• onze waardering

Recensie: Vogelvrij RECENSIE

Recensie: Vogelvrij – Kasper van Beek

Het zou je maar gebeuren. Je bent herstellende van een zwaar ongeluk en op een dag valt er een brief op de deurmat waarin een foto zit van een herinnering die je niet meer hebt. In eerst instantie lach je het weg als een grap, zal wel van één van je collega’s zijn. Zelfs je familie bevestigt dat. Waarom twijfel je dan nog? Naarstig op zoek naar de waarheid reist Olaf de wereld rond, want waar is die foto toch genomen?

Kasper van Beek is film en televisie producent en Vogelvrij is zijn debuutthriller. Dat hij ervaring heeft met verhaallijnen en het neerzetten van karakters op het witte doek merk je terug in zijn thriller. Het verhaal leest makkelijk weg en je leert de hoofdpersoon goed kennen. Vooral zijn angsten en twijfels. Door de schrijfstijl van de auteur ren je door de hoofdstukken heen en ligt de achterkant van het boek sneller bovenop dan gedacht.

Ondanks dat van Beek zijn ervaring goed uitpakt bij het neerzetten van karakters is het niet altijd geslaagd in andere situaties. Sommige toevalligheden en situaties worden te makkelijk op een cliché manier weggeschreven. Daarnaast verstopt hij hier en daar de clues voor het einde net niet goed genoeg. Dit kwam de spanning niet ten goede. 

Gelukkig is er ook de trouwe sidekick: Mila, die Olaf helpt in de zoektocht naar de man in de foto en vertelt over de niet kloppende zaken in het bedrijf van Olaf’s schoonvader. Door haar scherpe opmerkingen en de knappe manier waarop Kasper van Beek haar portretteert is Mila een geweldig personage geworden.

De cover van het boek is naar mijn mening niet heel sterk en had beter passend bij het verhaal gekozen kunnen worden. Zeker omdat de beschrijvende manier waarop de auteur van Vogelvrij de rest van de scenes vertelt. Hierdoor wordt je helemaal meegesleurd het verhaal in en voelt het alsof je er zelf bij bent.

Ondanks het minpuntje van de hier en daar cliché oplossingen en toevalligheden is het boek Vogelvrij van Kasper van Beek zeker een aanrader. Dit is een debuutthriller waar vele alleen maar van kunnen dromen.

Recensie: Vogelvrij – Kasper van Beek

Vogelvrij

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het rustige leven van Olaf wordt op zijn kop gezet wanneer hij een groene envelop tussen zijn post vindt. In de envelop zit een foto van hemzelf, lachend aan de oever van een bevroren meer, met zijn armen om de schouders van een andere man. Hij herkent deze man niet en heeft geen enkele herinnering aan het moment waarop de foto is genomen. Nergens lijkt hij antwoorden te kunnen vinden, maar zijn argwaan wordt gewekt als zijn familie zegt dat het vast een grap is en dat hij de foto maar moet vergeten.

    Samen met Mila, een collega die haar eigen redenen heeft om hem te helpen, begint Olaf aan een zoektocht naar de onbekende man op de foto. Het leidt hem van Amsterdam naar Helsinki, en de nachtmerries die Olaf in toenemende mate teisteren blijken verrassend dicht bij de waarheid te komen. Hoe meer Olaf en Mila ontdekken, hoe gevaarlijker de belagers worden die hen achtervolgen. Wie heeft de foto gestuurd en vooral: waarom?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen