• onze waardering

Recensie: Dagboek van een chihuahua RECENSIE

Recensie: Dagboek van een chihuahua -  Do van Ranst

Chihuahua Hufter heeft een nieuw huis, een huis waarin dingen gebeuren die hij niet begrijpt. Ja, je leest het goed, die hij niet begrijpt. Honden zijn veel slimmer dan mensen denken, maar dat laten ze niet merken. Daarom houdt hij een dagboek bij waarin hij alle puzzelstukjes in elkaar probeert te passen. Want hoe zit het met de mensen in het huis – zijn ze familie, of zijn ze dat niet?

In Dagboek van een chihuahua gaat het uiteraard over Hufter, de hond die in een nieuw gezin terecht komt. Een deel van de teksten is geschreven vanuit zijn perspectief, maar niet allemaal. Ook de jonge mensen die in het boek voorkomen, hebben stukken tekst. Er zijn niet echt hoofdstukken met een nummering, maar boven ieder gedeelte staat de naam van de persoon vanuit wie het geschreven is. Boven de stukken van Hufter, echter, staan teksten van het internet of uit tijdschriften/boeken die over honden gaan. Deze teksten hebben betrekking tot de komende stukken in het boek.

Het is wennen om te lezen vanuit het perspectief van een hond. Misschien omdat je verwacht dat het vooral over wandelingen en spelen of eten gaat, maar misschien ook gewoon omdat je het niet gewend bent. In het begin is het wat vreemd, maar na een poosje stoort het niet meer.

Do van Ranst is een schrijver die het voor elkaar krijgt om je snel op te slokken in een boek. Doordat het boek niet ingedeeld is in genummerde hoofdstukken, lees je sneller meerdere pagina’s dan wanneer je je voorneemt om één hoofdstuk te lezen, maar dat is niet het enige. Je word uitgenodigd om verder te lezen doordat van Ranst uitnodigend schrijft.

Naast het voor de hand liggende, worden ook serieuze problemen besproken in Dagboek van een chihuahua. Het gaat niet alleen om Hufter, maar ook om zijn nieuwe baasjes. Zij hebben het niet makkelijk, en er worden problemen geschetst die in het echt ook zouden kunnen voorkomen. Dit maakt het boek een stuk aannemelijker dan wanneer het alleen over een intelligente hond gaat die bijhoudt hoe zijn dagen verlopen.

Het enige wat een beetje verwarrend is, is dat stukken uit het heden en het verleden door elkaar heen geschreven staan. Het is dus aan jouzelf om er na een aantal zinnen achter te komen in welke tijd het betreffende stuk plaatsvind.

Je hoeft niet van chihuahua’s te houden om van Dagboek van een chihuahua te genieten. Het is een leuk boek, met een goede inhoud en een goede balans tussen serieus en lekker nonchalant. 

Recensie: Dagboek van een chihuahua -  Do van Ranst

Dagboek van een chihuahua

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Als Hufter, een zwart-witte langhaarchihuahua, weggehaald wordt bij Bente en zijn intrek neemt bij Valentien en haar familie, besluit hij een dagboek bij te houden. Gewoon, omdat honden dat nu eenmaal kunnen. Dat en een miljoen andere mensendingen.

  Nieuwsgierig als hij is, gaat Hufter zich steeds meer vragen stellen bij het doen en laten van zijn nieuwe baasjes. Wie is die zwijgzame, mysterieuze Timber? Is hij de broer van Valentien? En waarom hangt er een vreemde spanning in de lucht wanneer Valentien en Timber alleen zijn? Een hond voelt zoiets.

  Om aan antwoorden te komen, maakt Hufter handig gebruik van het feit dat Valentien en Timber, net als de rest van de wereldbevolking, geen rekening houden met een hond die op een bot ligt te kauwen. Zo komt Hufter erachter dat niets is wat het lijkt.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen