• onze waardering

Recensie: Niets erger dan spijt RECENSIE

Recensie: Niets erger dan spijt - Jos Pierreux

Terwijl in het hele land terreurdreiging niveau 3 heerst, worden in Knokke twee tienermeisjes verkracht. Hun aanrander heeft kenmerkende tatoeages. Luk Borré bijt zich in het onderzoek vast. Er wordt een aanslag gepleegd op zijn leven: wie wil zich op de speurder wreken en waarom? Als mama Borré gehospitaliseerd wordt, heeft zij maar één wens. Haar zoon wordt geacht ervoor te zorgen dat die ingewilligd wordt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

Trammelant komt blijkbaar in de beste families voor want ook het huwelijk van overste Theofiel Mangels staat op springen.

Hoofdpersonage Luk heeft het in Niets erger dan spijt erg zwaar, hij maakt veel mee. Zijn vrouw is zich hier niet echt bewust van, bijna alles lijkt aan haar voorbij te gaan. Dit maakt het boek op sommige momenten te ongeloofwaardig. De vraag komt naar boven of dit echt zo kan lopen tussen echtgenoten, of dat dit simpel het lot is van een politievrouw?

Grote delen van Niets erger dan spijt slepen je echter direct mee in het verhaal. Wat Luk meemaakt, zijn moeder die met haar wens het onmogelijke van hem eist. Dit wordt heel realistisch beschreven, zoals je ook het in de realiteit hoort of zou kunnen horen. Het is dan ook een ethisch dilemma, wat veel stof doet opwaaien.

Mede door de meeslepende tekst op de achterkant, is Niets erger dan spijt een boek dat meteen de aandacht vraagt. De tekst is kort maar krachtig, en laat zien dat het boek gaat over actuele en mede daardoor boeiende onderwerpen; terreurdreiging, verkrachting, problemen binnen de familie.

De schrijfstijl van Jos Pierreux is rauw en realistisch, elk beestje wordt direct bij de naam genoemd. Het lijkt alsof je constant in zijn gedachten verkeert. Zinnen worden vaak zo opgeschreven zoals ze letterlijk gedacht worden, soms bestaan ze slechts uit één of enkele woorden. Dit maakt het de lezer gemakkelijk, en je wordt automatisch meegesleept met de hoofdpersoon.
Deze hoofdpersoon wordt niet alleen Luk genoemd, maar ook speurder, inspecteur, Borré, en dit alles binnen het bestek van slechts een paar zinnen. Waarschijnlijk bedoeld om de zinnen minder saai te maken, maar dit mist doel. Het zorgt voor ergernis.

Toch is het soms ook moeilijk om in het verhaal te komen of er in te blijven, op sommige momenten neemt de kenmerkende Vlaamse schrijfstijl van Jos Pierreux dusdanig de overhand, dat de woorden en zinnen te vaag worden en het niet lekker doorleest.

De ontknoping van Niets erger dan spijt is helaas een anti-climax, het is een redelijk einde, maar ook zeker niet meer dan dat. Mede door dit einde en de soms wat lastige schrijfstijl, krijgt dit boek van mij slechts drie hartjes.

Recensie: Niets erger dan spijt - Jos Pierreux

Niets erger dan spijt

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Terwijl in het hele land terreurdreiging niveau 3 heerst, worden in Knokke twee tienermeisjes verkracht. Hun aanrander heeft kenmerkende tatoeages. Luk Borré bijt zich in het onderzoek vast.
    Er wordt een aanslag gepleegd op zijn leven: wie wil zich op de speurder wreken en waarom?
    Als mama Borré gehospitaliseerd wordt, heeft zij maar één wens. Haar zoon wordt geacht ervoor te zorgen dat die ingewilligd wordt. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
    Trammelant komt blijkbaar in de beste families voor want ook het huwelijk van overste Theofiel Mangels staat op springen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Als ik je morgen weer zie – Robbie Couch

  • De rivalen – Vi Keeland

  • De gebroeders Maxilari - David Pefko

  • Beers balkon - Jeroen Berkhout

  • Italopop - Vanja van der Leeden

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen