• onze waardering

Recensie: Krijn, als kajuitwachter de wereld rond RECENSIE

Recensie: Krijn, als kajuitwachter de wereld rond – Dirk Tang

‘Ik ben bijna de hele wereld rond gezeild en een paar dagen geleden, op 29 oktober van het jaar 1616, met mijn schip hier in Jacatra aangekomen. Dat viel erg tegen. Alles was anders dan ik me had voorgesteld.’’  - (Pag 242).

Het is mei 1615 en de zestienjarige Krijn staat op het punt om te beginnen aan zijn avontuur als kajuitwachter op de Eendracht, op weg naar het Zuidland. 

Als kajuitwachter heeft hij een verzorgende taak en werkt hij voornamelijk als assistent van de schipper/kapitein. Zo moet hij schoonmaken, het eten opdienen en afwassen, maar mag hij ook af en toe namens de kapitein in het scheepsjournaal schrijven. 

Op de Eendracht raakt Krijn bevriend met Tinus, de koksmaat, en Bram de botteliersmaat. Tijdens hun reis komen ze in allerlei landen als Afrika en Engeland, en beleven ze samen de grootste avonturen.

Dirk Tang heeft het verhaal en de avonturen van Krijn gebaseerd op de geschiedenis van de echte VOC schepen ‘De Eendraght’ en ‘de Hoorn’ uit 1615. Net als in het boek voer De Eendraght onder bevel van Kapitein Willem Schouten. De gebeurtenissen sluiten voor een deel aan op de verhalen die bekend zijn uit het logboek, maar het grootste deel is natuurlijk eigen invulling. In Krijn, Als kajuitwachter de wereld rond heeft Tang de geschiedenis op een leuke manier verbonden met zijn eigen fantasie. Door de ogen van Krijn krijgen we een idee van hoe het leven er voor een kajuitwachter uit zag. 

Wat Krijn, Als kajuitwachter de wereld rond vooral leuk maakt zijn de opmerkingen van de schrijver die je tussen het lezen door tegenkomt. Door gebruik te maken van een voetnoot worden lastige begrippen uitgelegd en zo leer je als lezer zelf ook meer over het leven op zee. Moeilijke en ouderwetse termen uit de scheepvaart worden toegelicht en ook het oud Nederlands wordt soms uitgelegd. Hierdoor is het boek niet alleen leuk maar ook erg leerzaam. Aan de achterkant van het boek zit een mooie tekening van het schip ‘De Eendracht’, zodat je precies snapt waar de personages het over hebben, en je zo ook een goed beeld krijgt van waar het verhaal zich grotendeels afspeelt. Ook staan er verschillende kaarten in het boek, die duidelijk aangeven wat er over onze wereld bekend was in deze tijd. 

Het lastige aan het verhaal is dat het zich een aantal eeuwen geleden afspeelt, en dat de manier van leven en denken dus erg ouderwets is. Er komen een hoop vooroordelen en opmerkingen voorbij die nu niet meer gebruikelijk zijn, en samen met de korte zinnen en het kinderlijke taalgebruik kan het boek hierdoor lastig zijn om doorheen te komen. Het verhaal verloopt chronologisch en het lijkt alsof de schrijver graag alles (hoe simpel ook) wil beschrijven. Ondanks alle gebeurtenissen is het boek helaas nooit écht spannend.

Krijn, als kajuitwachter de wereld rond is een avontuurlijk boek voor jongere lezers. Een mooie mix tussen de waargebeurde geschiedenis van de Hollandse scheepvaart, en een hoop fantasie.

Recensie: Krijn, als kajuitwachter de wereld rond – Dirk Tang

Krijn, als kajuitwachter de wereld rond

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het is 25 mei 1615. Vanuit Hoorn vertrekken de Eendracht en de Hoorn richting het geheimzinnige Goudland, op zoek naar goud en rijkdom. Krijn, de nieuwe kajuitwachter van schipper Schouten, is er helemaal klaar voor; hij kan niet wachten om aan dit avontuur te beginnen.
    Het valt hem alleen niet mee. Als voormalig boerenknecht weet hij niets van het leven op zee: hij heeft al moeite met het onthouden van wat bakboord en wat stuurboord is. En dan wordt hij ook nog flink zeeziek... Gelukkig helpt koksmaat Tinus, als ervaren zeeman, hem om de kneepjes van het vak te leren. Samen met de rest van de bemanning varen ze letterlijk de hele wereld over.
    Langzaam maar zeker vindt Krijn zijn plek aan boord en wordt hij onderdeel van de geschiedenis van de ontdekking van Kaap Hoorn.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Bij jullie is het altijd zo ontzettend stil - Alena Schröder

  • Body Check - Elle Kennedy

  • Uitbarsting - Michael Crichton & James Patterson

  • Aan zee - Abdulrazak Gurnah

  • Satirië - Arie Storm

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen