• onze waardering

Recensie: Sapiens RECENSIE

Recensie: Sapiens - Yuval Noah Harari

Yuval Noah Harari is een Israëlisch historicus, filosoof en auteur. In het boek Sapiens kruipt hij in de rol van een geschiedenisleraar en neemt je mee op een ontdekkingsreis naar het verleden van de mensheid. In min of meer chronologische volgorde behandelt hij, onder andere, het ontstaan van de allereerste menssoorten, het avontuurrijke leven van jagers en verzamelaars, de ontwikkelingen van taal en schrift, de uitvinding van het geld, grote imperia, een aantal invloedrijke religies en ideologieën, het koloniale tijdperk en de opmars van de wetenschap. Het boek eindigt met een korte blik op de toekomst: hoe gaat het verhaal van de homo sapiens verder, en hoe loopt het mogelijk af? 

Harari is een meesterverteller – geen geschiedenisleraar van het stoffige soort. Zijn verhalen zullen je vermaken, fascineren en uitdagen. Tegelijkertijd is de informatiedichtheid van de kroniek enorm hoog. Dat kan ook niet anders natuurlijk, gezien het uitzonderlijk brede onderwerp. Wat wel jammer is, is dat Harari zichzelf niet voorstelt. Misschien wilde hij geen bladzijdes verspillen aan één enkele sapiens, maar hoe het ook zij, een introductie van hem als persoon was hier op zijn plaats geweest. Dat is omdat hij een heel eigen kijk op de geschiedenis heeft, en bovendien soms stellige uitspraken doet zonder er bewijzen voor te leveren. Een stukje biografie, een kader om zijn ideeën aan op te hangen, zou het boek nog sterker hebben gemaakt.

Twee thema’s waar Harari steeds op terugkomt is het geluksgevoel van de mens en de relatie tussen de homo sapiens en andere wezens – andere dieren, maar bijvoorbeeld ook andere menssoorten, zoals de neanderthaler en de cyborg. Zo vraagt hij zich af of de vooruitgang die we door de millennia heen hebben geboekt ons ook gelukkiger heeft gemaakt. Tegelijkertijd bekijkt hij die vooruitgang in brede zin. Daarbij benadrukt hij dat niet alle ontwikkelingen voor iedereen even voordelig hebben uitgepakt. Met name voor dieren niet. De mens staat momenteel aan de top van de voedselketen, maar heeft deze positie verkregen over de ruggen van miljarden dieren en duizenden diersoorten. Dit zijn onderwerpen waar gangbare geschiedenisboeken niet echt bij stilstaan, en dus Sapiens originaliteit meegeven.

Ondanks de soms complexe materie is alles volkomen helder verwoord. Het enthousiasme van de schrijver voor zijn vak spat van de bladzijden af en werkt aanstekelijk.

Sapiens van Yuval Noah Harari  is een fascinerende stoomcursus geschiedenis. Voor iedereen aan te raden.  

Recensie: Sapiens - Yuval Noah Harari

Sapiens

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Honderdduizend jaar geleden waren er wel zes verschillende menssoorten. Nu is er maar één soort over, en dat zijn wij. Homo sapiens. Hoe komt het dat alleen wij zijn overgebleven? Hoe kwamen onze voorvaderen op het idee om steden en zelfs koninkrijken te stichten? Waarom gingen we in goden geloven, maar ook in natiestaten, en in bedrijven. Waarom vertrouwen we op geld, boeken en wetten? En hoe zal onze wereld er in de toekomst uitzien?

  In Sapiens neemt Yuval Noah Harari ons mee op een fascinerende reis door de geschiedenis van de mensheid. Wie zijn we? Waar komen we vandaan? En hoe zijn we geworden wie we nu zijn? In zijn aanstekelijke relaas laat Harari ons kennismaken met een raadselachtig fenomeen: de mens.

   

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alicia Silverstone speelt graag in Blast from the Past vervolg met Brendan Fraser

 • Trailer Joy Ride met Ashley Park en Stephanie Hsu is nu te zien!

 • De Mitford-moorden: Jessica - Jessica Fellowes

 • Prins zoekt prins - Tiny Fisscher

 • Schijndood - Angela Marsons

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen