in de wereld van piraterij en wat ze hier allemaal meemaken is echt geen pretje.

Het tweede boek uit de Kronieken van goud en bloed serie is heel anders dan het eerste deel. Dit omdat het door de tijdsprong zich in een hele andere tijd afspeelt en er van hoofdpersonage is gewisseld. Wie in het eerste deel een klein meisje was, is nu een verliefde tiener, die geen zin heeft om naar haar neef te luisteren en de wijde wereld in gaat en hier een hoop meemaakt. Je moet wel inkomen in het verhaal, zeker omdat het zo’n flinke pil is, maar als je eenmaal in het verhaal zit lees je het zo uit. Het boek is los te lezen van het eerste deel, maar ik zou het niet aanraden, omdat je hierdoor toch veel informatie mist. Schrijver H.P. Janssens houdt van vele omschrijvingen van de personages, de omgeving, gedachtes en geschiedenis. Hierdoor denk je bij een aantal feitjes, dit ben ik na een paar bladzijdes weer vergeten, maar zorgt er wel voor dat je je erg kan inleven in de personages. Je krijgt zo’n precieze omschrijving dat je ze echt voor je ziet. Omdat we Adrienne en Loïc door de jaren heen volgen, merk je ook echt dat ze veranderen en steeds een stukje volwassener worden. Dit is heel leuk om met ze mee te maken in een boek.

Vrijbuiters is een boek waarbij je moet opletten. Het is een historisch verhaal met veel uitleg en achterliggende feitjes over maatschappelijke problemen in de 16e eeuw. De verhaallijn loopt door deze geschiedenisles heen en je moet goed je hoofd erbij houden om deze te volgen. Janssens laat soms ook nog het perspectief naar andere personages lopen, waardoor je soms even helemaal de draad kwijt bent, maar deze vindt je altijd weer terug. Gelukkig staat achterin een handige lijst die verder ingaat op de historische aspecten, deze is erg handig (en leuk) om te lezen.

Het boek Vrijbuiters wordt omschreven als young adult, dit komt voornamelijk terug in de leeftijd van de hoofdpersonages. Maar ik zou het boek ook aanraden aan oudere lezers die houden van historische verhalen met een vleugje avontuur en romantiek. De historische aspecten in het boek zijn soms een beetje te veel, maar de spanning van het verhaal zorgt ervoor dat je toch door wilt lezen. Het derde boek is in opkomst en ik ben erg benieuwd naar wat hierin allemaal naar voren komt!

Recensie: Kronieken van Goud en Bloed: Vrijbuiters – H.P. Janssens

Vrijbuiters ( De kronieken van goud en bloed 2)

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Na de moord op zijn familie is Vasco Montalbán in Rome een nieuw leven begonnen. Als lijfarts van prins Orlando Orsini woont hij in Palazzo Francesca, waar Adrienne ondertussen in weelde opgroeit. Adrienne is dolverliefd op de ondoorgrondelijke Casimir, maar de eisen van haar omgeving wringen en kort
  na haar veertiende verjaardag loopt ze samen met Loïc van huis weg. Ze belanden op een schip waar een bikkelharde kapitein het bevel voert en komen terecht in de meedogenloze wereld van de piraterij. Vanuit de Republiek Venetië trekt Stephanus Sforza intussen als een poppenspeler aan de touwtjes. Zijn rancune is
  groot en zijn geduld al veel te lang op de proef gesteld. Begerig naar macht wekt hij de spoken uit het verleden opnieuw tot leven.
  Vrijbuiters, dat zo'n tien jaar na Bloedbanden speelt en op een ander hoofdpersonage inzoomt, is het tweede boek van de trilogie 'De Kronieken van Goud & Bloed'. Opnieuw een
  imponerend historisch verhaal voor young adults, tegen de achtergrond van maatschappelijke veranderingen in het Zuid-Europa van de zestiende eeuw.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • My own worst enemy – Lily Lindon

 • De laatste verhalenverteller - Donna Barbra Higuera

 • Martin Scherstra – Hotel De jutter

 • De vrouwen van de suikerrietplantage - Ildefonso Falcones

 • De terugkeer naar Maxton Hall College - Mona Kasten

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen