• onze waardering

Recensie: Kleine taartjes RECENSIE

Recensie: Kleine taartjes – Meike Schaling

Met 1 basisrecept oneindig variëren. Dat kan met Kleine taartjes. In het boek staan 60 variaties, maar zelf je eigen taartje samenstellen is natuurlijk ook een optie. Meike Schaling, eigenaresse van Petit Gâteau in Amsterdam en Parijs, deelt met dit boek haar liefde en recepten voor kleine taartjes. Van het basisrecept voor deeg tot ganache, praliné, soezenbeslag en nog veel meer. En heb je geen zin om taartjes te bakken? Ga dan aan de slag met het pocheren, bakken of karamelliseren van fruit.

Het boek begint met een voorwoord en een inleiding over Petit Gâteau, de winkel waar het in Parijs allemaal mee begon. Vervolgens krijgt de lezer een overzichtelijke beschrijving van de stappen om zelf heerlijke taartjes te kunnen bakken. Het begint met het basisrecept voor zanddeeg (van amandelmeel) en daarna kun je helemaal los met de grote diversiteit aan combinaties en smaken in het boek. Hierbij leer je ook diverse vullingen en afwerkingen zelf te maken. Denk aan amandel- en clafoutiscrème, Crème pâtissière,  crumble en jam. Om over de rest maar niet te spreken. Taartjes met fruit, chocolade en zelfs taartjes voor iedere feestdag komen voorbij.

Zowel het deeg als de recepten zijn voor 12 taartjes. Met Kleine taartjes kun je dus wel even vooruit. Of je nu in het weekend iets lekkers voor bij de koffie wilt, een (kinder)feestje hebt, of gingerbread(koekjes) wilt maken: opties zijn er genoeg.

De recepten zijn helder en overzichtelijk geschreven en uitgelegd, en begeleiden je stap voor stap naar het eindresultaat. Grappig is ook een pagina in het boek waarop taartvormpjes zijn afgebeeld en je je eigen taartje kunt verzinnen. De recepten zijn voorzien van mooie en kleurrijke foto’s.

Kiezen uit deze heerlijke vulling valt nog niet mee. Ik heb gekozen voor een notencaramel taartje en een taartje waar ik een eigen draai aan heb gegeven: een ganache vulling van witte chocolade met rode vruchten.

Notencaramel

Met een mix van geroosterde noten, slagroom, honing en een berg suiker, is dit een heerlijk zoet en knapperig taartje. Het blijkt nog lastig te zijn om de noten en de caramel niet aan te laten branden, maar uiteindelijk mag het resultaat er toch zijn. Het glazuur springt bijna van je tanden af, maar lekker is het zeker.

Ganache van witte chocolade en rode vruchten

Deze variant heb ik gemaakt naar aanleiding van de ganache van pure chocolade met framboos. Je begint met het maken van, in mijn geval, een rode vruchtenpuree. Deze roer je vervolgens door een combinatie van chocolade, slagroom en honing.  Een mooie paarskleurige vulling ontstaat, met een heerlijke chocoladesmaak. Voor het oog nog een paar blauwe bessen erop en je hebt een heerlijk taartje voor bij de koffie.

Kleine taartjes is een boek waar je van gaat watertanden. En het leuke is dat de taartjes helemaal niet moeilijk zijn. Leef je uit met de verrassende vullingen en schotel jezelf, je partner of je gasten iets heerlijks voor. Een fijn boek voor de beginnende, maar zeker ook gevorderde patissier. Voor wie niet wil bakken maar wel wil proeven: Petit Gâteau is de enige echt Franse patisserie in Amsterdam. De foto’s in het boek beloven daar in ieder geval veel goeds!

Recensie: Kleine taartjes – Meike Schaling

Kleine taartjes

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kleine taartjes van Petit Gâteau: voor alle bakkers

  Ontdek in Kleine taartjes van Petit Gâteau hoe je minimini's maakt: de beroemde kleine taartjes van Petit Gâteau met elk dezelfde bodem en een unieke vulling. Voor alle bakkers, gevorderden én beginners, met een liefde voor bakken die willen leren vullen en decoreren.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Best beoordeelde BBQ boeken

 • 17 romantische series die je wil zien

 • Winnaars BAFTA Awards 2021

 • 8 redenen waarom je je niet schuldig hoeft te voelen over je gigantische TBR lijst

 • De leukste Perkamentus memes

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen