• onze waardering

Recensie: Circe RECENSIE

Recensie: Circe - Nell de Smedt

Wat is werkelijkheid en wat is verbeelding?

Voor Fiona Caligue lijkt het alsof er alleen maar dalen in haar leven zijn. Na een bijna-doodervaring maakt ze kennis met het bijzondere meisje Circe. Circe is brutaal, vrij en vol met mysterie. Ze komt zonder aankondiging en verdwijnt zonder dat Fiona het door heeft. Na een tijdje begint Fiona zich steeds meer af te vragen wat de connectie is tussen haar en Circe. Zijn ze vrienden? Beste vriendinnen? Of gaat hun relatie nog verder? Na een aantal verschrikkelijke gebeurtenissen waarbij Circe een rol speelt begint Fiona te twijfelen aan de bedoelingen van Circe. Fiona’s meest bijzondere en intieme relatie is misschien ook wel de meest gevaarlijke…

Circe bevat thrillerelementen die ervoor zorgen dat het verhaal niet te zwaar is geworden. Er zijn veel concrete gebeurtenissen, maar soms voelt het alsof het te veel van hetzelfde is. Daarnaast voelt de schrijfstijl erg geforceerd. Hierdoor komen de gevoelens van de hoofdpersonen niet goed uit de verf. Verder is het verhaal erg onrealistisch. Er zijn zoveel elementen die nergens op slaan en waarbij de lezer direct door heeft dat er weinig onderzoek is gedaan. De manier waarop Fiona wordt behandeld in de instelling is niet zoals het in het echt werkt. De therapeuten zijn erg onbeleefd en ongeduldig, en verder klopte er weinig van de procedures die plaatsvonden.

De quotes die boven elk hoofdstuk geplaatst zijn geven een goede toevoeging aan het verhaal. Ze maken het verhaal behapbaar en laat de lezer even ademhalen. Er zijn quotes uit liedjes (Psycho van Muse), boeken (Fight Club van Chuck Palahniuk) en van mensen (Gene Fowler), sommige slaan op het komende hoofdstuk en bij andere is de connectie tussen het hoofdstuk en de quote minder vanzelfsprekend. Het liet de lezer in ieder geval beter nadenken over wat hij leest.

De verhaallijn is soms wat twijfelend, alsof Nell de Smedt niet precies weet welke kant ze op wil. Soms ligt de nadruk meer op de ontwikkeling van de personages, waardoor het de roman kant op gaat. Andere keren worden er horrortaferelen beschreven, wat meer neigt naar een soort thriller of horror verhaal. Als Circe een thriller is, was het beter geweest om dit te vermelden, zodat de lezer weet waar hij aan toe is. Het verhaal heeft als onderwerp psychologie, waarbij verschillende mentale stoornissen ten tonele verschijnen. Het boek zou er niet slecht aan hebben gedaan om ergens te vermelden dat er best heftige dingen in voorkomen, die horen bij mentale stoornissen. Aan de andere kant zorgen deze elementen er wel voor dat Circe meer pit heeft dan veel andere Young Adult boeken.

Schrijfster Nell de Smedt is pas zestien jaar oud. Complimenten voor uitgeverij Clavis om een jonge schrijfster de kans te geven haar bijzondere verhaal te vertellen. Één ding is zeker, Circe zit vol met mysterie. Het boek heeft veel potentie, maar de uitwerking had zo veel beter kunnen zijn. Desondanks was het fijn leesvoer, die de lezer met een creepy gevoel achterlaat. Circe zal nog een tijdje in je hoofd rondspoken!

Recensie: Circe - Nell de Smedt

Circe

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een beklemmende young adult die nog lang in je hoofd blijft rondspoken.

  Het leven is een rollercoaster die enkel omlaaggaat. Althans, voor Fiona Caligue. Na een bijna-doodervaring maakt ze kennis met Circe, een mysterieus meisje met het talent om op ongepaste momenten te verdwijnen. Zijn ze vrienden? Hartsvriendinnen? Minnaars? Na een reeks vreemde voorvallen begint Fiona zich af te vragen of Circe wel het beste met haar voorheeft. Beangstigend dat haar meest intense relatie ook juist de relatie is waar ze het meest onzeker over blijft …

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Gezocht: nieuwe recensenten

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: The Fault in our stars

 • Ule

 • Gezocht: gast-recensenten voor Het lied van de wolken

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen