• onze waardering

Recensie: Het Alice netwerk RECENSIE

Recensie: Het Alice Netwerk – Kate Quinn

Wanneer Charlotte St. Clair, na een ongewenste zwangerschap, door haar moeder wordt meegenomen naar een abortuskliniek in Europa weet ze onderweg te ontsnappen. Ze is nog helemaal niet zeker van de keuze die haar wordt opgelegd en maakt zich eigenlijk meer zorgen om haar nicht Rose, waar ze sinds de oorlog niets meer van gehoord heeft, dan om haar “probleempje”.

Tijdens haar zoektocht stuit ze op de oude, knorrige Eve Gardiner en haar “assistent” Finn Kilgore. Eve is de enige aanknoping die haar naar Rose kan leiden. Na een stroeve kennismaking blijken Charlie en Eve elkaar duidelijk nodig te hebben. Elk voor hun eigen zoektocht naar mensen uit het verleden, al is de liefde voor de een al groter dan voor de ander. Samen met Finn duiken ze in een avontuur dat hun levens voorgoed zal veranderen.

In het begin van het verhaal moest ik er echt in komen. Je kent de personages niet, je weet niet wat te verwachten en je hoopt vooral dat het geen stroperige, saaie roman is waar je je als lezer doorheen moet slepen.

Na enkele hoofdstukken zat ik er nog niet echt in en moest ik mezelf af en toe toch overtuigen om verder te lezen en nog even door te bijten. Vanaf hoofdstuk veertien veranderde dit echter allemaal. Het verhaal kreeg plots een mysterieus en spannend kantje en wist mijn interesse meer en meer te wekken.

Het Alice Netwerk is verdeeld in twee verhaallijnen, die van Charlie in het “heden” (1947) en die van Eve in het verleden. Beide verhaallijnen staan doorheen het grootste deel van het boek los van elkaar. Eve vertelt over haar verleden en de dingen die ze meemaakte als spion in de oorlog en Charlie over haar huidige leven en haar belevenissen. Af en toe eindigen de hoofdstukken met een cliffhanger en moest ik mezelf echt bedwingen om niet al stiekem te kijken naar het vervolg. Naarmate het boek vordert lopen beide verhaallijnen meer en meer naar elkaar toe tot de echte link die hun verbindt eindelijk gelegd is en ze samen het avontuur afmaken.

De schrijfstijl van Kate Quinn past erg goed bij het verhaal. Ze schrijft bepaalde scènes met zoveel gevoel neer, dat je emoties als lezer constant op scherp staan. Je leeft mee met de personages, duikt in elkaar als ze verschrikkelijke dingen mee maken maar voelt ook de vreugde wanneer ze gelukkig zijn. Zelf ging ik er als lezer erg in op en wist het verhaal mij meer en meer in z’n greep te houden.

Hoewel ik in het begin mezelf moest overtuigen om te blijven lezen moet ik toegeven dat ik Het Alice Netwerk achteraf gezien een erg goed boek vind. Het is een historische roman met veel karakter en het is een boek dat je op een positieve manier verrast. Door het minder spannende en meeslepende begin waren mijn verwachtingen niet erg hoog maar daarom genoot ik enkele hoofdstukken later nog meer van het boek omdat het mijn verwachtingen nog meer overtrof dan ik ooit durfde te hopen. Kate Quinn is duidelijk erg geschikt voor het schrijven van boeken in dit genre.

Dit boek krijgt van mij 5/5 hartjes. Misschien een wat verrassende score aangezien mijn enthousiasme in het begin niet zo groot was maar Kate Quinn wist me met haar schrijfstijl en personages uiteindelijk wel vast te grijpen en in het verhaal te trekken. Dit was het allereerste boek dat ik van Kate Quinn las maar het was een erg aangename kennismaking met deze schrijfster en ik ga zeker meer van haar boeken opzoeken.

Recensie: Het Alice Netwerk – Kate Quinn

Het Alice-netwerk

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Londen, 1947. Charlotte 'Charlie' St. Clair is ongetrouwd en zwanger. Haar moeder neemt haar mee naar Europa om dit 'probleempje' te verhelpen. In plaats van haar zwangerschap te laten beëindigen zoals de bedoeling was, besluit ze haar nicht Rose te gaan zoeken, die tijdens de oorlog in het door nazi's bezette Frankrijk is verdwenen. De enige die zou kunnen weten waar ze is, is de mysterieuze Eve Gardiner. Maar Eve, die tijdens de Eerste Wereldoorlog als spion deel uitmaakte van het Alice-netwerk, heeft zo haar eigen geheimen. Wat haar drijft is woede en de wil de man te vinden die haar, en de andere vrouwen van het netwerk, destijds zo meedogenloos
  heeft verraden.

  In Het Alice-netwerk komen de levens van twee sterke vrouwen bij elkaar door gebeurtenissen tijdens de Eerste Wereldoorlog in een spannend en meeslepend verhaal over moed, opoffering en verlossing.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: Nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Gezocht: gast-recensenten voor Het lied van de wolken

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen