• onze waardering

Recensie: Achter je RECENSIE

Recensie: Achter je – Lisa Gardner

Achter je van Lisa Gardner gaat over de dertienjarige Sharlah. Acht jaar geleden vermoorde haar broer Telly hun ouders om Sharlah en zichzelf te beschermen. Telly en Sharlah werden gescheiden van elkaar en Sharlah eindigde bij de pleegouders en tevens FBI-profilers Pierce Quincy en Rainie Conner die haar willen gaan adopteren. Maar dan vindt er een schietpartij bij een tankstation plaats en al het bewijs wijst erop dat Telly de dader is. Maar waarom is hij weer gaan moorden? En is Sharlah wel veilig?

De fans van Lisa Gardner zullen twee personages in dit boek waarschijnlijk meteen herkennen. Quincy en Rainie zijn namelijk veel voorkomende personages in de boeken van Lisa Gardner. Voor de fans is het natuurlijk ontzettend leuk om weer over deze karakters te lezen en de nieuwe fans kunnen op deze manier makkelijk kennismaken met deze karakters. Het verhaal is namelijk heel goed te volgen als je geen achtergrondinformatie over deze karakters hebt. Je mist niks in het verhaal.

Wat tijdens het lezen opvalt zijn de verschillende perspectieven. We lezen mee met Sharlah, Telly, Rainie, Quincy, Shelly en Cal. Shelly is politieagente en Cal is spoorzoeker. Dit lijken heel wat personages, maar tijdens het lezen van het boek stoort dit absoluut niet, in tegendeel, door de verschillende perspectieven wordt het boek nergens saai. Lisa Gardner weet hier heel goed gebruik van te maken en door op het juiste moment van perspectief te wisselen creëert ze spannende cliffhangers waardoor je door wilt blijven lezen.

Daarnaast is Sharlah een heel bijzonder personage. Door het trauma dat ze op jonge leeftijd heeft meegemaakt, waarbij ze zag hoe haar broer haar ouders vermoorde, heeft ze geleerd om snel volwassen te moeten worden. Het feit dat ze in meerdere pleeggezinnen terecht is gekomen heeft daarbij ook niet veel geholpen. De manier waarop ze over zichzelf nadenkt en naar de wereld kijkt is dan ook bijzonder te noemen en het is verademend om over een niet zo standaard personage te lezen. Wel moet gezegd worden dat ze af en toe té volwassen nadenkt waardoor het soms niet heel geloofwaardig is dat Sharlah pas 13 jaar oud is. Een voorbeeld over hoe Sharlah over zichzelf nadenkt is het volgende: “En soms doe ik dingen die niet mogen, ook al weet ik dat ik beter zou moeten weten. Ik doe ze gewoon. Impulsbeheersing. Blijkbaar heb ik daar te weinig van. En die eerste pleeggezinnen… Hoe aardiger de mensen waren, hoe slechter ik ze kon verdragen. Ik geloof niet dat ik dat aan het trauma kan wijten. Ik denk dat ik gewoon zo ben. Ik ben vanbinnen een beetje stuk. Er zijn ongetwijfeld oorzaken, maar na dertien jaar in dit leven ben ik er minder sterk van overtuigd dan de therapeuten dat de oorzaken van belang zijn. Ik bedoel, als het oortje van je koffiemok afbreekt, vraag je je dan af waarom dat is? Of lijm je het er gewoon weer aan?”

Achter je zit daarnaast ook bijzonder goed in elkaar en Lisa Gardner heeft duidelijk over de verschillende onderwerpen heel veel kennis opgedaan. Zo leert Telly in zijn pleeggezin schieten met verschillende wapens. Dit wordt echter uitgebreid besproken en de lezer leest gedurende dit hele hoofdstuk hoe de verschillende pistolen en geweren precies werken en hoe je moet schieten. De auteur weet dit zodanig te verwoorden dat het niet saai wordt. Wel moet gezegd worden dat ze dit in een ander hoofdstuk ook doet, maar dan gaat het over hoe je moet koken. Dit voelde op een gegeven moment een klein beetje langdradig, maar uiteindelijk bleek dit wel relevant voor het plot waardoor het niet als opvulling aanvoelde.

Achter je van Lisa Gardner heeft 430 pagina’s, maar het hele verhaal speelt zich binnen 1 dag af. De schrijfster weet ondanks deze korte tijdspanne het verhaal geloofwaardig te houden. Je blijft geboeid lezen helemaal tot aan de climax. Ook deze houdt je op het puntje van je stoel en Lisa Gardner weet je meermaals op het verkeerde been te zetten. Achter je is een heerlijke thriller die van begin tot eind boeit, met een sterk verhaal en een uitstekende climax. 4 hartjes voor deze thriller.

Recensie: Achter je – Lisa Gardner

Achter je

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Acht jaar geleden vermoordde Sharlahs broer hun beide ouders, om zijn eigen leven en dat van zijn zusje te redden. Sharlah werd geadopteerd door de FBI-profilers Pierce Quincy en Rainie Conner, en zag haar broer nooit meer terug.

  Maar nu worden Pierce en Rainie opgeroepen na een schietpartij in het plaatselijke tankstation, de dader is op de vlucht geslagen. Alles wijst erop dat de broer van Sharlah de dader is, en iedereen vraagt zich af waarom hij opnieuw aan het moorden is geslagen.

  Voor de dertienjarige Sharlah is dit dé kans om weer in contact te komen met haar broer, en eindelijk inzicht te krijgen in die zwarte nacht waarin hun beide ouders omkwamen. Maar ze weet ook als geen ander dat het werkelijke gevaar altijd dichterbij is dan je denkt.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen