• onze waardering

Recensie: Wat belangrijk is RECENSIE

Recensie: Wat belangrijk is – J.K. Rowling

Drew Gilpin Faust, de directeur van Harvard University, noemt het ‘de meest memorabele en ontroerende speech die ik ooit heb gehoord.’ De pers is lovend over dit kleine, dunne boekje van de beroemde J.K. Rowling, die we allemaal kennen van de Harry Potter serie. Is Wat belangrijk is het lezen waard?

In 2008 mocht J.K. Rowling de studenten van Harvard University toespreken tijdens de jaarlijkse afstudeerceremonie. Het beeld dat je daar als lezer bij hebt – een grote zaal vol jonge mensen in hun toga, vol verwachting kijkend naar degene die hen toespreekt – zo begint J.K. Rowling haar speech. Of zoals ze zelf zegt: “Nu hoef ik alleen nog maar diep adem te halen, met half dichtgeknepen ogen naar de rode vlaggen te kijken en mezelf wijs te maken dat ik op ’s werelds grootste Griffoendor-reünie ben.”

Deze ene zin vat samen waar de indrukwekkende speech over gaat. Voor de afgestudeerden staat een bescheiden schrijfster, die vereerd is dat ze deze toespraak mag houden, met de nodige dosis humor en die het niet kan laten om af en toe een subtiele verwijzing te maken naar haar magische boekenreeks. Verwijzingen die je alleen begrijpt als je een fan bent natuurlijk, als een kleine inside joke.

De speech heeft als rode draad het belang van verbeeldingskracht en je stem gebruiken. Zonder al te veel spoilers te geven, J.K. Rowling vertelt over haar eigen levenspad en hoe het haar op deze dag heeft gevormd tot wie ze nu is. Hoe ze haar passie heeft gevolgd, terwijl niemand achter haar stond en hoe spannend ze het vond om haar verbeeldingskracht te gebruiken.

Ondanks dat het een klein, dun boekje is met slechts 79 pagina’s en groot lettertype, is Wat belangrijk is zeker de moeite waard om te lezen. De pagina’s zijn prachtig vormgegeven door de speech af te wisselen met illustraties passend bij het verhaal, of de bijbehorende Engelse quotes uit de originele speech. En alles in de herkenbare Harvard University kleur. Toeval? Waarschijnlijk niet.

Hoort Wat belangrijk is van J.K. Rowling op je boekenplank? Jazeker. Het liefst nog naast de andere boeken van deze fantastische schrijfster, want met dit boekje bewijst ze nog maar eens waarom er wereldwijd zoveel van haar boeken zijn verkocht en waarom we allemaal een beetje verbeeldingskracht hebben.

Recensie: Wat belangrijk is – J.K. Rowling

Wat belangrijk is

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Wat belangrijk is: het inspirerende cadeauboekje van J.K. Rowling, prachtig geïllustreerd

  Wijs en met humor geschreven, in de rijke, magische stijl die we van Rowling gewend zijn

  De beroemde speech die J.K. Rowling hield voor de net afgestudeerden op de universiteit van Harvard ging over twee onderwerpen die haar zeer aan het hart liggen: de voordelen van falen en het belang van verbeelding. Moedig genoeg zijn om te falen is even belangrijk voor een mooi leven als de gebruikelijke graadmeters voor succes. Je kunnen verplaatsen in het leven van een ander is een unieke menselijke kwaliteit die we te allen tijde in stand moeten houden.

  De levensopvatting van Rowling heeft sindsdien ontelbare anderen geïnspireerd om na te denken over wat het betekent om ‘een goed leven’ te leiden. Nu, voor het eerst in boekvorm, dienen haar woorden als een geruststelling en als een oproep tot actie voor iedereen die zich op een keerpunt in zijn leven bevindt. Door risico’s te durven nemen, door misschien te mislukken, door je verbeeldingskracht te laten werken, kun je nú beginnen met minder voorzichtig leven en openstaan voor de kansen die het leven te bieden heeft.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Hou van mij - Bes Ceyssens

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Het Ministerie van Tijd - Kaliane Bradley

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

 • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

 • De top 10 beste boekverfilmingen

 • Recensie: De zeven zussen

Zoek in artikelen