• onze waardering

Recensie: Super normaal RECENSIE

Recensie: Super normaal – Greg James en Chris Smith


Murph is een rustige 11-jarige die het beu is om steeds maar weer te moeten verhuizen. In zijn nieuwe woonplaats is er bovendien geen enkel vrij plekje op school. Door stom toeval komt Murph uiteindelijk terecht op ‘De School’ en daar komt hij er al snel achter dat alle leerlingen superkrachten hebben, behalve hij, en dan daagt er een schurk op. Het is aan Murph om te bewijzen dat je ook zonder superkrachten een echte held kan zijn.


Super normaal (10+) is het boek van radiopresentatoren Chris Smith en Greg James. Het drijft voor een stuk de spot met de sociale rangorde op school en doet dat met een flinke dosis humor. De auteurs kiezen hierbij voor een eerder absurde aanpak en slapstick-humor. De grappen zijn goed afgestemd op het doelpubliek en soms wordt de lezer ook rechtstreeks aangesproken. Vertaler Willem Jan Kok leverde degelijk werk door het komische element ook in het woordspel van de auteurs te bewaren.

Hier en daar hadden Chris Smith en Greg James wat bondiger te werk mogen gaan. Ze wijden graag uit en hoewel het amusant is, komt dit het geheel niet altijd ten goede. Toch blijft het een plezierig verhaal en Murph is het soort personage waarvoor een lezer al snel zal gaan supporteren. Hij is effectief super normaal en moet roeien met de riemen die hij heeft. Dat houdt hem gelukkig niet tegen om actie te ondernemen en in de tussentijd maakt hij ook enkele interessante vrienden. Als vreemde eend in de bijt vindt hij aansluiting bij andere buitenbeentjes. Hij is sympathiek en heeft een geweldig doorzettingsvermogen.

De illustraties in Super Normaal zijn van Erica Salcedo. Ze staan haast willekeurig doorheen de hoofdstukken verspreid en de cartoonachtige stijl past mooi bij het verhaal. Alleen de tekening op de omslag is in kleur, maar ook in zwart-wit komen ze prima over. Ze versterken het beeld dat de auteurs van Murph en de anderen scheppen. Ook wordt er een beetje met de opmaak van de tekst gespeeld. Dat is niet noodzakelijk, het verhaal zou gewoon werken zonder deze toevoeging, maar het maakt de grote stukken tekst beter te verteren. De felgele kleur op snee maakt het boek aantrekkelijk om vast te pakken.

Super Normaal is een leuk boek dat wat betreft de humor in de lijn ligt van Het leven van een loser van Jeff Kinney of Koning Eddie van Andy Riley. Door de dikte vraagt het wel wat van de lezers, maar de humor maakt dat goed. Chris Smith en Greg James hebben een prettig concept gecreëerd dat aansluit bij de leefwereld van de doelgroep en een geestige draai geeft aan het concept held.

Recensie: Super normaal – Greg James en Chris Smith

Super Normaal

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Murph is een doodnormale jongen die verhuist naar een nieuwe stad. Het wil niet lukken om een nieuwe school voor hem te vinden, totdat hij per ongeluk op een superheldenschool belandt. Als enige zonder superkracht is hij al snel het buitenbeentje. Maar heb je wel superkrachten nodig om een held te zijn?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen