• onze waardering

Recensie: Het meer RECENSIE

Recensie: Het meer – Bianca Bellová

In Het meer van Bianca Bellová groeit de jonge Nami op in het huis van zijn grootouders. De wazige herinneringen aan zijn moeder bieden hoop noch troost en niemand is van plan hem te vertellen waar ze is. Hij ontgroeit het vissersdorp waar de Russen overheersen en alcohol de enige vorm van vermaak is al snel en hij vertrekt naar de grote stad, waar ook zijn moeder naartoe gevlucht zou zijn. Daar zet Nami zijn zoektocht voort, naar zijn afkomst maar vooral naar zichzelf.

Dit boek, dat de EU-Literatuurprijs in de wacht heeft gesleept, neemt je mee naar een dorpje aan het einde van de wereld. Zo voelt het ook echt, een uitzichtloos gehucht waar generatie na generatie hetzelfde inspiratieloze leven leidt. Wat een talent heeft Bellová om deze setting zo helder en geloofwaardig te beschrijven. Als lezer bén je daar, zonder ook maar een naam of een precieze locatie prijs te geven.

Knap aan dit boek is dan ook de betekenis van de dingen die niet worden gezegd. Nami moet bijvoorbeeld overgeven nadat hij bijna is verdronken in het meer. Dit lijkt op het eerste gezicht geen cruciaal feit, totdat je je beseft dat het water niet schoon is en zo de hele gemeenschap langzaam vergiftigt. Ook wordt de armoede en de hopeloosheid niet tot in den treure uitgelicht, maar juist subtiel aangehaald. Dit maakt Het meer een intrigerend en bijzonder verhaal.

Het gedeelte waarin Nami probeert te overleven in de stad valt me echter een beetje tegen. De kleurrijke mensen die hij tegen het lijf loopt – van trouwe vriend tot drugsdealer – en de situaties waarin hij belandt zijn zeer surrealistisch. Dit voelt voor mij niet in lijn met het eerdere deel van het boek. Zeker als hij de Oude Dame ontmoet die zijn moeder heeft gekend, wordt het geheel een beetje ongeloofwaardig.

Eerlijk is eerlijk: Nami is geen sympathieke hoofdpersoon. Natuurlijk kun je geen liefde verwachten van een jongen die zelf nooit liefde heeft ervaren, maar toch kan ik door zijn egoïstische gedachten en daden moeilijk met hem meeleven. Vooral zijn vlucht voor Russische soldaten terwijl zijn vriendinnetje Zaza door hen wordt verkracht, zet de toon voor mijn algehele beeld van hem. Hij geeft Zaza deels de schuld van haar lot om er zelf beter mee om te kunnen gaan, het overlevingsmechanisme dat hij al vanaf jonge leeftijd heeft meegekregen. Desalniettemin maakt dit hem geen prettige hoofdpersoon.

Wat Bellová wel heel goed heeft gedaan, is de mythe van het meer in het verhaal te verwerken. De zogenaamde geest die in het water huisvest beschermt de gemeenschap, maar eist ook hun offers. Iets waar alle bewoners heilig in geloven en waar je als lezer volledig in meegesleurd wordt.

Al met al is Het meer een klein boekje met een grote impact. Het is een mysterieus en treffend verhaal over een jongen die geen kans kreeg om kind te zijn. Een echte aanrader voor liefhebbers van literatuur.

Recensie: Het meer – Bianca Bellová

Het meer

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een vissersdorpje aan het einde van de wereld. De jonge Nami groeit op aan een opdrogend meer waarin alleen nog een geest huist. Nami heeft niets, behalve een oma met vette armen en een eerste liefde die ten prooi valt aan Russische soldaten.

  Hij gaat op reis om zijn verdwenen moeder te vinden. Tijdens zijn pelgrimstocht leert Nami over de mysteries van de wereld. Om het grootste van alle mysteries op te lossen moet hij terug naar de plek waar het allemaal begon.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • 7 redenen waarom Disney films niet alleen leuk zijn voor kinderen

 • Alle Beauty and the Beast films door de jaren heen

 • Deze personages werden uit de serie geschreven na het slechte gedrag van de acteur

 • De leukste vampier boeken

 • Populaire boeken die in juli 2021 verschijnen

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen